Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

MSU DAN NA DAR 8

Program u povodu našeg osmog rođendana,
subota, 2. prosinca 2017.

Radno vrijeme izložbenih prostora Muzeja od 11 do 20 sati.
Program obilježavanja MSU DANA traje od 11 do 22 sata.
Slobodan ulaz na sve programe!

11.00 - 12.00 ► Prostor za povremene izložbe: stručno vodstvo retrospektivom Vjenceslava Richtera „Buntovnik s vizijom“
Vjenceslav Richter jedna je od ključnih ličnosti hrvatske umjetničke scene druge polovice 20. stoljeća, čije arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo zauzima važno mjesto u europskoj povijesti umjetnosti. Jedan je od osnivača grupe EXAT 51, aktivan sudionik međunarodnog pokreta Novih tendencija, autor brojnih arhitektonskih projekata javne i stambene namjene i idejnih rješenja u području urbanizma. Izložba Buntovnik s vizijom prikazuje Richterov impresivan opus kojim je ponudio odgovore na mnoga pitanja iz područja prostorno-plastičkih istraživanja, odnosno mogućnosti sinteze u arhitekturi, skulpturi i slikarstvu. Cijeli njegov opus prožet je brojnim eksperimentima, ali kako je sam govorio, želja mu je bila stvaranje humanijeg i kvalitetnijeg života i društva u cjelini. Posjetitelji tako na izložbi mogu vidjeti maketu slavnog Richterovog paviljona za Svjetsku izložbu u Bruxellesu 1958., koji je jedno od najznačajnijih ostvarenja u povijesti moderne hrvatske arhitekture. Usto, tu je i prilika da na izložbi ekskluzivno vide i Richterovu antigravitacijsku skulpturu Nada, kompleksnu konstrukciju visoku 439 cm koja prkosi gravitaciji i simbol je pobjede nad težinom. Taj najveći antigravitacijski objekt posebno je za izložbu u MSU stigao iz Njemačke i prvi put je izložen u Hrvatskoj. Osim toga, na izložbi je prikazano više od 200 radova, maketa i nacrta najvažnijih arhitektonskih projekata, skulptura, crteža, grafika i slika koji su posuđeni iz dvadesetak institucija, muzeja, arhiva i privatnih kolekcija.
Kroz postav Richterove retrospektive vodi Ivana Gorički, muzejska pedagoginja i pripravnica MSU-a

11.00 - 20.00 ► Prizemlje: predstavljanje projekta "Richter 100" i radova učenika Škole za modu i dizajn
U godini obilježavanja 100. godišnjice rođenja Vjenceslava Richtera u okviru projekata Runaway Art i Richter 100 u zagrebačkim školama i na fakultetima kroz nastavu učenici i studenti upoznavali su Richterovo stvaralaštvo. Na Dan MSU-a predstavit ćemo zanimljive modne objekte koje su u okviru projekata izradili učenici zagrebačke Škole za modu i dizajn - Smjer dizajn odjeće, pod mentorstvom profesorice Maje Mihalić.
Predstavljanje projekta Richter 100 i radova učenika održat će se u 11 sati u prizemlju Muzeja.
Projekt predstavljaju: Ivana Market, koordinatorica projekta i Maja Mihalić, profesorica iz Škole za modu i dizajn

12.00 - 13.00 ► Predvorje: akcija „Oni koji sjede s Vukom'“
Grupa mladih s višestrukim oštećenjima uvedena je u ulogu umjetnika i vođena kroz stvaralački proces od početne ideje i istraživanja teme do realizacije skulptura: vuka, vučića i alter ega odabranih polaznica objedinjenih imenom „Oni koje sjede s Vukom“. Rad umjetnice Margarete Vidmar i korisnika centra Mali dom-Zagreb i njihovih roditelja zamišljen je kao pokretna instalacija koja će gostovati u javnim prostorima i ulaziti u interakciju s ciljanim skupinama građana (vrtićka i školska djeca, studenti, slučajni prolaznici, marginalizirane skupine; mladi s poremećajima u ponašanju, umirovljenici, azilanti). Putem performansa, pričaonica, likovnih i dramskih radionica, skulpture će postati junaci bajke u nastajanju. Bajka će se razvijati dok ne poprimi svoj konačan oblik, te će kao takva biti dramatizirana i izvedena pred publikom. U realizaciju radionica te u oblikovanje i izvedbu predstave, bit će uključeni Damir Miholić i studenti Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Akcijom ćemo ujedno obilježiti i Međunarodni dan osoba s invaliditetom (3.12.).
Društveno angažirani umjetnički projekt Oni koji sjede s Vukom pokrenut je 2016. u kreativnoj radionici Malog doma – Zagreb, dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži. Akcija će ponovno biti izvedena sa štićenicima Malog doma i likovnom grupom Lemuri u ponedjeljak, 4.12. 2017. u 11 sati u MSU-u. U ponedjeljak, 4.12. održat će se i Dramska radionica pod vodstvom Damira Miholića i Margarete Vidmar u od 11.30 do 13.00 sati.

