Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanje: Ivica Čović „Prostor iluzije i eksperimenta - Vjenceslav Richter i 13. trijenale u Milanu“

Prostor izložbe Vjenceslava Richtera Buntovnik s vizijom, četvrtak, 30. 11. 2017. u 17 sati

U arhitekturi, kao i umjetnosti općenito, autori imaju svoja referentna dijela koja zatvaraju ili otvaraju jedan dio njihova umjetničkog stvaralačkog procesa i definiraju na eksplicitan način njihov stvaralački opus. Paviljon, odnosno instalacija Vjenceslava Richtera na 13. trijenalu u Milanu 1964. godine upravo je jedan od tih radova za koji možemo slobodno reći da predstavlja „sintezu” njegova dotadašnjeg umjetničkog, arhitektonskog i općenito teorijskog rada, te na svojevrstan način otvara jedno novo poglavlje za daljnje istraživanje koje se nastavlja prvenstveno kroz njegov umjetnički rad. Predavanje će prikazati upravo ono što je najvažnije u razumijevanju stvarne vrijednosti Richterova milanskog projekta, njegovu povijesnu i prostornu kontekstualizaciju s obzirom na vrijeme i prostor nastajanja te prije svega s obzirom na prostor izlaganja i prezentaciju projekta.

O predavaču:
Dr. sc. Ivica Čović docent je na Politecnico di Milano na Odjelu za arhitekturu i urbanizam (DAStU) i predaje kolegij Architectural Theory and Practice na međunarodnom poslijediplomskom studiju Architecture and Built Environment (MSc). Gostujući je predavač na doktorskom studiju na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu gdje drži kolegij Održivost urbanog krajobraza. Studirao je arhitekturu u Zagrebu i Milanu, gdje nakon postdiplomskog studija nastavlja znanstveno istraživački rad na fakultetu i u privatnoj arhitektonskoj praksi. Doktorirao je na International European doctoral study in Architecture and Urbanism u organizaciji arhitektonskih fakulteta iz Venecije, Barcelone i Lisabona. Surađivao je na znanstveno istraživačkim projektima na Institute for history and theory of architecture u Zürichu.
Predaje na arhitektonskim fakultetima, akademskim i istraživačkim institucijama u Europi i Americi, aktivno sudjeluje na međunarodnim konferencijama, seminarima i radionicama te je suradnik u mnogim međunarodnim časopisima za arhitekturu, dizajn i urbanizam.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.