Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

CIKLUS PREDAVANJA: susreti s Richterom srijedom; Snježana Pintarić

Prostor izložbe „Buntovnik s vizijom“, srijeda, 6. 12. 2017. u 17 sati

Snježana Pintarić, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb: Vjenceslav Richter – Između kruga i kvadrata - kuća Ivana Rabuzina
Retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera „Buntovnik s vizijom“ u MSU traje još tjedan dana, a posljednje predavanje u okviru ciklusa Susreti s Richterom srijedom održat će Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, na temu Richterovih projekata obiteljskih kuća, s fokusom na projekt kuće s ateljeom umjetnika Ivana Rabuzina u Ključu pokraj Novog Marofa.
Unutar vrlo širokog raspona Richterovih arhitektonskih, teorijskih i umjetničkih interesa, obiteljske kuće ostale i danas njegov manje poznati dio stvaralaštva. U razdoblju od 1957. do 1990. godine realizirao je petnaestak obiteljskih kuća, a čak četiri kuće namijenjene su životu i radu umjetnika – dvije autorove obiteljske kuće, jedna u Zagrebu 1957. i jedna u Sovlji 1979., te kuće naivnih umjetnika Ivana Rabuzina 1975. i Ivana Večenaja u Goli kraj Koprivnice, 1977.
Kuća Ivana Rabuzina predstavlja ambiciozan projekt kako zbog svoje prostornosti tako i zbog iznimnog truda uloženog u oblikovanje interijera. Kuća je ujedno rezultat vrlo neobične i neočekivane suradnje dvojice na prvi pogled vrlo različitih umjetničkih osobnosti i spoj njihovih likovnih poetika – Richterova konstruktivističkog racionalizma i sklonosti k geometriji i s druge strane, „oblih, mekih oblika i svijetlih boja koje sugeriraju lirsku nježnost, karakterističnu za cijeli Rabuzinov opus“, kako je to zapisala Svjetlana Sumpor.

Mr.sc. Snježana Pintarić diplomirala je povijest umjetnosti i njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i magistrirala u području društvenih i humanističkih znanosti, područje povijesti umjetnosti. Od 1998. ravnateljica je, muzejska savjetnica, voditeljica Zbirke slikarstva i Zbirke Benko Horvat Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb. Članica je Hrvatskog muzejskog društva, Društva povjesničara umjetnosti, članica žirija HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost, članica odbora za dodjelu nagrada Hrvatskog muzejskog društva i dobitnica ordena Križa časti za znanost i umjetnost Republike Austrije.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.