12.00 - 13.00 ► Zbirke u pokretu, 1. kat: predstavljanje knjige Borisa Greinera „Ivan Kožarić: Unutarnje oči“
Kako bismo proširili značenjska polja i otvorili se za neka nova čitanja temeljnih djela našeg stalnog postava, 2014. pokrenuli smo biblioteku Nucleus, čija izdanja predstavljaju kapitalna djela Zbirki u pokretu na nešto drugačiji način, izvan strogo povijesno-umjetničkih interpretacija. Jedno takvo izdanje objavljeno je krajem prošle godine, a riječ je o eseju Borisa Greinera, grafičkog dizajnera, pisca i umjetnika, o djelu Ivana Kožarića „Unutarnje oči“. Kožarićeva skulptura Unutarnje oči stvara snažnu sugestiju nevidljivog, intuitivno naslućenog osjećaja osobnog prostora. Skulptura koja, kako Greiner u svom eseju naglašava, odražava „beskonačno bavljenje pojmom što označava razdjelnicu vanjskog i unutarnjeg“ kojeg „Kožarić rješava materijalizacijom te razdjelnice, plastično je predstavljajući.“ Greiner se, između ostalog, osvrće i na izdanje anti-časopisa Gorgona br. 5, na čijim su stranicama jednog umetnutog lista reprodukcija lica i naličja Kožarićeve skulpture Unutarnje oči, djela koje biva prepoznato kao osebujni gorgonaški pogled i koje otvara dodatnu razinu razmišljanja te postavlja pitanje: „služe li one za gledanje unutra ili za gledanje iznutra prema van?“.
Knjigu će u na prvom katu Zbirki u pokretu, u dijelu u kojem se nalazi Kožarićeva skulptura „Unutarnje oči“, predstaviti Marko Golub, nezavisni likovni kritičar. Uvodnu riječ održat će Radmila Iva Janković, voditeljica Atelijera Kožarić i kustosica MSU-a.
Na Dan MSU-a knjiga Ivan Kožarić: Unutarnje oči u muzejskom dućanu prodavat će se po promotivnoj cijeni (40 kuna).

13.00 - 15.00 ► Zbirke u pokretu, 1. i 2. kat: radionica „Avantura u muzeju“
„Avantura u muzeju “ posjetiteljima će omogućiti da umjetnička djela u stalnom postavu Muzeja dožive na dva različita načina: tijekom dva sata spojit će jedinstveno iskustvo susreta s nekima od najboljih djela i autora iz stalnog postava s njihovom vlastitom likovnom interpretacijom. U prvom i teorijskom dijelu susreta, kroz stručno vodstvo, sudionici će se bolje upoznati s radovima u stalnom postavu Muzeja, a potom će se na radionici okušati u vlastitoj izvedbi kreativnog rada.
Svrha projekta Avantura u muzeju približavanje je umjetnosti i kulture mladima. Potiče ih da nakon susreta uživo s originalnim umjetničkim djelima i sami izrade te prezentiraju vlastiti rad, što bitno utječe na razvoj kreativnosti, a kod učenika na bolje razumijevanje nastavnog gradiva. Projekt je dobio pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje te Preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Dob polaznika: od 12 godina nadalje. Potrebne su prijave na: ivana.goricki@msu.hr najkasnije do petka, 1.12. 2017.
Voditeljica: Ivana Gorički, autorica projekta, muzejska pedagoginja i pripravnica MSU-a

