Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

LJETO U MSU: umjetničke akcije i performansi

MSU, od 10.6. do 15.7.2017.

Jedinstven multimedijalni program Ljeto u MSU, osim koncerata, projekcija filmova iz ciklusa Best of Metropolis te posjeta izložbi Brace Dimitrijevića, ove godine premijerno uključuje i umjetničke akcije i performanse hrvatskih umjetnika. Svake večeri prije samog koncerta, na nekoliko lokacija unutar MSU-a posjetitelji će imati priliku prisustvovati izvedbama hrvatskih performera. Izvedbe će se razlikovati temama i pristupima, stvarajući nove poveznice između pop kulture i suvremene umjetnosti, te pružajući novu dimenziju jedinstvenog doživljajnog iskustva zainteresiranim posjetiteljima.

10.06. Braco Dimitrijević

Prvi performans u sklopu ovogodišnjeg programa „Ljeto u MSU“, pod nazivom „Mala subjektivna povijest umjetnosti u 1200 sekundi“ izvest će Braco Dimitrijević, jedan od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu. Umjetnik će, na inicijativu zagrebačke publike, prepričavati i otkriti do sada nepoznate anegdote iz vlastitog života koje su vezane uz neke od najrelevantnijih predstavnika svjetske suvremene umjetnosti i pop kulture. U sklopu ovog interaktivnog performansa publika će moći birati između čak 290 imena osoba koja će se prikazivati na ekranima na ljetnoj terasi MSU-a, nakon čega će umjetnik ispričati nešto o izabranim osobama na temelju svog bogatog životnog i profesionalnog iskustva.

Braco Dimitrijević rođen je 1948. godine u Sarajevu. Deset godina kasnije imao je već i svoju prvu samostalnu izložbu. Od 1968. do 1971. pohađao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu i diplomirao na Odsjeku za slikarstvo. Završio je postdiplomski studij na London University of Arts na Saint Martin’s School of Art u Londonu, kao stipendist British Councila (Britanskog vijeća).

Godine 1976. odlazi u Berlin na rezidencijalni program DAAD-a. Godine 1978. primio je nagradu Jean Dominique Ingres Akademije Muséologie évocatoire i glavnu nagradu Umjetničkog vijeća Velike Britanije. Odlikovan je i ordenom Viteza reda umjetnosti i književnosti 1992. (Chevalier des Arts et des Lettres) u Parizu, dobitnik ABO d’Oro u Rimu 2005., te odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića 2008.

17.06. Dora Đurkesac i Karla Paliska

Druga subota programa umjetničkih akcija i performansa u sklopu „Ljeta u MSU“ rezervirana je za prikazivanje interaktivnog projekta „In Situ – Invert“ mladih dizajnerica Dore Đurkesac i Karle Paliske, koji je rezultat nadogradnje njihovog dugogodišnjeg projekta „In Situ“.

Akcijom „In Situ – Invert“ autorice pozivaju umjetnike da kreiraju radove koji su inspirirani javnim prostorom u kvartu Muzeja suvremene umjetnosti i/ili se na njega referiraju. Umjetnički radovi bit će izloženi u web formi koju je moguće posjetiti na lokaciji muzeja. Tom virtualnom izložbom istovremeno se nadograđuje i izvrće postojeći izložbeni prostor Muzeja. Dok je s jedne strane stvoren dodatni sloj umjetničkog sadržaja, s druge strane on je istovremeno konceptualiziran kao svojevrsni “alter ego” umjetnika i izložbenog prostora.

„In Situ“je umjetničko-istraživački projekt koji je primarno fokusiran na procese i prirodu poimanja prostora s ciljem kreiranja novih pristupa i metodologija istraživanju prostora. Polazeći od socioloških, kognitivnih i fizikalnih perspektiva, umjetnice zanimaju odnosi između postojećih koncepata prostora, ali i njihovih potencijala i ograničenja u opisivanju novih dinamika njegove proizvodnje.

