Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanje: Valentina Ljubić Tobisch “Prevencija u fokusu: predmeti od metala"

MSU, dvorana Školica, utorak, 28.11.2017. u 14 i 30 sati

Predavanje: Valentina Ljubić Tobisch “Prevencija u fokusu: predmeti od metala - primjer Tehničkog muzeja i projekt pasivne gradnje zgrade željezničkog prometa u Beču”

U širokom području konzervacije i restauracije objekata razlikujemo rad na umjetničkim predmetima od onoga na predmetima tehničke kulturne baštine. U muzejskom okruženju ta se podjela nastavlja i prepoznaje u razlikama predodžbe i promatranja, ali i prezentiranja ovih dviju grupa objekata. U svojem predavanju, Valentina Ljubić Tobisch, bivša voditeljica konzervatorsko-restauratorskog odjela Tehničkog muzeja u Beču, kroz primjer tog bečkog Muzeja i projekta za izgradnju nove zgrade željezničkog prometa u kvaliteti pasivne gradnje, predstavit će neke od mogućih pristupa toj materiji i dati priliku za otvorenu raspravu i razmjenu iskustava.

Tehnički muzej Beč (Technisches Museum Wien), s preko 20.000 m² izložbenog prostora i zbirkom od 200.000 objekata, jedan je od najvećih muzeja u Austriji te ujedno jedan od najznačajnijih tehničkih muzeja Europe. Nakon završenog generalnog saniranja zgrade 90-tih godina prošlog stoljeća, muzej je 2005. nastavio s planiranjem novog izložbenog prostora. Nova zgrada trebala je udomiti zbirku željezničkog prometa i istaknuti obnovljivu energiju i njenu održivost kao ključne teme sadašnjice. Objekt je planiran na 5.800m² u kvaliteti pasivne gradnje. Jedan od važnih kriterija kod planiranja bio je gradnjom i energetskim sistemom zadovoljiti sve potrebe preventivne konzervacije, kao glavnog čimbenika za dugotrajnu zaštitu objekata izrađenih u kombinaciji različitih materijala.

Kod klimatskih ciljnih vrijednosti postavljena je maksimalna temperatura od 26°C tijekom ljeta (kod vanjske temperature od 32°C) i minimalna temperatura od 20°C po zimi, s dozvoljenom fluktuacijom temperature od 1°C u satu i relativnom vlažnosti zraka od 35% do 45%. U pogledu kvalitete zraka i otklanjanja prašine određeno je filtriranje (F9 filter) i temperiranje zraka preko 100 m dubokih zemnih sondi. Dnevna promjena ukupne zapremnine zraka trebala bi spriječiti svako moguće oštećenje izazvano oslobađanjem štetnih tvari iz objekata ili novog građevinskog materijala.

Drugi veliki zadatak u ovom projektu bilo je planiranje i koordinacija konzervatorsko-restauratorskih zahvata na 22 velika objekta (između ostalog: parne lokomotive, električne lokomotive, žičare, vagoni) u zadanom financijskom i vremenskom okviru, te usklađeno s izložbenim konceptom.

O predavačici:

Nakon završenog odjela za dizajn metala na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, Valentina Ljubić Tobisch završava studij restauracije metala na Fakultetu za primijenjenu umjetnost u Beču. Od 2003. do 2017. zaposlena u Tehničkom muzeju u Beču, a od 2005. je voditeljica Konzervatorsko-restauratorskog odjela. Od 2010. do 2013. radi kao viši predavač na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Odsjeku za konzervaciju-restauraciju. Dobitnica je znanstvene nagrade TÜV Austria 2013. za izradu strategije o ophodnji s muzejskim objektima koji sadrže azbest. Trenutno radi kao samostalna konzervatorica-restauratorica i savjetnica na području konzervacije i restauracije, muzeologije i zaštite spomenika. Znanstvenim radom bavi se u okviru doktorata na Fakultetu za kemiju na temu fizikalno-kemijskih i konzervatorsko-znanstvenih istraživanja galvanoplastike i galvanografike iz takozvanog galvanoplastično-umjetničkog laboratorija Franza Theyera u Beču 1839. – 1851.

Predavanje organiziraju IIC, Međunarodni institiut za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela, Hrvatska grupa i Odjel zaštite i restauracije MSU u okviru Ciklusa 10 priručnika za restauriranje.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.