15.00 - 17.00 ► Prostor za povremene izložbe i Školica: kreativna radionica za djecu „Spirale u prirodi“
Fibonaccijev niz u kojem se omjer između brojeva niza približava Zlatnom rezu, takozvanom „Božanskom omjeru“, pojmovi su koji se često spominju u kontekstu kompozicije umjetničkog djela. Osim u umjetnosti, Fibonaccijeva spirala javlja se svuda oko nas i matematičari su je otkrili na različitim mjestima kao što su ljudsko tijelo, cvijet suncokreta, pa čak i u oblicima i proporcijama galaksija. Mladi polaznici radionice naučit će kako koristiti Fibonaccijeve brojeve kako bi napravili zanimljive apstraktne slike koje evociraju neka od slavnih djela Vjenceslava Richtera, jednog od najsvestranijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća koji je bio fasciniran znanošću, geometrijom i sistemima, te vječno zaokupljen idejom sinteze u umjetnosti.
Dob polaznika: djeca od 8 do 12 godina i odrasli pratitelji. Radionica je na hrvatskom i engleskom jeziku. Materijal i pribor su osigurani.
Potrebne su prijave na: eduakcija@msu.hr najkasnije do petka, 1.12. 2017.
Voditelj: Johnathan Roberts, akademski slikar i pedagog

16.00 - 20.00 ► Predvorje: prodaja slikovnica iz serije „Zmaj Anđelko pomaže djeci“
U predvorju Muzeja prikupljat ćemo donacije i prodavati slikovnice iz serije nastale u sklopu humanitarnog projekta „Zmaj Anđelko pomaže djeci“: Zmaj Anđelko i dugački rep, Kornjačica Rita, Pas Rolfi i PDA, Neustrašiva mama i Zvjezdanovih deset dana. Svaka priča je maštovita, zabavna i poučna, popraćena vedrim i šarenim ilustracijama. Svrha projekta „Zmaj Anđelko pomaže djeci“ je prikupiti donacije za stvaranje i darovanje slikovnica za djecu pacijente u bolnicama diljem Hrvatske, djecu slabijeg imovinskog stanja, te djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Organizator i pokretač projekta je Goran Čučković, pisac za djecu, i sam teško pokretna osoba s invaliditetom.
Koordinacija: Daniela Bilopavlović, kustosica MSU-a

16.00 - 17.00 ► Prostor za povremene izložbe: stručno vodstvo retrospektivom Vjenceslava Richtera „Buntovnik s vizijom“
Izložbom Vjenceslava Richtera posjetitelje će provesti Vesna Meštrić, autorica izložbe i voditeljica Zbirke Richter

17.00 - 18:00 ► Prostor za povremene izložbe, 1. kat: predstavljanje stripa „Richterova igra“ Dunje Janković i tribina o stripu
Strip „Richterova igra“ umjetnice Dunje Janković donosi vizualne i tekstualne interpretacije izdvojenih radova iz opusa Vjenceslava Richtera. Dotiče se i polemika vezanih uz grupu EXAT 51, te promišljanja u sferi arhitekture i šire vizualne kulture. Oblikovana u duhu 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, kada računala postaju dostupnija i pristupačnija u široj upotrebi pa tako i sredstva za igru, Richterova igra postavlja Vjenceslava Richtera kao ključnu figuru sistemskog i spontanog mišljenja i djelovanja. Stripovska naracija u pojedinim se fragmentima odvija kroz dijalog i igru dvoje avatara, a moguće ju je nastaviti i na mrežnom sučelju.
Dunja Janković je interdisciplinarna umjetnica. Izlagala je širom svijeta, a radovi su joj objavljivani u brojnim časopisima u inozemstvu i regiji. Njezina dva strip albuma Habitat i Department of Art bila su nominirana za nagradu Ignatz. Osnovala je i organizirala eksperimentalni umjetnički projekt Škver te suorganizirala festival eksperimentalnog stripa i narativnih umjetnosti THE PROJECTS. Podučavala je eksperimentalni strip pri Independent Publishing Resource Centru u Portlandu u SAD-u. Živi i radi u Barceloni i Lošinju.
Richterova igra, drugo strip izdanje posvećeno umjetnicima iz fundusa MSU-a, objavljena je u sklopu projekta MSU-a „Runaway art“, u povodu ovogodišnje retrospektivne izložbe Vjenceslava Richtera „Buntovnik s vizijom“. U okviru predstavljanja stripa Richterova igra, u suradnji s udrugom Kulturtreger / književnim klubom Booksa, organizirat ćemo i tribinu o stripu.
Sudjeluju: Dunja Janković, autorica stripa i urednice Vesna Meštrić i Jasna Jakšić
Moderator: Matko Vladanović

17.30 - 18.15 ► MSU galerija: stručno vodstvo po izložbi „Tošo Dabac unutar okvira: Fotografije baštine“
Izložba prikazuje fotografije povijesnog i kulturnog naslijeđa, kao i modernističke arhitekture vremena, koje nastaju od sredine 40-ih pa do konca 60-ih godina dvadesetog stoljeća, te kontekstualizira ovaj dio Dapčevog opusa i otvara pitanje utjecaja i uloge fotografije baštine pri konstruiranju kulturnog identiteta.
Po izložbi vode Marina Benažić, kustosica izložbe i Lana Lovrenčić, autorica stručne koncepcije izložbe

