Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: Slika vrijedi tisuću riječi?

Školica, subota, 6. 5. 2017. od 15 do 17 sati

Možda ste već čuli za izreku: „Slika vrijedi tisuću riječi“? Na radionici, u okviru programa „Početnica za konceptualce“, nastavljamo se baviti konceptualnom umjetnošću sedamdesetih godina u Hrvatskoj, koju su kritičari nazvali Nova umjetnička praksa. U njoj su riječi postale jednako važne kao i slike. Provjerit ćemo zašto je to tako u šetnji stalnim postavom i razgovorom pred umjetničkim djelima u cjelini „Riječi i slike“ na 3. katu stalnog postava.

Mogu li riječi činiti (ili dopunjavati) sliku? Brojni konceptualni umjetnici u svojim se radovima služe slovima, riječima pa i čitavim rečenicama. Vlado Martek, inače pjesnik i autor brojnih knjiga, gotovo cijeli svoj umjetnički opus izgradio je na riječima. Mladenu Stilinoviću, također, riječi su najmoćnije oruđe. U pojedinim njegovim radovima riječi su jedini „sadržaj“ umjetničkog djela, dok ih u drugima veže uz slike ili ih ispisuje na uporabne predmete, tanjure, žlice, daščice za meso, kravate... pretvorene u umjetnička djela.

Riječi imaju veliku važnost i u radovima Marijana Molnara iz sedamdesetih godina. U jednoj umjetničkoj akciji Molnar je kao podlogu za pisanje iskoristio vlastito tijelo. Na ovoj radionici upoznat ćemo se s radovima umjetnika koji su koristili slova, riječi i rečenice, a koji se nalaze u Zbirkama u pokretu. Dakako, i mi ćemo dati svoj kreativni doprinos i okušati se u izradi radova od riječi i slika.

dob: 7 do 12 godina

Voditeljica: Kosjenka Laszlo Klemar: povjesničarka umjetnosti/muzejska pedagoginja

Radionica je besplatna, materijal i pribor su osigurani, a vi samo trebate svoju prijavu za radionicu poslati najkasnije do 5. 5. 2017. na email: eduakcija@msu.hr jer je broj mjesta ograničen.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.