Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Međunarodni simpozij: Trigon 67/17 – perspektive

MSU, četvrtak, 9. 11. 2017., od 16 sati

U okviru međunarodne izložbe trigon 67 / 17 – ambiente nuovo/ post environment (Graz, 23.09 – 23.11.17), kojom se obilježava pedeseta godišnjica izložbe “trigon 67”, Künstlerhaus – Halle für Kunst & Medien (KM– Graz) i Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost uz partnere Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i Trieste Contemporanea organiziraju međunarodni “putujući” simpozij u Zagrebu, Trstu i Grazu, osmišljen da promišlja o nasljeđu, utjecajima, umjetničkim, kustoskim i institucionalnim praksama iz razdoblja i prostora trigona, te njihovim odjecima danas.

Bijenale "trigon" pokrenuto u Grazu 1963. godine okupljalo je umjetnike iz tri države i desetljećima je, do gašenja 1993. godine predstavljalo platformu za širu umjetničku razmjenu između bivše Jugoslavije, Italije, Austrije i drugih zemalja. "trigon 67", koji se održao u Künstlerhausu i okolnom prostoru na otvorenom pod nazivom "ambiente / environment", bio je jedna od središnjih izložbi, a okupio je petnaest danas značajnih umjetnika, koji su razmatrali suvremenu arhitektonsku problematiku i percepciju prostora.

Povodom obilježavanja pedesete obljetnice "trigona 67" i steierischer herbst, Künstlerhaus se prisjetio tih nekoć pionirskih tema u umjetnosti. Za aktualnu izložbu "trigon 67/17 – ambiente nuovo / post environment" petnaest mladih umjetnika iz regije trigona vraćaju se izvornim interesima i predstavljaju prakse koje se bave prostorom i arhitekturom u suvremenoj umjetnosti.

U okviru simpozija posvećenog «trigonu», koji se realizira tijekom mjeseca studenog, u tri istaknute umjetničke institucije u regiji trigona, istraživači, kustosi i kritičari analizirati će i osvrnuti se na izložbu "trigon 67", aktualnu izložbu "trigon 67/17 – ambiente nuovo / post environment" u Künstlerhausu, Halle für Kunst & Medien, te širi kontekst «trigona», njegovu povijest i utjecaj na suvremenu umjetnost u Austriji, Italiji i bivšoj Jugoslaviji.

Simpozij počinje u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti čije zbirke sadrže neke od radova umjetnika koji su se predstavili na izložbama "trigona". Usporedo sa simpozijem, u Muzeju se trenutno može pogledati retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera "Buntovnik s vizijom", koji je sudjelovao na "trigonu 67", gdje se predstavio instalacijom u javnom prostoru velikog formata.

Izlažu:

Branka Benčić, nezavisna kustosica; umjetnička direktorica, Apoteka - Prostor za suvremenu umjetnost, Vodnjan, i kustosica hrvatskog paviljona na Bijenalu u Veneciji

Jürgen Dehm, kustos, Künstlerhaus – Halle für Kunst & Medien (KM– Graz)

Vesna Meštrić, viša kustosica, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

Tihanna Puc, povjesničarka umjetnosti i nezavisna istraživačica, Zagreb

Program:

Juergen Dehm: trigon 67/17

Branka Benčić i Tihana Puc: trigon kao mreža

Vesna Meštrić: Trigon i Vjenceslav Richter: 1967 – 1975

Razgovor: Trigon u recentnim kustoskim istraživanjima. Sudjeluju: Branka Benčić, Jurgen Dehm, Jasna Jakšić, Iva Rada Janković, Vesna Meštrić

Projekcija: Eilfried Huth: trigon 67, 35min (dvorana Gorgona)

Organizacija:

Branka Benčić, umjetnička direktorica, Apoteka - Prostor za suvremenu umjetnost, nezavisna kustosica, kustosica Hrvatskog paviljona na 57. Venecijanskom bijenalu

Jürgen Dehm, kustos, Künstlerhaus – Halle für Kunst & Medien (KM– Graz)

Sandro Droschl, ravnatelj, Künstlerhaus – Halle für Kunst & Medien (KM– Graz)

Hvala: Vesna Meštrić i Tihomir Milovac (MSU – Muzej suvremene umjetnosti Zagreb)

Više:

http://www.apotekapsu.hr/hr/trigon-6717/

http://www.km-k.at/en/event/msu-museum-contemporary-art-zagreb/

Uz potporu: Land Steiermark, Kultur, Europa, Außenbeziehunge

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.