Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba: PANKRTI „N'č se ne premakne“

MSU galerija, otvorenje u subotu, 10.6. 2017. u 19.30 sati

U subotu, 10.6.2017. u MSU galeriji otvara se izložba fotografija legendarne slovenske punk grupe Pankrti koji će istu večer na krovu muzeja otvoriti ovogodišnju koncertnu sezonu „Ljeto u MSU“. Grupa ove godine slavu svoju 40. godišnjicu, a izložbu je pripremila galerija Photon iz Ljubljane.

„Ovo je grupa čiji utjecaj uvelike nadilazi glazbenu dimenziju. Pankrti su ostavili neizbrisiv trag među gomilama mladih ljudi u Jugoslaviji te su imali veliki utjecaj na tzv. “slovensko proljeće”. Što se tiče punk pokreta u našoj bivšoj državi, Pankrti lako preuzimaju vodstvo; oni su stvarali istodobno s engleskom scenom, pothvat praćen samo od nekolicine u to vrijeme u Europi. Pankrti stoje na prekretnici kulturno-glazbene i političko-povijesne stvarnosti važnog razdoblja u novijoj slovenskoj i europskoj povijesti i zato ih možemo promatrati kao relevantni fenomeni tog vremena.

Nedugo nakon njihova osnutka 1977. godine, kada su se pojavili kao bend koji je raskinuo s tadašnjim rock praksama, došlo je do nastanka nove scene i izvan Slovenije (Beograd, Zagreb, Pula). Osim osnivanja novih glazbenih bendova, ova scena definirana je pojavom novih koncertnih prostora, klubova, medijima, stilom oblačenja. Jedan dio fotografija prikazuje upravo ovaj širi aspekt.

Jezgra ove izložbe, koju je pripremila galerija Photon iz Ljubljane, prikazana je u izboru fotografskog materijala, uglavnom od autora Vojka Flegara, Janeza Bogataja i Tone Stojka. Siniša Lopojda, Tomaž Skale, Božidar Dolenc, Dragan Arrigler, Stanislav Milojković, Željko Jelenski i drugi, također su pridonijeli djelu izložbe svojim djelima.

Nije sačuvano mnogo materijala o počecima Pankrta što čini opus Vojka Flegara, suputnika grupe, još važnijim a istodobno i otvara neka bitna pitanja. Činjenica je da afirmirani fotografi tog vremena nisu bili zainteresirani za progresivnu rock scenu. Nismo imali profesionalce u ovom podžanru dokumentarne fotografije tog vremena. Važna je činjenica da je Flegar, amaterski fotograf, bio tak koji je najbolje zabilježio novorođeni punk duh i istodobno imao istinski osjećaj za dinamiku i rudimentarnost svojih motiva.“

Dejan Sluga, galerija Photon

Produkcija. PHOTON GALERIJA LJUBLJANA
Urednik: Dejan Sluga
Kustosica za postav u MSU: Tea Horvatin
Producent izložbe u MSU: Branko Kostelnik
Postav: Dušan Stupar


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.