17.30 - 19.00 ► Dvorana Gorgona: Vitomir Ivanjek-Vito, zbor Zagrebački anđeli i gosti
Zagrebački anđeli nastupali su i na velikim i malim pozornicama, uz bok vrhunskim hrvatskim glazbenicima i zvijezdama uz pratnju orkestra uživo, a svoj prvi koncert imali su upravo u MSU-u. U znak zahvalnosti, Anđeli su Muzeju za osmi rođendan odlučili pokloniti svoj koncert koji će nas sve još jednom razveseliti. U Zbor su uključena djeca od 4 do 14 godina, izvode poznate i tradicionalne hrvatske dječje pjesmice, a u međuvremenu su osvojili i dvije Zlatne diplome u kategoriji dječjih zborova na Festivalu glazbe u Lisinskom.
Voditelji grupa zbora i ritmike iskusni su i kvalificirani umjetnici i pedagozi: Vitomir Ivanjek – Vito i Ines Ivanjek.

18.00 - 18.30 ► Prostor za povremene izložbe, 1. kat: predstavljanje kataloga retrospektivne izložbe Vjenceslava Richtera „Buntovnik s vizijom“
Knjiga „Buntovnik s vizijom“ sadrži petnaest analitičkih tekstova teoretičara arhitekture, povjesničara umjetnosti i konzervatora-restauratora koji su rezultat višegodišnjih istraživanja Richterova stvaralaštva. Dvojezični katalog izložbe ima 440 stranica, ilustriranih s 235 fotografija, osamnaestero autora te obuhvaća detaljan uvid u Richterovo arhitektonsko i umjetničko djelovanje.
U predstavljanju sudjeluju: Vesna Meštrić, autorica izložbe i urednica kataloga; Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a; Aleksandra Mudrovčić, dizajnerica kataloga; Martina Munivrana, urednica kataloga i Jadranka Vinterhalter, muzejska savjetnica
Na Dan MSU-a katalog izložbe Buntovnik s vizijom u muzejskom dućanu prodavat će se po promotivnoj cijeni (220 kuna).

18.30 - 19.00 ► Prostor za povremene izložbe, 1. kat: predstavljanje suvenira retrospektivne izložbe Vjenceslava Richtera „Buntovnik s vizijom“
Uz retrospektivnu izložbu Vjenceslava Richtera izrađeni su i prigodni suveniri koje ćemo predstaviti na Dan MSU-a. U predstavljanju sudjeluju: Ana Raguž, studentica TTF/a i dobitnica nagrade za najbolji dizajn tkanine „Richter na platnu“, predstavnici Udruge Kamensko, te Tin Pugelnik Stipeč i Mia Martinović, mladi arhitekti.

18.00 - 21.00 ► Južni plato: DJ ++ Doubleplusgood
Nijedna prava proslava rođendana ne može proći bez dobrog tuluma. Zato će na južnom platou ispred Muzeja DJ ++ Doubleplusgood biti zadužen za dvostruko bolju glazbenu zabavu, a neće izostati ni slatka rođendanska iznenađenja.

19.00 - 19.15 ► Južni plato: proglašenje pobjednika kreativnog modnog natječaja „Richter na platnu“
MSU je pokrenuo kreativni natječaj za najbolji modni dizajn nadahnut stvaralaštvom našeg proslavljenog arhitekta, kipara, slikara i grafičara Vjenceslava Richtera. Rezultat ranije suradnje Muzeja s tvornicom Čateks iz Čakovca i studentima zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta tkanina je s motivima Richterovog sistemskog crteža, koju je za sudjelovanje u natječaju potrebno nabaviti u MSU shopu i upotrijebiti u izradi vlastite modne kreacije: odjeće, modnog dodatka ili nečeg posve novog, izvan konvencionalnih modnih okvira. Za sudjelovanje u natječaju potrebno je fotografiju gotovog modnog „komada“, uz kratki opis dizajna, objaviti na Facebook stranici MSU-a i/ili na vlastitom Instagram profilu uz popratni hashtag #RichterDizajnMSU.
Natječaj je otvoren do 28. 11. 2017. Partneri natječaja su modni brend Dioralop, koji je izradio skulpturalni komad odjeće od spomenute tkanine, te vodeći hrvatski modni magazin Elle. Pobjednika/cu natječaja ćemo proglasiti na rođendan MSU-a, a izabrat će ga/ju žiri u sastavu: Zvjezdana Murseli, MSU; Andreja Bistričić, Dioralop; Nambi Kezić, Elle.
Nagradu će, uz članove žirija, dodijeliti Vesna Meštrić, autorica izložbe, te Nataša Ivančević, pomoćnica ravnateljice MSU-a i muzejska savjetnica.

