Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

KINO UMJETNIKA: Desktop cinema

Dvorana Gorgona, utorak 17.10. 2017. u 19 sati / Ulaz slobodan

Susanna Flock, Kevin B. Lee, Sara Magenheimer, Laure Prouvost, John Smith
Kustosice: Branka Benčić i Miriam de Rosa

Desktop cinema bavi se radovima koji rekonfiguriraju dispozitive produkcije i reprezentacije i oblikuju nove audiovizualne prakse umjetnika. Usmjeravajući interes na digitalne narative i post internet art istražuje njihov utjecaj na recentni video. Program ukazuje na pomak interesa prema novim medijskim formama, internetu kao kontekstu i novom „prostoru tokova“, digitalnim platformama distribucije koji sudjeluju u stvaranju novog vizualnog jezika i nove post-internet i digitalne estetike, od Youtubea, video igara, smartphonea...

Desktop cinema okuplja recentne radove međunarodnih eksperimentalnih filmaša i umjetnika. Kombinira kreativni senzibilitet i teorijski pristup suvremenim narativima prikazujući audio-vizualnu umjetnost koja se fokusira na sučelje i ekran.
Program projekcija formiran je kao da predstavlja filmski esej o post-internetskoj estetici, dotiče se osjećaja temporalnosti kojeg donose i artikuliraju mediji te propituje njihovu linearnost, taktilnu ulogu ekrana, kombinira video clipove s interneta, telefona u nove eksperimentalne formate. Zahvaljujući sve neovisnijoj potrošnji medija, eksperimentalne, disruptivne i subverzivne prakse omogućavaju tako kreativne i eksperimentalne načine stvaranja i korištenja kulturnih, umjetničkih i informacijskih sadržaja. Radovi umjetnika Laure Prouvost, Susanne Flock, Johna Smitha, Sare Magenheimer i Kevina B. Leeja uobličuju i izražavaju ovaj stav na ironične, kritičke, originalne i inovativne načine.

Umjetničke prakse post-interneta sagledavaju se u kontekstu Guattarijevog vizionarskog teksta “Towards a post medium Era”, jednom od ključnih tekstova u polju teorije ekranskih medija i medijske filozofije, a isječci iz ovog “manifesta” nalaze se kao uvod na početku programa. Dotičući se mnogih procesa koji su kasnije teoretizirani, kao što su konvergencija, intermedijalnost i premještanje, Guattarijev tekst ocrtava suvremenu kulturnu klimu post-medijske ere u svom nastajanju i razvoju.


PROGRAM:
Félix Guattari, Towards a Post-media Era, text excerpt in loop (2 min)
Susanna Flock, Fetish Finger (6.16 min, 2016)
Laure Prouvost, We know we are just pixels (4.44 min, 2015)
John Smith, Steve hates Fish (5.10 min, 2015)
Sara Magenheimer, Slow Zoom Long Pause (13 min, 2015)
Susanna Flock, Starring Role (4.30 min, 2016)
Kevin B Lee, Transfromers: The Premake (25 min, 2014)

Uvod u program: Branka Benčić i Miriam de Rosa

Program se realizira u suradnji s Apotekom – Prostorom za suvremenu umjetnost.

Polazište za program “Desktop Cinema” je istoimena izložba koja je u srpnju bila organizirana u okviru projekta Cinemaniac: Video Televizija Anticipacija, popratnom programu Pula Film Festivala.

_

KINO UMJETNIKA programska je aktivnost MSU-a pokrenuta 2012. godine kojom Muzej predstavlja suvremene umjetnike i njihove filmske i video opuse nastale u prostoru presijecanja suvremene umjetnosti i kinematografije, filma i vizualnih umjetnosti. Program projekcija uz razgovore sa sudionicima predstavlja recentne filmske/video radove izvan konteksta društvene proizvodnje zabave i spektakla, nadopunjava programsku koncepciju MSU-a i popunjava deficit prezentacije ove hibridne forme. Kino umjetnika usmjereno je na intenziviranje dijaloga i suradnje na kulturnoj sceni grada, povezivanje umjetnika, kustosa, kritike i publike, te pridonosi aktivnoj internacionalizaciji umjetničke scene zaokupljene medijima pokretnih slika.

U programu Kino umjetnika dosad su realizirane projekcije radova umjetnika: Ursula Mayer, Shaun Gladwell, Gordon Matta Clark, Ibro Hasanović, Zlatko Kopljar, Damir Očko, Marko Lulić, Jasmina Cibic, Pilvi Takala, James Benning, Nika Radić i dr. te programi Distorted Mirror (Lisl Ponger, Peter Kubelka, Peter Tscherkasky, Mathias Muller, Siegfried A. Fruhauf), Video televizija Anticipacija (Sanja Iveković, Dalibor Martinis, Apsolutno, Ivan Faktor, Bojan Jovanović, Ivan Ladislav Galeta…), Share - Too much history, Difference Screen

Kustosica: Branka Benčić
Voditelj projekta: Tihomir Milovac, muzejski savjetnik MSU-a

Kino umjetnika podržavaju Grad Zagreb i HAVC Hrvatski audiovizualni centar.

Više informacija potražite na:
www.msu.hr
www.apotekapsu.hr
www.cinemaniac-thinkfilm.com

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.