Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Susret i razgovor s arhitektom Ivanom Prtenjakom

MSU, subota, 7. 10. 2017. od 11 do 16 sati

Izložba Ivana Prtenjaka u MSU galeriji uvodi novu vrstu interaktivnosti u prostor . Naime, autor će tijekom izložbe uspostaviti radni dijalog s posjetiteljima, odnosno na licu mjesta grafički prezentirati odgovore na njihova pitanja. To mogu biti crteži, nadopune izložbenom projektu, perspektivni prikazi nekih prostora, ispitivanje mogućih varijanti, skice arhitektonskih detalja… Stoga, vas pozivamo da nam se pridruže u Muzeju u subotu, 7. 10. 2017. od 11 do 16 sati kada će autor na sva, rješiva i nerješiva, pitanja posjetitelja: „dati nepredvidive, grafičke odgovore na licu mjesta u izložbenoj dvorani ili u kafiću (u tradiciji Toulouse-Lautreca u kabaretu Moulin Rouge u Parizu). Neće to biti nikakav performans (kakva ružna riječ za umjetničko djelovanje, gotovo kao instalacija), nego ispunjavanje svakodnevnog arhitektonskog zanata.“

Izložba „Ab ovo“ predstavlja nekoliko tema koje zaokupljaju Ivana Prtenjaka, od planiranja muzeja do položaja arhitekta u društvu, s radovima u različitim medijima (crteži, skice, slike, fotografije). Okosnica je izložbe Prtenjakov idejni projekt imaginarnog „muzeja u muzeju“, s nacrtima s kojima se postupa kao sa samostalnim slikarskim djelima, čime se naglašava teorijska priroda projekta.

Ivan Prtenjak (1939.) ugledni je hrvatski arhitekt, urbanist i povjesničar umjetnosti. Tijekom više od pola stoljeća stvaralaštva ostvario je niz projekata i arhitektonskih rješenja koja kritičari najčešće izdvajaju kao primjer izvrsnog spoja suvremenog promišljanja arhitekture s poznavanjem te uvažavanjem tradicije i svevremenskih vrijednosti. Takve mnogobrojne projekte koji se ističu po autorovom kreativnom pristupu graditeljskoj baštini i krajoliku, osim u Hrvatskoj, a posebice u Dubrovniku, čijoj je obnovi i revitalizaciji posvetio velik dio svojeg stvaralaštva, Prtenjak je realizirao i diljem svijeta, od Belgije preko Nizozemske i Francuske pa sve do Tunisa, Saudijske Arabije i Jordana. Radio je projekte obiteljskih kuća i vila, javnih zgrada, muzeja, crkvi i spomenika, od kojih su mnogi ostali zabilježeni kao iznimna autorska djela.

Posjet izložbi Ivana Prtenjaka u MSU galeriji je besplatan.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.