Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Letjeti zvukom, topiti riječi

MSU, premijera: 30. 9. 2017. u 19.30; repriza: 1. 10. 2017. u 19.30

Često govor promatramo kao nešto što egzistira odvojeno od drugih zvukova. Često zvukove doživljavamo kao nešto strano što postoji u prostoru. Često mislimo da prostor, kao složeno i beskonačno biće, teško može biti opisan govorom. Istraživanje jedinstva govora, zvuka i prostora zahtijeva potpunu pažnju i dubinu od onih koji žele istraživati. Način na koji istražujemo prostor, govor i zvuk je ujedinjenje spontanosti, sinestezije i sinteze.

Kada je nepoznata riječ izgovorena, ona postaje strani zvuk. Kada je stvoren zvuk određene glasnoće, visine, dinamike - možemo ga promatrati kao riječ, iako nepoznatu. Što se događa u našem umu kada čujemo nešto - možemo li to prepoznati kao riječ ili samo kao zvuk? Koji trud moramo uložiti da bismo trenutačno zvuk pretvorili u riječ? Tijekom izvedbe, hrvatska umjetnica Vesna Mačković, ruski glazbenik Roman Stolyar i austrijska električna violinistica Mia Zabelka istražuju krhke granice između zvuka i riječi, vidljive i nevidljive, čujne i nečujne.

Nakon rezidencije u New Yorku kod velikog Roberta Wilsona, Vesna Mačković poziva na premijerno predstavljanje nove međunarodne suradnje u triju improvizatora glazbom, glasom i tekstom koji čine umjetnici:

Mia Zabelka (električna violina, Austrija),
Roman Stolyar (klavijature, frula, Rusija),
Vesna Mačković (glas, tekst).

https://www.facebook.com/events/2386422421583477


O UMJETNICIMA
-------------------------
Mia Zabelka - www.miazabelka.com
Umjetnica zvuka, kompozitorica i fantastična eksperimentalna violinistica iz Beča. Od ranih dana educirana u klasičnoj glazbi nastavlja istraživati granice zvuka i glazbe u svom vlastitom glazbenom jeziku (de)konstruirajući zvučne mogućnosti violine te šireći raspon ovog instrumenta koristeći elektroničke uređaje, strane objekte među žicama i inovativne izvedbene tehnike.
Mia je trostruka dobitnica nagrade Prix Ars Electronica i Fulbright Commission u New York. Trenutno je umjetnička direktorica Festivala Phonofemme u Beču.

Roman Stolyar - http://rstmusic.narod.ru/
Sibirski improvizator Roman Stolyar školovani je jazz pijanist i suvremeni kompozitor. Autor je prve ruske knjige o učenju slobodne improvizacije “Moderna improvizacija: Praktičan vodič za klavir”. Osnivač je JZ Improvising Orchestra, prvog velikog kolektiva slobodne improvizacije u Kini. Član je savjetodavnog odbora Međunarodnog društva za improviziranu glazbu (International Society for Improvised Music) kao i Ruske unije kompozitora.
Roman Stolyar stapa razne stilove i žanrove u svojoj izvedbi - od drevnih polifonija do modernih kontrapunktova i klastera. On je jedna od ključnih figura ruske improvizirane glazbe. Roman Stolyar postao je 2000. godine glazbenim ravnateljem Novosibirsk Academic Theater GLOBE.

Vesna Mačković - www.vesnamackovic.com
Autorica, izvođačica, producentica u predstavama suvremenog plesa, inkluzivnog plesa, multimedijalnog eksperimentalnog kazališta. Također se izražava kroz umjetnost performansa i videa te eksperimente glasa i zvuka. Surađivala s: Montaž-strojem, Bacačima sjenki, Alenom i Nenadom Sinkauzom, Vedranom Hlebom, Anom Horvat, Ivanom Lušičićem Liikom, alternativnim bendom Radost!.
Tijekom ljeta 2017. stvara u rezidenciji Roberta Wilsona u New Yorku gdje nastupa na Summer Gala dva puta pred ukupno 2500 posjetitelja. Dobitnica 3. nagrade za suvremenu umjetnost THT @ MSU na godišnjoj izložbi suvremene umjetnosti u MSU, za video performans ‘Pozdrav’.

-------------------------

*** ULAZNICE ***

rezervacije na ulaznice@vesnamackovic.com

UMJETNOST DOSTUPNA SVIMA
Ovaj projekt dio je inicijative ‘Umjetnost’ dostupna svima prema kojoj se ulaznice s praznim poljem cijene samo rezerviraju, a po izlasku posjetitelji sami ovisno o svom životnom standardu i zadovoljstvu primljenim sadržajem upisuju cijenu i plaćaju. Za svaku izvedbenu večer nude se rezervacije ulaznica s praznim poljem cijene, te one s cijenama 40 kn, 60 kn i 100 kn ovisno o mogućnostima podrške pojedinog posjetitelja prema vlastitom odabiru.

Projekt je ostvaren uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.