Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

JAZZ CIKLUS 2017./2018.

Jazz orkestar HRT-a i Muzej suvremene umjetnosti i u novoj sezoni 2017-2018 udružuju se u Jazz ciklusu koji u Dvoranu Gorgona dovode istinske zvijezde domaće i svjetske jazz scene.

JAZZ CIKLUS 2017./2018.
Jazz orkestar HRT-a
Andreas Marinello, šef-dirigent

Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti, u 20 sati

11. listopada 2017. /srijeda/
Mysterium Magnum

Jimi Tenor /saksofonist, flautist, skladatelj (Finska)
Andreas Marinello /dirigent

Od diskografskog debija 1998. sa sastavom Jimi Tenor & His Shamans, finski multiinstrumentalist i skladatelj rođen kao Lassi O. Lehto 1965., profilirao se u jednog od najutjecajnijih kreativaca sa Skandinavskog poluotoka, prije svega zahvaljujući svojem inventivnom duhu i humoru na granici kiča i glamura. Tijekom više od trideset godina blistave karijere režirao je kratke filmove, izlagao fotografije, dizajnirao odjeću i konstruirao originalne glazbene instrumente. Najprije se okušao u eksperimentalnom i industrijskom rocku početkom 1980-ih da bi se, nakon iskustava s elektroničkom glazbom, okrenuo jazzu 1960-ih i 70-ih, kao i psihodeličnom soulu i afričkom funku. Ipak, njegova je glazba uvijek bila moderna, duboko osobna i izvan mainstreama. Jimi Tenor će uz Jazz orkestar HRT-a predstaviti projekt Mysterium Magnum, svoj prvi album skladan u cijelosti za jazz orkestar i objavljen s UMO Jazz Orchestra 2015., nadahnut filmskom glazbom te grooveom utemeljenim u afroameričkoj tradiciji.

15. studenoga 2017. /srijeda/ Studio Zvonimir Bajsić, HRT
Nove skladbe za Jazz orkestar HRT-a

Andreas Marinello /dirigent

Nakon sjajnih prošlogodišnjih rezultata, koji će biti okrunjeni diskografskim izdanjem u suradnji s etiketom Cantus, i u 2017. nastavljamo s tradicionalnim koncertom posvećenim novim skladbama naših skladatelja. Zahvaljujući potpori Hrvatskog društva skladatelja, i ove godine pozivamo mlade talente na dvomjesečnu suradnju s orkestrom, tijekom koje će imati mogućnost usavršavanja svojih skladbi pod vodstvom iskusnih aranžera. U iščekivanju i nadi da će jazz glazba ubrzo dobiti potporu kakvu zaslužuje i u akademskim krugovima, Jazz orkestar HRT-a ponosi se vlastitim doprinosom produkciji nove hrvatske glazbe i promociji mladih umjetnika, budućih protagonista naše glazbene scene.

7. veljače 2018. /srijeda/
Jazz s Mediterana

Maurizio Giammarco /saksofonist, skladatelj, dirigent (Italija)

Središnja osobnost jazza u Italiji od početka 1970-ih, Maurizio Giammarco (Pavia, 1952.), nametnuo se kao virtuoz saksofona, svestrani skladatelj i vođa legendarnih sastava tamošnje scene. Nedavno je imenovan i dirigentom Parco della Musica Jazz Orchestra, kućnog big banda kompleksa Auditorium di Roma i jedinog institucionalnog jazz orkestra u Italiji. Polazeći od dubokog i strastvenog poznavanja povijesti jazza, pokrenut nezaustavljivom potrebom za istraživanjem i rastom, Giammarco se neprestano kreće i u drugim glazbenim područjima, dosežući sintezu osobne ekspresije, i u solističkom i u skladateljskom smislu. Njegov životopis bilježi suradnje s jazzerima međunarodne slave, među kojima su Chet Baker, Lester Bowie, Dave Liebman, Phil Markowitz, Miroslav Vitous i Alex Sipiagin, kao i s brojnim velikanima talijanskog jazza (Erico Rava, Paolo Fresu, Aldo Romano, Fabrizio Bosso…). S Jazz orkestrom HRT-a predstavlja se kao autor, solist i vođa orkestra, donoseći u Zagreb jedan od najvažnijih glasova talijanskog i europskog jazza našega doba.

7. ožujka 2018. /srijeda/
Južnoamerički modernizam i tradicija

Guillermo Klein /pijanist, skladatelj, dirigent (Argentina / SAD)

Argentinski skladatelj i pijanist Guillermo Klein (Buenos Aires, 1969.) danas je jedan od najzanimljivijih autora na američkoj sceni. Njegov sastav Las Guachas, koji udružuje glazbenike poput Bena Mondera, Miguela Zenona, Jeffa Ballarda i Chrisa Cheeka, kontinuirano djeluje od 1990. (što je rijetkost za velike jazz sastave) i jedan je od stupova njujorškoga glazbenog života. Pod utjecajem popularne argentinske glazbe, rocka i skladatelja suvremene klasične glazbe, od pred-stavnika dvanaesttonske tehnike do Messiaena i Stravinskog, Klein je pronašao jedinstveni stil obi-lježen vatrenim ritmovima i bujnim melodijama. Njegove skladbe, katkad kompleksne, ali nikada hermetične, odlikuju se nezadrživim ritamskim tijekom, obogaćenim harmonijskim progresijama koje se često poigravaju s očekivanjima slušatelja, opredjeljujući se za neočekivana ili nepotpuna rješenja. Guillermo Klein jedan je od najfascinantnijih glazbenika koji povezuju jazz s elementima ukorijenjenima u tradicionalnoj glazbi sa svih strana svijeta te nikada ne podliježe pukoj imita-ciji, već stalno slijedi inovaciju.

