Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

IZLET - istraživačka radionica za studente umjetničkih akademija

uz izložbu Dana Grahama "Zabava za cijelu obitelj"
petak, 2. lipnja 2017. od 15 do 18 sati

Radionica pod nazivom IZLET nadahnuta je izložbom Dana Grahama Zabava za cijelu obitelj koja u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb traje od 20. 5. do 27. 8.2017. IZLET je radionica istraživačkog karaktera u kojoj pozvani umjetnici Lara Badurina (vizualna umjetnica) i Branko Žak Valenta (izvođač) u ulozi mentora radionice, oslanjajući se na vlastitu praksu i iskustva spajanja raznorodnih područja umjetnosti, žele osebujan umjetnički opus Dana Grahama približiti studentima kao podršku u njihovom eksperimentalnom radu za nove umjetničke produkcije.

Proučavanjem umjetničke prakse Dana Grahama i čitanjem postava, stvarnih i dokumentarnih radova u prostoru, radionica nastoji kod studenata pobuditi znatiželju za daljnja istraživanja te omogućiti percepciju radova na iskustvenoj razini. Problematiziranjem prostora sudionici radionice upoznat će se s lokacijom, mjestom i prostorom izloženih objekata kroz prostore skulpture i korporacijske arhitekture u susjedstvu MSU-a, a koje se temelje na konkretnim prostorima i aktivnostima koje se u njima odvijaju. Promatranjem i gledanjem sudionici će osviještavati osobno tijelo i tijela gledatelja u prostoru objekata. U susretu s fizičkim elementima Dan Grahamovih materijala, kao što su ogledala i transparentna stakla reflektirajućih površina, uspostavit će se poveznica s njegovim ranim videoradovima i performansima. U dijelu radionice u kojem će se upoznati s jednim od najznačajnijih aspekata rada ovog svestranog umjetnika – performansom - u središtu pozornosti bit će percepcija tijela u prostoru. Za razliku od kazališnog izvedbenog tijela, Dan Graham nam nudi iskustvo čistog boravljenja tijela u prostoru i osvještavanja obaju prostora: prostora SEBE (fizičkog i duhovnog) te različitih prostora IZVAN NAS (interijera i eksterijera). U radioničkom procesu testirat ćemo i referirati se na njegov poznati rad pod nazivom Public Space / Two Audiences (1976).

Voditeljica radionice je Lara Badurina, vizualna umjetnica i profesorica na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u suradnji sa Žakom Brankom Valentom, plesačem, performerom, koreografom i kazališnim pedagogom.

Polaznici radionice: studenti umjetničkih akademija iz Rijeke i Zagreba

Više o radionici:

Radionica traje 3 sata.

Zbog rada na lokacijama potrebno je ponijeti dodatnu ugodnu odjeću za vježbanje.

Raspored radionice:

- dvorana Gorgona / uvod u performans - 40min

- obilazak Avenue Mall Zagreb i Ina - 40min

- obilazak izložbenih eksponata – 40min

- pauza 15 min

- reenactment pojedinih dijelova iz opusa Dan Grahamovih performansa / performans - 45min

Lara Badurina (1968), vizualna umjetnica, diplomirala je 1993., a magistrirala kiparstvo na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani, 2003. godine. Od kraja 80-tih izlaže u različitim likovnim medijima, a za svoje radove primila je nekoliko priznanja i nagrada. Od 2000., okreće se projektima koji su usmjereni na teme iz svakodnevnog života. Svojim recentnim radovima postavlja pitanja o originalnosti umjetničkog djela i nacionalnih okvira umjetničkog djelovanja. Uz umjetničku djelatnost bavi se scenografijom i oblikovanjem svjetla. Zaposlena je u zvanju izvanrednog profesora na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (kolegij Scenografija).

www.larabadurina.net

Žak Branko Valenta (1966), studirao je ples, mimu i fizičko kazalište. Diplomirao na School of Physical Theatre u Londonu, a usavršavao kroz programe Mime school u Amsterdamu, SNDO Amsterdam te Moving Acadamey for Performing arts u Berlinu. Jedan je od osnivača kazališne skupine TRAFIK iz Rijeke. Djeluje kao plesač, performer, koreograf, redatelj i kazališni pedagog. Trenutno živi i radi u Zagrebu te studira euritmiju na poznatoj euritmijskoj školi Eurythmeum Sttutgrat.

Kao pedagog podučavao na Umetniškoj gimnaziji u Ljubljani, AGFRT-u u Ljubljani, Spiralle Modern dance programu u Beču, School of physical theatre u Londonu, Prostoru + u Rijeci, MAPA-i u Berlinu, SKUC-u Zagreb i drugdje. Suosnivač i pokretač Udruge za scensku umjetnost Prostor Plus iz Rijeke, PAP performing arts programa u MSU, Zagreb.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.