Dora Đurkesac je autorica na području dizajna, suvremenog plesa i novih medija. Diplomirala je industrijski dizajn na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu te Nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. S grupom dizajnera osniva dizajn tvrtku Manufakturist te sudjeluje u mnogobrojnim plesnim i interdisciplinarnim projektima. Razvija metode istraživanja odnosa kretanja i prostora te pitanja urbanih struktura unutar projekata— In Situ, Priče s Gornjeg grada, Koreografske strukture.

Karla Paliska je profesionalna dizajnerica i autorica. Diplomirala je Vizualne komunikacije na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Od 2014 - 2016. radi kao vanjska suradnica na Studiju dizajna, a od 2014. djeluje kao jedan od mentora na interdisciplinarnom kolegiju Kreativni laboratorij na Sveučilištu u Zagrebu. Član je organizacijskog tima i programske direkcije Plana D - međunarodne edukativne dizajnerske platforme, te je uz Doru Đurkesac, autorica višegodišnjeg projekta In situ koji istražuje potencijale hibridnih prostora.

24.06. Nikolina Komljenović

Nikolina Komljenović izvest će performans brisanja objekata u prostoru, treći po redu performans u sklopu programa Ljeto u MSU. Kroz izvedbu će tematizirati neposrednost doživljaja i komunikacije bez uplitanja prepoznatljivih komunikacijskih kodova naučenih kroz obrazovni sustav. Tijekom izvedbe stvorit će se odnos, svojevrsni dijalog performerice, prostora i publike, u kojem se autentična vrijednost nalazi izvan onog vidljivog.

Nikolina Komljenović je performerica i izvedbena umjetnica koja se bavi prisutnošću i multipliciranjem intro(impro)spekcija kroz medij performansa. Kroz rad Kazališta Aruša, performanse Toplina, Ako zaigram neku novu igru, Objekt u subjekt prelazi, Ispadanje, 59 jutra, 59 početaka, 59 izdaja, Here's to now, Večera pomirenja te kroz suradnje s domaćim i stranim umjetnicima utjelovljuje tu praksu. Izlagala je i instalacije Plakatiranje poezije i Gaženje poezije te video radSučelja analognih doživljaja. S likovnom umjetnicom Sanjom Gergorić izvela je performans Dvije žene jedno tijelo te trenutno surađuje s Vanom Gaćinom, hrvatskom audio vizualnom umjetnicom na projektu KOD. Kao plesačica suvremenog plesa i tijela u zraku sudjelovala je u mnogim predstavama u Hrvatskoj i diljem cijelog svijeta. Akademsko obrazovanje stječe na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na odsjecima Povijesti umjetnosti i Komparativne književnosti. Osnivačica neformalne skupine S.VILA. Koordinatorica je udruge ekscena te članica međunarodne umjetničke platforme Bacači sjenki.

01.07. Antonio Grgić

Prvi performans u srpanjskom nastavku programa Ljeto u MSU izvest će Antonio Grgić. Prije početka koncerta legendarnog Ramba Amadeusa, publika će prisustvovati nenametljivom recitalu poglavlja „Fetiški karakter robe i njegova tajna“ iz „Kapitala“ Karla Marxa, kojeg će Grgić čitati jednom stolu i stolici iz fundusa Zbirki MSU-a. Referirajući se na mehanizme pridavanja vrijednosti robi, autor preispituje vrijednost predmeta iz muzejskih zbirki, kako umjetničku tako i ekonomsku te društvenu.

