Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Dora Đurkesac i Karla Paliska: In Situ – Invert

MSU, subota, 17.06.2017.

Druga subota programa umjetničkih akcija i performansa u sklopu „Ljeta u MSU“ rezervirana je za prikazivanje interaktivnog projekta „In Situ – Invert“ mladih dizajnerica Dore Đurkesac i Karle Paliske, koji je rezultat nadogradnje njihovog dugogodišnjeg projekta „In Situ“.

Akcijom „In Situ – Invert“ autorice pozivaju umjetnike da kreiraju radove koji su inspirirani javnim prostorom u kvartu Muzeja suvremene umjetnosti i/ili se na njega referiraju. Umjetnički radovi bit će izloženi u web formi koju je moguće posjetiti na lokaciji muzeja. Tom virtualnom izložbom istovremeno se nadograđuje i izvrće postojeći izložbeni prostor Muzeja. Dok je s jedne strane stvoren dodatni sloj umjetničkog sadržaja, s druge strane on je istovremeno konceptualiziran kao svojevrsni “alter ego” umjetnika i izložbenog prostora.

„In Situ“je umjetničko-istraživački projekt koji je primarno fokusiran na procese i prirodu poimanja prostora s ciljem kreiranja novih pristupa i metodologija istraživanju prostora. Polazeći od socioloških, kognitivnih i fizikalnih perspektiva, umjetnice zanimaju odnosi između postojećih koncepata prostora, ali i njihovih potencijala i ograničenja u opisivanju novih dinamika njegove proizvodnje.

Dora Đurkesac je autorica na području dizajna, suvremenog plesa i novih medija. Diplomirala je industrijski dizajn na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu te Nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. S grupom dizajnera osniva dizajn tvrtku Manufakturist te sudjeluje u mnogobrojnim plesnim i interdisciplinarnim projektima. Razvija metode istraživanja odnosa kretanja i prostora te pitanja urbanih struktura unutar projekata— In Situ, Priče s Gornjeg grada, Koreografske strukture.

Karla Paliska je profesionalna dizajnerica i autorica. Diplomirala je Vizualne komunikacije na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Od 2014 - 2016. radi kao vanjska suradnica na Studiju dizajna, a od 2014. djeluje kao jedan od mentora na interdisciplinarnom kolegiju Kreativni laboratorij na Sveučilištu u Zagrebu. Član je organizacijskog tima i programske direkcije Plana D - međunarodne edukativne dizajnerske platforme, te je uz Doru Đurkesac, autorica višegodišnjeg projekta In situ koji istražuje potencijale hibridnih prostora.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.