Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: Istina, privid, laž ili krivotvorina?

Stalni postav, subota, 13. 5. 2017. od 15 do 17 sati

U posljednjoj radionici u sklopu 22. edukativne muzejske akcije pod nazivom „Tajne“, nastavljamo se baviti „tajnama“ konceptualne umjetnosti. U našem programu pod nazivom Početnica za konceptualce željeli smo razbiti predrasude o konceptualnoj umjetnosti kao o „nerazumljivoj“ i „teškoj“. Djela konceptualaca, nakon skoro pola stoljeća od njihova nastanka, i nadalje su izazovna i inspirativna. Čak i danas, premda muzealizirana, zrače pobunjeničkimduhom koji mladi s lakoćom prepoznaju i prihvaćaju.

Čini se da nas konceptualni umjetnici ponekad namjerno žele zbuniti i dovesti u sumnju. Tjeraju nas da se zapitamo je li nešto istina, privid, laž ili krivotvorina. Tako je Dalibor Martinis, primjerice, na starim, odbačenim tramvajskim kartama Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) iz sedamdesetih godina, kad su se Zagrepčani vozili u onim starinskim tramvajima, a kondukter je ručno poništavao kartu, lijepio isječke iz novina te kartama mijenjao (krivotvorio) značenje. Umjesto pojedinih stvarnih tramvajskih postaja koje su se nalazile na planu tramvajskih linija na tramvajskoj karti, na Martinisovim “Krivotvorinama“ možemo pročitati neke posve neobične adrese, ulice i avenije. Stoga su se tu i mogli naći nazivi poznate njujorške avenije - Madison Avenue - ili neki nasumično izabran natpis iz novinskog oglasa, poput „ženu za kuhanje“.

Sličnim postupkom kombiniranja isječka iz novina i mijenjanja njihova značenja, ali s posve drugim ciljem, služi se i Sanja Iveković u radu „Prije i poslije“. Umjetnica odabire i lijepi fotografije žena iz novina ne bi li ukazala na stereotipe koji se odnose na djevojke i žene te nerealna očekivanja koja im društvo nameće. Nije li ideal savršenog ženskog tijela isto tako laž i privid?

Na ovoj radionici, koja će se u cijelosti odvijati u stalnom postavu na 3. katu, zamislit ćemo se nad istinama, prividima, lažima i krivotvorinama u umjetnosti, a potom ćemo u tehnici kolaža kreirati vlastite radove. Samo na ovoj radionici - laž je dopuštena!

dob: 7 do 12 godina

Voditeljica: Kosjenka Laszlo Klemar: povjesničarka umjetnosti/muzejska pedagoginja

Radionica je besplatna, materijal i pribor su osigurani, a vi samo trebate svoju prijavu za radionicu poslati najkasnije do 12. 5. 2017. na email: eduakcija@msu.hrjer je broj mjesta ograničen.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.