Antonio Grgić u svom umjetničkom djelovanju koristi urbani prostor kao umjetnički medij. Njegov glavni interes su urbane intervencije i performansi koji propitkuju veze između ideoloških, socijalnih i osobnih psiholoških snaga u urbanom okruženju. Vrijeme se, kao važan dio te jednadžbe, također propituje u njegovom radu. Prvu afirmaciju na nacionalnom i međunarodnom planu ostvario je 1999. projektom Bunkeri. Izradio je Memorijalni park skulptura na mjestu prvog ustaškog koncentracionog logora Danica, uz to je autor više urbanih plastika u Republici Hrvatskoj. Također se bavi teorijom umjetnosti i vizualnih komunikacija te objavljuje radove na tu temu u nizu publikacija (Život umjetnosti, Kvartal, Kontura, Zarez).

08.07. Bojan Koštić

Predzadnji performans u sklopu ovogodišnjeg programa Ljeto u MSU, pod egzotičnim nazivom „Zisurru“ izvest će Bojan Koštić. Performans se temelji na istoimenom ritualu, staroj mezopotamijskoj obrednoj praksi. Zisurru doslovce predstavlja krug izrađen od svetog brašna unutar kojeg se izvode rituali pročišćavanja, u kojima krug označava granicu koja štiti od raznih zala. Za pripremanje zisurru paste autor koristi velike količine K+ brašna, te njom formira krug na ulazu u Muzej, namećući svim posjetiteljima prolazak kroz krug kao jedini mogući izbor. Publika time participira u ostvarenju konačnog cilja performansa, propitujući mogućnosti izbora u našem svakodnevnom životu i zajedničkom javnom prostoru.

Bojan Koštić je magistrirao na odsjeku kroatologije te je stekao titulu magistra edukacije kroatologije na Hrvatskim studijima. Paralelno studira i latinski jezik i književnost te stječe titulu prvostupnika hrvatstkog latiniteta. Tijekom studija bavio se novinarstvom te je pisao članke, eseje, osvrte i recenzije za mnoge književne časopise i novine. Osnivač je i glavni tajnik Udruge Pod galgama u sklopu koje je i postavio autorsku predstavu Krležin ljubavni kviz te ostvario neke druge kulturne projekte. Suurednik je knjige Krležin eu/ropski furiosum (nakladnik: udruga Pod galgama). Aktivni je član udruge maMUZE. Osnivač i koordinator Foruma udruga nezavisne kulture FUNK. Radi kao kustos i fotograf u AK galeriji u Koprivnici. Izlagao fotografije na jednoj samostalnoj i nekoliko grupnih izložbi. U slobodno vrijeme bavi se fotografijom, video i audio produkcijom i dizajnom.

15.07. Nika Rukavina

Performans Nike Rukavine bit će posljednji u ovogodišnjem programu Ljeto u MSU, a uključivat će više aktera koji će asistirati umjetnici u izvedbi rada. Naime, u performansu „Word Wiping“ (Bičevanje riječima), Rukavina će citirati diskriminirajuće i ponižavajuće izjave usmjerene ženama u našoj okolini, primajući udarac bičem po leđima od strane gostujućeg aktera nakon svake izjave. Tijekom performansa publika poprima uloga trećeg aktera koji promatra očiglednu nepravdu i nasilje koje se pred njime odvija, ali ne čini ništa po tom pitanju.

Nika Rukavina rođena je u Rijeci 1980. Diplomirala je kiparstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji, sudjelovala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica HZSU-a i HDLU-a Rijeka. Bavi se aktualnim problemom društvene netolerancije, diskriminacije, utjecajem represivnog sustava i okoline na pojedince koji ne prihvaćaju nametnute društvene konsenzuse. Izlagala je u: Kunsthaus, Graz, Magazzino del Sale, Venice, Italy; Museum of Modern and Contemporary Art, Rijeka, Croatia; Pyramida, Tirana, Albania; Cultural Center, Belgrade, Serbia; Blaenau Ffestiniog, Wales,UK; Gallery A + A, Venice, Italy; Gallery Bevilacqua La Masa, San Marco, Venice, Italy; Gallery Nuova Icona, Giudecca, Venice, Italy.

Više o programu LJETO U MSU 2017 pročitajte OVDJE


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.