Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

9. dani Arhiva Tošo Dabac

MSU i Arhiv Tošo Dabac, 3. 11.–3. 12. 2017.

9.11. — 3.12.2017. Tošo Dabac unutar okvira: fotografije baštine, izložba / MSU galerija

3.11. — 3.12. 2016 Predavanja, prezentacije i fotoradionice / Arhiv Tošo Dabac, MSU

9. dani fotografije nastavljaju se na prošlogodišnju temu i ciklus Dabčevih reportaža, prilazeći im iz drugoga kuta - posvećeni su ulozi fotografije u zaštiti kulturne i spomeničke baštine. Izložba Tošo Dabac unutar okvira: Fotografije baštine prikazat će važan i često publiciran ciklus Toše Dabca u prošlome stoljeću te ukazati na dokumentarnu, autentifikacijsku vrijednost fotografije uopće. Interdisciplinarnim pristupom mediju konzervatora, restauratora, etnologa, povjesničara, povjesničara umjetnosti i fotografa – predavanjima i fotografskim radionicama tijekom studenog otvara se široka platforma za teorijsko i praktično učenje o fotografiji.

Svi programi su besplatni!

Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac održani su prvi put 2007. godine povodom stote obljetnice rođenja Toše Dabca s ciljem poticanja dijaloga o važnosti fotografije, o načinu na koji razumijemo fotografiju i njenu ulogu, ali i o tome kako ju čuvamo i vrednujemo u svrhu unaprjeđivanja takvih praksi.

U devet godina ove manifestacije Arhiv Tošo Dabac ugostio je osamdeset i tri stručna predavanja i prezentacije. Održano je preko četrdeset fotografskih radionica domaćih i svjetskih fotografa i muzealaca. Od 2010. godine začet je niz tematskih izložbi: Riječki dnevnik, Portreti umjetnika, (U)lice Zagreba, Uhvatiti pokret, A-Z / Arhitektura Zagreba, Tekst i grad i Tošo Dabac unutar okvira: reportaže s obale, kojima se javnosti nastoji predstaviti raznovrsna i manje poznata umjetnička baština Toše Dabca.

TOŠO DABAC UNUTAR OKVIRA: FOTOGRAFIJE BAŠTINE

MSU galerija, 9.11.-3.12.

stručna koncepcija: Lana Lovrenčić

kustosice: Marina Benažić, Lana Lovrenčić

suradnice: Renata Filčić, Jana Gamilec, Vendi Vernić

postav izložbe: Vendi Vernić

Izložba TOŠO DABAC UNUTAR OKVIRA: FOTOGRAFIJE BAŠTINE nastavak je ciklusa započetog 2016. godine koji se bavi tzv. primijenjenom fotografijom Toše Dabca. Osim prikazivanja širokog raspona tema koje je Dabac fotografirao, ciklusom se želi ocrtati društveno-institucionalni okvir u kojem Dabac djeluje kao i uvjeti fotografskog rada jer fotografija bez obzira na ono što i kako prikazuje ujedno testira, potvrđuje i konstruira naš pogled na realnost (John Berger, 1968.).

Fotografije baštine nužan su alat povijesti umjetnosti i zaštite spomenika, no jednako tako i turističkih vodiča i međunarodnih predstavljanja zemlje i njezine kulture. Fotografije se pri tom uglavnom vrednuju u odnosu na reprezentativnosti fotografije i sadržaj – renesansnu kulu, romaničku crkvu, modernistički hotel. Izložbom TOŠO DABAC UNUTAR OKVIRA: FOTOGRAFIJE BAŠTINE, prikazujući fotografije povijesnog i kulturnog nasljeđa, kao i modernističke arhitekture vremena koje nastaju u periodu od sredine četrdesetih pa do konca šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, kontekstualizira se ovaj dio Dabčevog opusa te otvora pitanje utjecaja i uloge fotografije baštine pri konstruiranju kulturnog identiteta.

Otvorenje je izložbeu četvrtak, 9. studenoga 2017. u 19h u prostoru MSU galerije.

Cijeli program možete preuzeti ovdje:

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.