Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Performans Malin Elgán: Definicije i činjenice

MSU, subota 3.6. u 17.00 i 19.00 sati / nedjelja 4.6. u 15.00 i 17.00 sati
Razgovor s umjetnicom u subotu 3.6. u 16.00 sati / Školica

Malin Elgán predstavlja svoj posljednji performans, Definicije i činjenice, koji se temelji na prijašnjim istraživanjima i privremenim aspektima plesa.

Tema performansa je odnos ili nepostojanje odnosa između koreografije i dokumentacije, te kako taj odnos utječe na percepciju. Koraci dvoje plesača, Poline Akhmetzyanove i Pära Anderssona, događaju se u vremenu i stoga problematiziraju vidljivost plesa i odnos prema okolini.

Rad Definicije i činjenice otpočeo je u 2013. kada je Elgán bila na umjetničkoj rezidenciji u New Yorku u plesnoj organizaciji Movement Research. U Stockholmu je 2014. nastavila rad te je dovršen premijerno izveden na izložbi After Babel u Moderna Museet u Stockholmu u ljeto 2015. Definicije i činjenice također su izvedene na sajmu Poppositions u Bruxellesu, a sada ima turneju u Oslu, Berlinu, Beogradu i Zagrebu.

Koreografija: Malin Elgán; plesači: Polina Akhmetzyanova i Pär Andersson; zvuk: Sophie Helsing; kostimi: Cornelia Blom.

Projekt podupire Švedsko umjetničko vijeće, Švedska komisija za umjetničke stipendije i Grad Stockholm. Zahvala: Ccap.

Biografija

Umjetnički rad Malin Elgán sadrži istodobno posebnosti i različitosti u smislu proširene koreografske prakse. U svoje radove uključuje različite medije, subjekte, pokrete i oblike; poput, primjerice, radijskog programa Talk a bit, then we’ll check (Govori malo, a onda ćemo provjeriti, 2012), drvene objekte i pokrete glazbenika orkestra u radu The wood piece (Drveni komad, 2011), ili pak dokumentarce o prirodi i narodne plesove u Storyboard (2009) i Form said: do (Rečeno: učiniti, 2007). Elgán ne dopušta da ples bude ograničen na određene pokrete i mjesto, nego ga vadi iz uobičajenog konteksta da bi mu pridala nova značenja.

Malin Elgán živi u Stockholmu, a djeluje u Švedskoj i diljem svijeta. Za koreografski rad dobila je 2013. stipendiju Birgit Cullberg . Bila je pozvana urednica za posebno izdanje umjetničkog časopisa Paletten, koji je tom prigodom privremeno preimenovan u Baletten. Na početku umjetničkog djelovanja 2002. u Belgiji je radila kao asistentica svestranom umjetniku Janu Fabreu. 


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.