Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

9. međunarodni festival fotografije Organ Vida – Novi građani

MSU, Prostor za povremene izložbe, do 20.9. 2017. / Ulaz besplatan.

Deveti festival fotografije Organ Vida pod naslovom „Novi građani“, održat će se u Muzeju suvremene umjetnosti, koji je ujedno i glavni partner Festivala, te na još desetak lokacija u Zagrebu, od 6. do 20. rujna 2017. Festival Organ Vida najveća je međunarodna fotografska manifestacija u Hrvatskoj, ali i najveći festival suvremene fotografije u jugoistočnoj Europi koji okuplja i predstavlja fotografe i umjetnike, profesionalce i stručnjake u brojnim zagrebačkim galerijama i institucijama. Na dan velikog otvorenja Festivala u Muzeju suvremene umjetnosti očekuje vas otvorenje čak 5 izložbi: Novi građani (20 umjetnika iz cijeloga svijeta, finalisti natječaja na temu Novi Građani), Pieter Hugo: Verisimilar worlds, The West African works, 2005 -2010, Cristina de Middel: Sharkification, Dana Lixenberg: Imperial Courts i izložba Fotoknjige s Festivala u Kasselu: Dummy Award i izbor žirija.

Diskurzivni program Izvan dokumentarnog na rasporedu je 9.9.2017. u Muzeju suvremene umjetnosti, a program će uz odabrana izlaganja upotpuniti i predavanja festivalskih gostiju. Izuzev bogatog programa, Organ Vida ove će godine predstaviti prvi put Nagradu Marina Viculin – posebnu novčanu nagradu koja se dodjeljuje godišnje kao priznanje za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije.

RASPORED OTVORENJA

19h > Razgovor Pietera Hugoa sa Seanom O’Haganom

Neposredno prije samog otvorenja izložbe, južnoafrički umjetnik Pieter Hugo održat će artist talk, odnosno razgovor sa Seanom O’Haganom, piscem i kritičarem The Guardiana i The Observera. (...više)

20h > veliko otvorenje Festivala i pet izložbi:

Novi građani (20 umjetnika iz cijeloga svijeta, finalisti natječaja na temu Novi Građani)

Finalisti 9. izdanja Organa Vida su: Miia Autio (Finska), John Feely (Australija), Daniel Castro Garcia (UK), Nick Hannes (Belgija), Ingvar Kenne (Australija), Annalisa Natali Murri (Italija), Drew Nikonowicz (SAD), Sarah Pabst (Argentina), Alexandra Polina (Njemačka) i Hannes Wiedemann (Njemačka). Uz 10 finalista, festival Organ Vida će putem projekcija na krovu MSU-a na dan otvorenja predstaviti i 10 dodatnih, posebno pohvaljenih, autorskih projekata. Pohvaljeni autori su: Alana Holmberg (Australija), Tanya Houghton (UK), Maria Kapajeva (Estonija), Amélie Landry (Belgija), Camille Lévêque (Francuska), Raffaele Petralla (Italija), Pablo Ernesto Piovano (Argentina), Christopher Sims (SAD), Bronia Stewart (UK) i Pavel Volkov (Rusija). (...više)

Pieter Hugo: Verisimilar worlds, The West African works, 2005 -2010

Samostalna fotografska izložba Pietera Hugoa naslovljena “Vjerojatni svjetovi, radovi iz zapadne Afrike, 2005–2010” sastoji se od tri autorove najpoznatije serije: Nollywood, Trajna greška i ‘Gadawan Kura’ – ljudi hijene (I. i II. serija). Velik dio Hugova opusa dokumentira život na periferiji afričkih društava, tematizirajući kompleksnu političku stvarnost rase i identiteta kroz konvencije portreta. Čvrsti okviri žanra fokus usmjeravaju na razinu individualnog, što je pristup kojim se izbjegava sentimentalnost, kao i novinarski poriv za objašnjavanjem. (...više)

Cristina de Middel: Sharkification

Rio de Janeiro bio je u središtu pozornosti 2016. godine za vrijeme i nakon Svjetskog kupa i Olimpijskih igara. Kao posljedica toga pojavila se želja za unaprjeđenjem međunarodne percepcije grada; ta slika teško da je mogla izbjeći vladinu kampanju “čišćenja” u favelama. Policijska jedinica za pacifikaciju (UPP) osnovana je 2007. u sklopu izmjene strategije za suzbijanje sve većeg nasilja u kvartovima koje kontroliraju trgovci drogom. Taj potez bio je reakcija Vlade na premještanje trgovaca drogom sa sjevera prema puno vidljivijoj i mondenoj Južnoj zoni (Zona Sul) i atraktivnim područjima gdje se nalaze neke od najpopularnijih favela kao što su Rocinha i Vidigal. No, ono što je zvučalo kao savršeno rješenje – integracija policije na ulice umjesto uvođenja vojnog pristupa problemu – postalo je zamka za stanovnike favela. (...više)

Dana Lixenberg: Imperial Courts

Projekt “Imperial Courts” Dane Lixenberg bilježi promjene u maloj urbanoj zajednici u jugozapadnom dijelu Los Angelesa kroz spoj videa i opsežne serije crno-bijelih fotografija. Video i fotografije rezultat su Daninog dugotrajnog suradničkog odnosa sa stanovnicima Imperial Courtsa, mjesta s kojim se upoznala za vrijeme posjeta Los Angelesu nakon masovnih pobuna 1992. godine. Počevši od 1993. godine, pa sve do proljeća 2015. godine, Lixenberg je postepeno stvarala opsežni portret ove zajednice, no odlučila je fokus staviti ne na spektakl uništenja, već na one koji pozornost dobivaju samo kada dođe do nereda ili nesreće. (...više)

Fotoknjige s Festivala u Kasselu: Dummy Award i izbor žirija

Fotobookfestival Kassel, u partnerstvu s izdavačkom kućom Verlag Kettler, objavio je poziv svim fotografima da svoje neobjavljene fotografske knjige predstave međunarodnoj javnosti i istaknutim stručnjacima. U 2017. godini žiri je odabrao 49 najboljih knjiga koje će biti izložene na međunarodnim fotografskim događajima, između ostalog u Istanbulu, Moskvi, Rimu, Madridu, Dublinu, Aarhusu, Sofiji, Zagrebu i Lodzu. (...više)

21.30 > projekcije i party, DJ Denis Koletic + VJ trio marinaleaena (...više)

00.00 > Party @SPUNK cafee bar, u blizini Muzeja suvremene umjetnosti

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.