Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Razgovor s umjetnikom Viktorom Popovićem i predstavljanje kataloga izložbe

MSU galerija, petak, 3.11.2017. u 17 sati

U posljednjem tjednu održavanja izložbe Bez naziva (Arhiv ST3: Vojna bolnica) Viktor Popović će u razgovoru s ko-kustosicom izložbe Natašom Ivančević govoriti o novijem interesu za istraživanje arhiva u kontekstu urbanističkog i arhitektonskog modernističkog naslijeđa Splita 3 i nekadašnje Vojne bolnice. Predstavit ćemo katalog koji donosi tekstove kustosica izložbe Nataše Ivančević i Jasminke Babić.

Viktor Popović više od dvadeset godina djeluje na hrvatskoj umjetničkoj sceni suvereno istražujući nove mogućnosti multimedijskog izraza. Izložba Bez naziva (Arhiv ST3: Vojna bolnica) nastavak je projekta Arhiv ST3 započetog 2015. godine. Polazište je arhivsko istraživanje nagrađenog urbanističkog projekta Split 3 iz 1969. godine, koji je obuhvatio tadašnje veliko nenaseljeno područje grada. Upotreba fotografije nerealiziranog idejnog projekta, a ne današnjeg izvedenog stanja nastala je iz želje da se osvijesti važnost takvog promišljanja i nerazmjer s današnjom situacijom. Okosnica izložbe Bez naziva (Arhiv ST3: Vojna bolnica) rekontekstualizacija je arhitekture nekadašnje splitske Vojne bolnice čija je izgradnja prethodila tom urbanističkom projektu, te se smatrala najznačajnijom građevinskom realizacijom šezdesetih godina. Bila je tehnološki, dizajnom interijera i unutarnjom opremom ispred svog vremena. Popoviću je istraživanje polazište za propitivanje kako društvene tako i osobne memorije modernističke arhitektonske baštine. Izložba je otvorena do 5. 11. 2017.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.