Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanje: Bruno Latour „O koncepciji misaonih izložbi“

MSU, subota, 23.9.2017. u 19 sati / Ulaz besplatan

Bruno Latour, francuski filozof, sociolog i antropologte jedan je od najutjecajnijih teoretičara našeg doba, održat će predavanje pod naslovom „O koncepciji misaonih izložbi“u Muzeju suvremene umjetnosti u subotu, 23. rujna 2017. u 19 sati. U centru Latourovih istraživanja su pitanja političke ekologije, modernosti i znanstvene metode, koje u sklopu svojih brojnih interdisciplinarnih projekata nastoji presložiti i osuvremeniti tako da se mogu nositi s izazovima klimatskih, tehnoloških i kulturalnih promjena.

Poseban segment koji pak objedinjuje Latourove različite interese predstavljaju 3 velike izložbe koje je postavio s timom Centra za umjetnost i medijske tehnologije (ZKM) iz njemačkog Karlsruhea, a one su:„Iconoclash(2002), „Making Things Public(2005)i „Reset Modernity!(2016). U svojem zagrebačkom izlaganju Latour će se osvrnuti na spomenute „misaone izložbe“kao na novi, eksperimentalni format suvremene teorije i umjetnosti.

Predavanje je na engleskom jeziku, bez prijevoda. Ulaz slobodan.

Predavanje organiziraju Multimedijalni institut i Fakultet za medije i komunikacije, u suradnji s Booksom, Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb i Francuskim institutom u Zagrebu.

*Povodom Latourovog gostovanja Multimedijalni institut objavljuje prijevod njegova 3 uvodna teksta iz kataloga izložbi u ZKM-u. Dosad objavljene knjige Bruna Latura na hrvatskom i srpskom: Nikad nismo bilo moderni – ogled iz simetrične antropologije [Zagreb: Arkzin & AIIR, 2005 / Novi Sad: Mediteran publishing, 2011] i Istraživanje o modusima života – jedna antropologija Modernih [Beograd: Fakultet za medije i komunikacije, 2015]

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.