Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Ivan Prtenjak: Ab ovo

MSU galerija, 26. 9. - 15. 10. 2017.

Izložba „Ab ovo“ u MSU galeriji predstavlja nekoliko tema koje zaokupljaju Ivana Prtenjaka, od planiranja muzeja do položaja arhitekta u društvu, s radovima u različitim medijima (crteži, skice, slike, fotografije). Okosnica je izložbe Prtenjakov idejni projekt imaginarnog „muzeja u muzeju“, s nacrtima s kojima se postupa kao sa samostalnim slikarskim djelima, čime se naglašava teorijska priroda projekta.

Koncipirana kao slijed suvremenih muzejskih tema, odnosno 18 različitih projekata muzeja koji su odabrani jer u cjelini ili u dijelovima imaju inovativan, istraživački karakter, izložba se, kako i sam njezin naslov sugerira, temom muzejske arhitekture bavi na drugačiji način nego što je uobičajeno. Ne izlažemo makete, tlocrte i 3D simulacije, nego slike i crteže Ivana Prtenjaka koji slijede tijek autorovih misli i koji govore o povezanosti arhitekture s mnogobrojnim poticajima, istraživanjima i izvorima kojih mi, korisnici arhitekture, najčešće nismo svjesni.

U prvom dijelu izložbe Ivan Prtenjak bavi se motivima na prvi pogled nepovezanim s temom muzeja, poput zemlje i neba, granicama i nedogledom, zelenom potkovom te jinom i jangom, da bi u sljedećem koraku postavio i pokazao funkcionalne prostorne odnose i krenuo u arhitektonsko planiranje „idealnog“ muzeja situiranog u prostoru MSU-a. Osim tog niza sjajnih novih pastela, izložba predstavlja i nekoliko njegovih muzejskih projekata, zapaženih realizacija i skica neostvarenih ideja. Odabrani su upravo oni radovi koji najbolje prezentiraju Prtenjakovo apstraktno razmišljanje i rješavanje likovnih problema.

U konačnici, izložba „Ab ovo“ pruža uvid u vrlo specifičan i zanimljiv način razmišljanja autora koji se velikom lakoćom kreće između različitih disciplina, stvarajući dinamičan i duhovit spoj između dva pristupa – onog umjetničkog, koji pretežito ostaje na području istraživanja, i onog arhitektonskog, koji teži stvaranju završenih oblika.

Posebnost izložbe je i u tome što će biti interaktivna. Naime, Ivan Prtenjak će tijekom izložbe uspostaviti radni dijalog s posjetiteljima, odnosno na licu mjesta grafički prezentirati odgovore na njihova pitanja. To mogu biti crteži, nadopune izložbenom projektu, perspektivni prikazi nekih prostora, ispitivanje mogućih varijanti, skice arhitektonskih detalja…

Ivan Prtenjak (1939.) ugledni je hrvatski arhitekt, urbanist i povjesničar umjetnosti. Tijekom više od pola stoljeća stvaralaštva ostvario je niz projekata i arhitektonskih rješenja koja kritičari najčešće izdvajaju kao primjer izvrsnog spoja suvremenog promišljanja arhitekture s poznavanjem te uvažavanjem tradicije i svevremenskih vrijednosti. Takve mnogobrojne projekte koji se ističu po autorovom kreativnom pristupu graditeljskoj baštini i krajoliku, osim u Hrvatskoj, a posebice u Dubrovniku, čijoj je obnovi i revitalizaciji posvetio velik dio svojeg stvaralaštva, Prtenjak je realizirao i diljem svijeta, od Belgije preko Nizozemske i Francuske pa sve do Tunisa, Saudijske Arabije i Jordana. Radio je projekte obiteljskih kuća i vila, javnih zgrada, muzeja, crkvi i spomenika, od kojih su mnogi ostali zabilježeni kao iznimna autorska djela.


Kustosica: Snježana Pintarić

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.