Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Anto Kajinić: "Putovanje kroz bjeline"

MSU galerija, od 6. 7. do 31.8.2017.

Anto Kajinić već četiri desetljeća zauzima posebno mjesto na suvremenoj likovnoj sceni i ne samo time što ne slijedi trendove, nego i zato što se dosljedno drži tema traženja vlastite istine i svjesnosti o samome sebi, životu i smrti koje kao svoje najintimnije unutarnje zapise i opažaje povjerava publici. Njegovo djelo lišeno je boje, prenaglašene geste, te dosljedno primjenjuje monokromiju i dječji crtež, naglašavajući prostor bjeline teksturom glatke površine svojih slika.

Kajinićevo slikarstvo vraćanje je na jednostavne oblike izražavanja, ponajprije bliske dječjem rukopisu, lišene pretjerane deskripcije, kojim ukazuje na nemoć umjetnika da promjeni i popravi svijet koji ga okružuje, onim što najbolje zna – umjetnošću. Svojim slikarstvom, samozatajno, Kajinić želi dati impresiju vremena u kojem živi, duboko promišljajući svijet oko sebe i u sebi. U suodnosu sa slikom, kao svojim najintimnijim zapisom, umjetnik se u kontemplativnom okruženju vlastitoga radnog prostora kroz čin slikanja dovodi do odsutnosti želje, otvarajući prostor čistoj misli neopterećenoj zahtjevima i ograničenjima.

Na izložbi je predstavljeno 37 radova iz novoga umjetnikova opusa. Cijela izložba, prema zamisli autora, postavljena je tako da prati ritam organizacije motiva na slici. Grupirajući slike uz rubove zida, naglašavajući središnji prostor odsutnošću sadržaja, izložbeni prostor MSU galerije postao je živa slika koja posjetitelje vodi na putovanje kroz bjeline.

Tonko Maroević u povodu izložbe piše: "Nema dvojbe da je Kajinićevo shvaćanje prostora i oblika izrazito slobodno i nekonvencionalno, nemimetičko i daleko svakoj gravitaciji. Na njegovim kadrovima pomaljaju se crte i mrlje, povremeno grozdaste ili prstolike linearne nakupine, a katkad i zoomorfne ili biološki sugestivne minicjeline, odnosno sklopovi nepravilnih kvadrata, trokuta i krugova što bi mogli predstavljati dijelove kuće, automobila, krovova ili kotača. Kajinićeva vidna polja široka su i prostrana, moglo bi se reći kako ljubomorno njeguju svoju dominantnu središnju prazninu, dopuštajući da tek tu i tamo sleti poneko pero, iznikne pokoji cvijet, spusti se kakva ptica, dovuče neko vozilo, dogazi kakav korak... Kad su slike ujednačena formata nanizane jedna pokraj druge mogu se doimati i kao sekvencije, faze nekog idealnog animiranog zbivanja, odnosno međusobno se dopunjavati u smjeru – ako ne narativnog, a ono – asocijativnog ulančavanja, to jest što cjelovitijega svjedočenja ontološke povezanosti svih prirodnih pojava i egzistencijalnih izazova postojanja. Poput primarnih otisaka ili lapidarnih grebotina, figure i konture na Kajinićevim slikama predstavljaju pars pro toto arhetipskih, auroralnih viđenja."

Izložba Ante Kajinića Putovanje kroz bjeline organizirana je u povodu umjetnikove donacije radova Muzeju suvremene umjetnosti i predstavlja vrijednu akviziciju Zbirke slikarstva

Anto Kajinić(1953, Modriča, Bosna i Hercegovina) završio je 1977. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu na slikarskom odjelu, u klasi prof. Ismara Mujezinovića. Član je brojnih strukovnih udruga, te jedan od utemeljitelja slikarske skupine KaMmeN (Kajinić, Marić, Numankadić) u Bosni i Hercegovini od 1987.

Utemeljitelj je umjetničke galerije Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Sarajevu 1995. Od 1992. do 1993. bio je vršitelj dužnosti ravnatelja Muzeja grada Zenice. Od 1986. objavio je više od 150 eseja iz područja likovnih umjetnosti u novinama i časopisima. Jedan je od utemeljitelja i član uredništva časopisa Matice hrvatskeKrijesnica u Zenici od 1994. te stručnog časopisa za kulturu i umjetnost Akademija u Širokom Brijegu 2005. Od 2007. stručni je suradnik u izradi Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru od 2009. u trajnom je zvanju redovitog profesora na slikarskom odjelu. Od 1998. do 2007. obnašao je dužnost prodekana, a od 2007. do 2011. dužnost dekana na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru.

Do 2005. predaje kolegije crtanja, slikanja, kaligrafije, iluminacije na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku kao redoviti profesor.

Izložba je otvorena do 31. 8. 2017.

Autorica: Martina Munivrana

Stručni suradnik: Tonko Maroević

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.