19.00 - 20.00 ► MSU galerija: strukturirana plesna improvizacija „VEZE“
U zajednički odabranom redoslijedu, kroz solo, duet, kvartet i kvintet forme, izvođači Performing arts programa (PAP-a) pokretom će povezati dvije i više stvarnih i zamišljenih točki unutar i na površini vlastitog tijela, tijela drugog izvođača kao i točke u prostoru. Rezultat će biti mreža povezanih tijela u pokretu i prostoru, a pokret popraćen živom glazbenom pratnjom.
Izvođači: Vera Mitrović Vrbanac, Sellena Beram, Mia Kevo, Irena Đurkesić, Darja Mrđen, Michal Gostynski, Sandra Dunaj, Lidija Šola, Ivana Peđo
Mentor: Žak Valenta, plesač, performer, koreograf i kazališni pedagog

20.00 - 22.00 ► Dvorana Gorgona: projekcija filma „Muzej nevinosti“, 97'
Dirljivu i neobičnu priču o tome zašto je izmišljeni muzej u kojem se nalaze stvarni predmeti, smješten u jednom istanbulskom kvartu između jeftinih dućana proglašen europskim muzejom godine - pogledat ćete u jednom dahu. Esejistički film o „Muzeju nevinosti“ Orhana Pamuka sagrađen je na temelju istoimenog romana tog turskog nobelovca. U knjizi je glavni lik Kemal, pripadnik visokog društva, zaljubljen u Fusun, prodavačicu. Iako zaručen za drugu, Kemal opsesivno skuplja svaki predmet koji Fusun dodirne i tako joj posvećuje Muzej nevinosti. Pamuk je roman objavio 2008., a muzej otvorio 2012. Iako tvrdi da „muzej nije ilustracija romana, a roman nije objašnjenje muzeja, ali su blisko povezani“ Pamuk je za vrijeme pisanja romana uglavnom sam prikupljao predmete iz svakodnevnog života u Istanbulu 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. U vitrinama muzeja, njih 23, koliko je i poglavlja romana, izlaže novinske članke o studentskim prosvjedima ili o sve većoj moći turske vojske, ali i svakodnevne predmete koji imaju neke veze s nastankom romana, poput 4.213 cigareta koje je Fusun popušila i koje bivaju pričvršćene na platno jednog zida u Muzeju nevinosti. Jer, "napokon, književnost i umjetnost pretvaraju poznati predmet u nešto neuobičajeno i neobično", objasnio bi Pamuk.
Redatelj filma: Grant Gee

MSU dućan
Uz rođendan će u našem će MSU shopu biti prigodnih popusta. Prvu subotu u prosincu obilježit će i početak Adventa, pa se već polako možete početi pripremati za nadolazeći period darivanja. U našem dućanu pronaći ćete originalne blagdanske poklone iz raznih dizajnerskih i umjetničkih radionica, te mnoštvo umjetničkih suvenira i sitnica koje život znače. Iz nove ponude ističemo: VAU uredski pribor: otvarači za pisma, utezi za papir, držači za olovke i organizatori; brend Grei predstavlja liniju ruksaka, novčanika i torbica za duhan; Bite art – „umjetničke poslastice“, tradicionalne hrvatske paprenjake s jestivim reprodukcijama umjetničkih djela poznatih hrvatskih umjetnika; paparbotsi - roboti od papira umjetnika Marka Zubaka; Paravan – mala trgovina dobre vibre: stolni satovi, daske za rezanje i serviranje te prigodni blagdanski borići od mdf materijala. Usput, ako ste u potrazi za novim tenisicama, imamo dobro rješenje – za naš rođendan u MSU shopu bit će rasprodaja legendarnih Startasica – svi modeli po 99 kuna. Radno vrijeme dućana na Dan MSU-a je od 11 do 21 sat.

MSU café
U muzejskom restoranu i kafiću, Zelenoj aveniji, uz standardnu ponudu možete po promotivnim cijenama probati kolač i kavu s Richterovim znakom. Radno vrijeme MSU caféa na Dan MSU-a je od 11 do 21 sat.

Facebook event MSU DAN 08

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.