Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Radionica za djecu i odrasle: Slučajnosti + algoritmi: ručno generirane skice

subota, 21. 10. 2017. od 15 do 17 sati

Današnji arhitekti, umjetnici i dizajneri često se u svojim radovima oslanjaju na generativne računalne algoritme, pa je stoga potpuno analogni i ručni način rada Vjenceslava Richtera, koji odlično pokazuje što znači dizajnirati prema algoritamskim pravilima i geometrijskim odnosima, važniji nego ikad prije. Tri radionice koje vodi umjetnik Johnathan Roberts fokusiraju se na analogne tehnike za stvaranje generativne apstraktne umjetnosti u kojima je Richter djelovao te je i danas zbog njih poznat: crtanje, slikarstvo i skulptura.

Na prvoj radionici pomalo zastrašujućeg naslova, „Slučajnosti + algoritmi: ručno generirane skice“, inspiriranoj Vjenceslavom Richterom, nakon obilaska njegove velike retrospektivne izložbe pod naslovom „Buntovnik s vizijom“, saznat ćemo što su to algoritamske skice. Štoviše, napravit ćemo ih pomoću nasumičnih kapljica tinte koje predstavljaju polazišne točke za razvoj geometrijskih linija i oblika. Djeca i odrasli u pratnji imat će priliku upoznati se s pojavom moiré učinka koji nastaje preklapanjem, primjerice, ravnih linija i koncentričnih krugova, te će moći dodatno mijenjati svoje slike pomoću različitih gradijenata boja. Zbog toga, kako dodajemo sve više linija, činit će nam se da se spontano pojavljuju iznenađujuće složeni prirodni uzorci. Takvi oblici mogu se kombinirati da bi se na kraju dobili prikazi krajolika, lica, životinja i još mnogo toga.

Voditelj radionice: Johnathan Roberts, umjetnik i pedagog

Prostor izložbe Vjenceslava Richtera i Školica

Dob polaznika: djeca od 8 - 12 i odrasli pratitelji

Radionica je besplatna.

Zbog ograničenog broja mjesta na radionici potrebno je se prijaviti na e-mail:eduakcija@msu.hr najkasnije do petka (do 15 sati), 20. 10. 2017.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.