Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Sedmi kontinent: Početak jesenskog ciklusa

Dvorana Gorgona MSU-a jučer je odzvanjala žamorom malih zaljubljenika u sedmu umjetnost, za koje je povodom početka novog ciklusa Sedmog kontinenta organizirana projekcija filma Vuk samotnjak, kultnog ostvarenja domaće, ali i svjetske kinematografije. No, iznenađenjima nije bio kraj – organizator događanja, udruga Djeca susreću umjetnost, prisutne je razveselio upoznavanjem s glavnim junakom filma, glumcem Slavkom Štimcem, koji je samo za ovu priliku stigao iz Beograda.

Nakon projekcije Vuka samotnjaka, Slavko Štimac s veseljem je odgovarao na brojna pitanja mališana vezano uz zanimljiv svijet filma, a među ispitivačima nesumnjivo su se našli i neki budući glumci, redatelji ili filmski kritičari. Osim glumačke zvijezde gošća organizatora bila je i načelnica Odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva Hrvatskog filmskog arhiva Carmen Lhotka, koja je s prisutnima razgovarala o zanimljivostima iz domaće kinematografije.

Ovo je peta godina programa filmske pismenosti za škole i vrtiće Sedmi kontinent, u kojem je do sada sudjelovalo više od 70,000 predškolaca i učenika osnovnih škola, održano je 2.000 radionica i analiza filmova te više od 500 gostovanja filmaša te isto toliko filmskih projekcija.Osnovni cilj programa je uključivanje djece u svijet filmske umjetnosti, edukacija te ovladavanje filmskim jezikom. Svake godine u program se uvode novi naslovi – osim Vuka samotnjaka, u 26 odabranih filmova koji će se prikazivati ove školske godine prvi su put uključena ostvarenja kao što su nagrađivani animirani filmovi Ježeva kuća i Moj život kao tikvica, igrani film Billy Elliot. Ukupan izbor uključuje naslove iz suvremene europske produkcije za djecu i mlade, ali i nezaobilazna djela svjetske kinematografije za djecu i mlade iz svih dijelova svijeta - Francuske, Belgije, SAD, Njemačke, Nizozemske, Norveške Latvije i Hrvatske ali i iz Rusije i Irana.

Programi filmske pismenosti kao i ostali projekti/programi Udruge provode se uzsufinanciranje iz različitih nacionalnih izvora financiranja (HAVC-a, MZO-a, Grada Zagreba,Zadarske županije, Grada Rovinja.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.