Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

CIKLUS PREDAVANJA: Susreti s Richterom srijedom; Karin Šerman

Prostor izložbe Vjenceslava Richtera Buntovnik s vizijom, srijeda, 29.11. 2017. u 17 sati

Karin Šerman, Arhitektonski fakultet, Zagreb: O fenomenu transparencije u Richterovom stvaralaštvu

Fenomen transparencije, modernizmu generalno atraktivan a modernističkoj arhitekturi gotovo imanentan i esencijalan, Richterovu je stvaralaštvu bio posebno blizak i izazovan. U Richterovom specifičnom sistemskom pristupu taj je fenomen, štoviše, i sam poprimao obilježja svojevrsnog sistema i u svojoj domeni postizao čitavi spektar doživljajnih efekata. Osim same perfekcije sistema, u slučaju transparencije postavlja se međutim i pitanje implicitnog cilja i značenja tog potentnog fenomena. Kojem je cilju Richterova transparencija bila usmjerena? Kojim porukama i konotacijama impregnirana? Koji je bio njezin implicitni značenjski i ideološki naboj? Predavanje će se posvetiti sagledavanju vidova pojavnosti tog specifičnog fenomena u Richterovim radovima, zajedno s njegovim mogućim širim značenjima, porukama, konotacijama i implikacijama.

O predavačici:

Dr. sc. Karin Šerman arhitektica je i teoretičarka arhitekture, profesorica arhitektonske teorije na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predstojnica Katedre za teoriju i povijest arhitekture. U svom se radu posvećuje proučavanju recentne arhitektonske teorije i istraživanju moderne i suvremene hrvatske i svjetske arhitekture i kulture. Radove publicira u brojnim domaćim i inozemnim znanstvenim i stručnim časopisima (Arhitektura, Oris, Prostor, Čovjek i prostor, Centropa, Architektura & urbanizmus, ARCH i dr.) i knjigama. Godine 2014. izbornica je hrvatskog nastupa na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture Fundamentals: Absorbing Modernity 1914-2014, gdje s autorskim timom kurira izložbu Fitting Abstraction o hrvatskom arhitektonskom modernizmu.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.