Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

LJETO U MSU 2017!

Krovna terasa MSU-a, od 10. lipnja do 15. srpnja 2017.

Nakon tri uspješne sezone, Ljeto u MSU u svom četvrtom izdanju predstavlja nesvakidašnju kombinaciju najuzbudljivijeg od glazbe, suvremene umjetnosti i filma, a uz brojne posebnosti i iznenađenja, bogati multimedijalni program ove će godine premijerno uključivati i umjetničke akcije i performanse.

Provesti subote u muzeju a ljeto u gradu dugo neće biti ovako primamljivo jer na najposebnijoj pozornici u Zagrebu, krovu MSU-a, već 10. 6. možete računati na PANKRTE, najvažniji punk sastav osnovan na ovim prostorima koji od svojih početaka izazivaju kontroverze, a ove godine slave 40. obljetnicu. Nakon koncerta slovenskih legendi, 17.6. uvjerit ćete se zašto se o riječkim rockerima iz JONATHANA od njihovog osnutka mogu čuti samo hvalospjevi, dok za sebe kažu da „nisu bend za raju“. „Nema labavo“ bit će 24.6. jer na krovu gostuje, kako ga svi već odreda nazivaju, „najbolji hrvatski reper“ KANDŽIJA,u pratnji jednako hvaljenog benda GOLE ŽENE. Za očekivati je neočekivano 1.7. uz uvijek osebujnog i neponovljivog RAMBA AMADEUSA, a nakon njega, na svoje će 8.7. doći poklonici suvremenog elektro-akustičnog pop zvuka začinjenog ugođajem francuske rivijere '50-tih i '60-tih na koncertu DETOURA. Uzbudljivu sezonu 2017. zatvaramo 15.7. kad će se s krova MSU-a čuti taktovi pjesama jednog od trenutno najpopularnijih hrvatskih sastava, grupe VATRA!

„Zadovoljstvo nam je biti dijelom ovogodišnjeg programa Ljeto u MSU i svirati na atraktivnoj lokaciji kao što je krovna terasa Muzeja. Uvijek nam je veselje svirati pred zagrebačkom publikom, do sada smo prošli dosta zanimljivih koncertnih prostora grada pa nam se ovaj čini nekako najneobičnijim. Nadamo se lijepom vremenu, a ono što publika može očekivati od nas su puna dva sata putovanja kroz naš opus dug 10 godina. Za razliku od prethodnih nastupa ovog puta našoj publici prepuštamo kreiranje koncertne liste, pa na našem i event page-u objeručke prihvaćamo prijedloge, a mi ćemo ih zapisati i pripremiti. Vidimo se 08.07. na krovu MSU-a!“, poručuju sjajni Detour.

„Imali smo puno ponuda za Zagreb ovo ljeto ali mi smo odabrali baš MSU jer je vrhunski prostor i mislimo da je baš za nas. Suvremeni smo, nismo muzej, nismo ni krov ali svaki naš koncert je poseban doživljaj i ovaj će biti isto takav. Milijun puta bolje nego bilo koji koncert na krovu Konzuma recimo.“ - Kandžija

A ovako vas poziva Jonathan: "Uzbuđeni smo što će promocija našeg albuma 'To Love' biti baš na krovu MSU-a. Jedan od razloga je sigurno to što se album i lokacija nekako prirodno komplementiraju. Za fanove, i one koji će to tek postati, pripremili smo svašta, a od svega bi izdvojili to da ćemo album svirati u integralnom obliku, dakle cijeli album."

Uz šest koncerata redom odličnih bendova, već tradicionalno, Muzej suvremene umjetnosti u svom kinu Metropolis, u klimatiziranoj dvorani Gorgona, prikazivat će svake subote, od 18 i 20 sati po jedan film iz ciklusa kina Metropolis. Riječ je o redom hvaljenim filmovima sezone, odnosno Best of Metropolis. Više o filmskom programu Ljeta u MSU saznajte OVDJE.

U cijenu ulaznice za koncert i film iz ciklusa Best of Metropolis, Ljeto u MSU uključuje još i posjet izložbi „Braco Dimitrijević – retrospektiva“. Retrospektiva u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb obuhvaća sve najvažnije faze stvaralaštva jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu koji je od kraja 1960-ih do danas ostvario iznimnu međunarodnu karijeru. Više o izložbi Braco Dimitrijević – retrospektiva saznajte OVDJE.