4. travnja 2018. /srijeda/
Antonio Geček: 20 godina s Jazz orkestrom HRT-a

Andreas Marinello /dirigent

Kada je 1990-ih Antonio Geček (Lepoglava, 1979.) učinio prve korake kao profesionalni glazbenik, hrvatska se glazbena scena uvelike promijenila. Izniman trubač, svoj jedinstveni zvuk podario je stotinama snimki zavidnoga stilskog raspona: od jazza do popa, od rocka do funka i etno glazbe. Mogli bismo nabrajati brojne nagrade i priznanja koje je stekao tijekom godina, no dovoljno je reći da je uvijek prvi trubački odabir naših producenata ili skladatelja. Uz to, tijekom posljednjih ne-koliko godina, često gostuje u uglednim europskim orkestrima. U 2018. čast nam je proslaviti njegovih prvih dvadeset godina s Jazz orkestrom HRT-a, programom koji je sam osmislio za sebe i kojim će predstaviti svaki aspekt svoje muzikalnosti. Vatromet je zagarantiran!

9. svibnja 2018. /srijeda/
Volcanic Energy

Robert Bachner /trombonist, skladatelj, dirigent (Austrija)

U cijeloj Austriji teško je pronaći big band, orkestar ili veliki ansambl čiji zvuk nije oplemenio trombonist i skladatelj Robert Bachner (Vöcklabruck, 1972.). Više od desetljeća bio je član Vienna Art Orchestra, međunarodno najcjenjenijega austrijskog izvoznog proizvoda, a svirao je i skladao i za Upper Austrian Jazz Orchestra, Lungau Big Band, Nouvelle Cuisine, Concert Jazz Orchestra Vienna, Heavy Tuba te Jazz Bigband Graz. Također, utemeljitelj je i vođa Robert Bachner Big Banda, s kojim je objavio CD Moment of Noise te DVD Live in Vienna. Za CD Travelling Hard, koji je ostvario sa svojim kvintetom, primio je nagradu Hans Koller, najuglednije priznanje za jazz u Austriji. Majstor i na ventil-trombonu te eufoniju, kao solist očarava iznimno energičnim pristupom, kojim istražuje čitav dinamički raspon svojega instrumenta. S Jazz orkestrom HRT-a predstavit će se kao dirigent, skladatelj, aranžer i solist.

6. lipnja 2018. /srijeda/
Tamara Obrovac Transhistria Orchestra

Andreas Marinello /dirigent

S obzirom na ugled koji Tamara Obrovac kao jazz glazbenica uživa u Hrvatskoj i inozemstvu, pravi je grijeh što još nije surađivala s Jazz orkestrom HRT-a. Kako bismo to ispravili, dobili smo sjajnu prigodu ugostiti je s jednim od njezinih najzanimljivijih sastava, Transhistria Ensembleom. Sastav čine sjajni glazbenici koji bi zaslužili poziv i zasebno: basist Žiga Golob, gitarist Uroš Rakovec, majstor harmonike Fausto Beccalossi i bubnjar Krunoslav Levačić. Melodijama koje potječu iz istarskog folklora, kreativnim pristupom improvizaciji i načinu komunikacije te interakcijom koja nastaje samo nakon niza godina glazbenih iskustava (ne)proživljenih zajedno, Tamara Obrovac Ensemble pravi je dragulj na našoj glazbenoj sceni koji Jazz orkestar HRT-a jedva čeka ugostiti. Susret je to koji se ne propušta!

Ulaznice po cijeni od 50 kn osigurajte na ulaznice.hr ili dva sata prije početka koncerta na blagajni MSU.
Ulazak na koncert u Studiju Bajsić 15. studenoga je slobodan, uz prethodnu najavu na broj 060 506 606 (broj je aktivan tjedan dana uoči koncerta; cijena 3,49 kn/min za pozive iz fiksne mreže i 4,78 kn/min za pozive iz mobilnih mreža).

http://glazba.hrt.hr/338167/jazz-ciklus-2

http://glazba.hrt.hr/273113/o-orkestru-2

http://glazba.hrt.hr/273112/clanovi-orkestra-2

http://glazba.hrt.hr/273110/sef-dirigent-3

http://glazba.hrt.hr/273111/diskografija-3

https://www.facebook.com/jazz.hrt/?fref=ts

https://www.youtube.com/playlist?list=PLuEWODEWd3kMTtDAQFyOAwl8VGfgjxnAF

Urednik programa: mr.sc. Branko Kostelnik, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.