Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: Nada – skulptura koja prkosi gravitaciji

Zbirke u pokretu i Školica, subota, 7. 10. 2017. od 15 do 17 sati

Uoči velike retrospektivne izložbe arhitekta i umjetnika Vjenceslava Richtera, koja se idućeg tjedna otvara u našem Muzeju, na radionici ćemo razgovarati o djelu tog svestranog umjetnika i pokušati dokučiti što nas to i danas privlači njemu. Richter je po zvanju bio inženjer arhitekture, ali je, osim na području arhitekture i urbanizma, ostvario iznimna djela kao slikar, kipar, grafičar, crtač, scenograf...
Poput kakva znanstvenika, Richter se, među ostalim, bavio istraživanjem gravitacije. U razdoblju između 1959. i 1999. izradio je tri skulpture koje prkose gravitaciji. Sila teža je zapravo poseban slučaj općega zakona gravitacije, ona je rezultanta privlačne sile Zemlje (gravitacije) i centrifugalne sile zbog Zemljine rotacije.
Isaac Newton, fizičar kojem je pala jabuka na glavu, napisao je prvu teoriju gravitacije
1687. i tako temeljito promijenio osnovnu strukturu fizike. Potom je slavni Albert Einstein, onaj koji je rekao da se bog ne kocka, tvrdio da je gravitacija posljedica zakrivljenosti prostora. A što je to napravio Vjenceslav Richter i zašto je svoje tri „antigravitacijske“ skulpture nazvao „Nada“?
Njegove su skulpture simbolizirale pobjedu nad težinom. Najveća je bila visoka čak 439 cm. Sastoje se od vertikalne osovine oko koje je poredano 7 lukova od žice koji se međusobno ne dodiruju. Na ovoj ćemo radionici istražiti kojim se materijalima morao služiti kipar i koje je fizikalne zakone morao imati u vidu da se skulptura „Nada“ ne uruši. Što bi se dogodilo kada bi lukovi bili drugačije poredani, iskušat ćemo i mi u malim vlastitim modelima skulptura koja ćemo pokušati izraditi od žice.

Dob djece: 7 do 12 godina

Voditeljica radionice: Kosjenka Laszlo Klemar, muzejska pedagoginja

Radionica je besplatna. Materijal i pribor su osigurani. Potrebne su prijave na: eduakcija@msu.hr najkasnije do petka, 6. listopada do 16 sati.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.