Jedinstven multimedijalni program Ljeto u MSU, osim koncerata, projekcija filmova iz ciklusa Best of Metropolis te posjeta izložbi Brace Dimitrijevića, ove godine premijerno uključuje i umjetničke akcije i performanse hrvatskih umjetnika. Svake večeri prije samog koncerta, na nekoliko lokacija unutar MSU-a posjetitelji će imati priliku prisustvovati izvedbama hrvatskih performera. Izvedbe će se razlikovati temama i pristupima, stvarajući nove poveznice između pop kulture i suvremene umjetnosti, te pružajući novu dimenziju jedinstvenog doživljajnog iskustva zainteresiranim posjetiteljima. Prvi performans uoči koncerta Pankrta, pod nazivom „Kratka povijest umjetnosti u 1200 sekundi“ na krovu Muzeja 10.6. izvest će Braco Dimitrijević, jedan od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu. Nakon performansa Brace Dimitrijevića, na scenu stupa mlađa generacija autora. Druga subota programa Ljeto u MSU rezervirana je za prikazivanje interaktivnog projekta mladih dizajnerica Dore Đurkesac i Karle Paliske. Akcijom „In Situ – Invert“ autorice pozivaju umjetnike da kreiraju radove koji su inspirirani javnim prostorom u kvartu Muzeja suvremene umjetnosti i/ili se na njega referiraju. Umjetnički radovi bit će izloženi u web formi koju je moguće posjetiti na lokaciji muzeja. Tom virtualnom izložbom istovremeno se nadograđuje i izvrće postojeći izložbeni prostor Muzeja. Dok je s jedne strane stvoren dodatni sloj umjetničkog sadržaja, s druge strane on je istovremeno konceptualiziran kao svojevrsni “alter ego” umjetnika i izložbenog prostora. Uoči koncerta Kandžije 24.6. umjetnica Nikolina Komljenović izvest će performans brisanja objekata u prostoru, dok će koncertu legendarnog Ramba Amadeusa 1.7., prethoditi nenametljivi recital poglavlja „Fetiški karakter robe i njegova tajna“ iz „Kapitala“ Karla Marxa, kojeg će umjetnik Antonio Grgić čitati jednom stolu i stolici iz fundusa Zbirki MSU-a. Predzadnji performans u sklopu koncerta Detoura 8.7., pod egzotičnim nazivom „Zisurru“, izvest će Bojan Koštić. Performans Nike Rukavine 15.7. bit će posljednji, a uključivat će više aktera koji će asistirati umjetnici u izvedbi rada. Više o umjetničkim akcijama i performansima saznajte OVDJE.

Uz sve spomenuto, otvorenje četvrte sezone Ljeta u MSU i legendarne Pankrte neće proći bez još jednog iznenađenja - za publiku smo pripremili posebnu poslasticu – na sam dan koncerta u MSU galeriji u 19 i 30 sati otvaramo izložbu o Pankrtima „N'č se ne premakne“! Više o izložbi o Pankrtima saznajte OVDJE.

Pankrti su, što se tiče punk pokreta u bivšoj Jugoslaviji, stvarali istodobno s engleskom scenom te tako stoje na prekretnici kulturno-glazbene i političko-povijesne stvarnosti važnog razdoblja u novijoj slovenskoj i europskoj povijesti i zato ih možemo promatrati kao relevantni fenomeni tog vremena. Jezgra ove izložbe, koju je pripremila slovenska galerija Photon, prikazana je u izboru fotografskog materijala, uglavnom od autora Vojka Flegara, Janeza Bogataja i Tone Stojka. Siniša Lopojda, Tomaž Skale, Božidar Dolenc, Dragan Arrigler, Stanislav Milojković, Željko Jelenski i drugi, također su pridonijeli djelu izložbe svojim djelima.

Požurite jer je, zbog sigurnosnih razloga na krovu Muzeja, broj ulaznica za koncerte je ograničen!

Napomena: u slučaju kiše koncerti će se održati na platou MSU-a, kod tobogana.

Urednik programa: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a
Izbor filmova Best of Metropolis: Zlatko Vidačković
Kustosica performansa: Ana Škegro
Kustosica izložbe Braco Dimitrijević - retrospektiva: Snježana PintarićUpozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.