Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Richter na Olimpijadi: razgovor sa zlatnim olimpijcima Valentom i Martinom Sinković

Prostor retrospektivne izložbe Vjenceslava Richtera „Buntovnik s vizijom“, četvrtak, 7.12. 2017. u 15.30 sati

Vjenceslava Richtera pamtimo kao svestranog umjetnika, arhitekta, grafičara, slikara, dizajnera, scenografa, teoretičara, vizionara i majstora povezivanja koji je iza sebe ostavio impresivan opus prožet brojnim eksperimentima. Želja mu je bila, kako je govorio, stvaranje humanijeg i kvalitetnijeg života i društva u cjelini. Richterova biografija puna je zanimljivosti, a jedna manje poznata od njih je ta da je bio vrstan rukometaš te da je kao član omladinske rukometne ekipe sudjelovao na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. Berlinska olimpijada ostala je zapamćena po zlatnim medaljama legendarnog američkog atletičara Jessea Owensa, čiji su ostvareni rekordi te godine ostali nenadmašeni više od 40 godina. Svoje impresije za vrijeme sudjelovanja na Olimpijadi u Berlinu Richter je pomno bilježio u svojem dnevniku. U vrijeme kada se njegova velika retrospektivna izložba u MSU bliži kraju, i ususret Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji 2018., pozvali smo zlatne olimpijce braću Sinković u posjet izložbi i na prigodan razgovor o njihovom iskustvu i nastupu na Olimpijskim igrama.
Braća Valent i Martin Sinković hrvatski su veslači koji su na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. osvojili zlatnu, te srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.
Osvojili su zlato i na svjetskim prvenstvima u veslanju u Novom Zelandu, Južnoj Koreji, Nizozemskoj i Francuskoj.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.