Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Glas umjetnika/ I Am The Mouth

Djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom
Prostor za povremene izložbe MSU-a, od 19.01. do 18.03.2018.

Izložba „Glas umjetnika / I Am The Mouth“ koju Muzej suvremene umjetnosti organizira u suradnji sa zbirkom Art Collection Telekom rijetka je i važna prilika, kako za MSU, tako i za hrvatsku publiku da vidi, doživi i čuje glas umjetnica i umjetnika iz istočne i jugoistočne Europe. Glas je to niza sjajnih autorica i autora koji već niz godina aktivno djeluju na međunarodnoj sceni i koje redovito susrećemo na svim istaknutijim smotrama suvremene umjetnosti. Neke od njih MSU je već predstavljao u nekim ranijim projektima, npr. Bracu Dimitrijevića, Zofiju Kulik, Nedka Solakova, Kristinu Ivanosku, Janeta Čalovskog, Šejlu Kamerić, kao i, naravno, hrvatske umjetnike Igora Grubića, Marka Tadića, Luku Kedžu, Vladu Marteka i Mladena Stilinovića, no tu je i cijeli niz umjetnika koje izlažemo prvi put: Nevin Aladag, Anatolij Belov, Geta Brătescu, Levan Čelidze, Aleksandra Domanović, Petra Feriancova, Ksenia Gnilicka, Ion Grigorescu, Aneta Grzeszykowska, Nilbar Güreş Petrit Halilaj, Lesja Homenko, Pravdoljub Ivanov, Nikita Kadan, Mi Kafchin, Alevtina Kakhidze, Genti Korini, Eva Kotátková, Volodimir Kuznjecov, Nino Kvirivišvili, Piotr Lakomy, grupa Little Warshaw, Şükran Moral, Ciprian Mureşan, Lada Nakonečna, Vlad Nanca, Paul Neagu, Paulina Olowska, Roman Ondák, Dan Perjovschi, Cristian Răduţă, Stepan Riabčenko, Slavs and Tatars, Iza Tarasewicz i Agnieszka Polska, umjetnica čiji je rad nadahnuo cijelu ovu izložbu. Ukratko, izložba predstavlja radove pedesetak umjetnika iz 14 zemalja srednje i istočne Europe (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Gruzije, Mađarske, Kosova, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Turske i Ukrajine), a usto će ekskluzivno prikazati i nova djela pozvanih hrvatskih autorica Hrvoslave Brkušić, Vlatke Horvat i kolektiva ISTE. kojeg je inicirala i vodi Andreja Kulunčić.

Zbirka Art Collection Telekom svojom je vrlo otvorenom i inovativnom sakupljačkom politikom prikupila iznimno zanimljive i vrijedne radove umjetnika iz zemalja čije nam suvremene scene nisu dovoljno dobro poznate. Umjetnice i umjetnici zastupljeni na izložbi imaju različit osobni odnos, uvjetovan životopisom, prema povijesnim i društvenim događajima koji su tijekom prošlih desetljeća bitno obilježili kulturni prostor na istočnom i jugoistočnom dijelu Europe. Stariji naraštaj među njima doživio je i doživljava revolucionarne promjene od pada Željezne zavjese, a sve to u kontekstu vlastitih životnih priča. Djela su im osobna promišljanja, reakcije i komentari na prevrate, pomake i često nasilne sukobe toga doba. Mlađi su o dobu „socrealizma”, u međuvremenu potisnutoga u mrak i neprerađenoga, u najboljem slučaju doznali nešto u djetinjstvu i više iz sjećanja roditelja, baka i djedova. Pripadaju generaciji za koju su sloboda putovanja, pripadnost Europi i globalni svijet brendova i potrošnje postali samorazumljivima. Oni informacije i znanja crpe iz globalne mreže društvenih medija. No također su i svjedoci značajnih socijalnih i gospodarskih razlika u društvu, mjereno prema zapadnome svijetu općenito i posebno onom umjetničkom.

Umjetnička djela na izložbi dokumentiraju taj povijesni prevrat i polet. Prije svega, suptilnim psihičkim stanjima, emocionalnim dvojbama i nadama daju izraz koji se može iskusiti ćutilno. Ona nude komunikaciju i uživljavanje u misli i osjećaje kakve ne propisuju masovni mediji putem reklama i politike. Za razliku od službene povijesti, pokazuju individualan pristup životu i u središte stavljaju pojedinca. Aktivno sudjeluju u suodređivanju demokratskih vrijednosti i društvenih pravila za promišljeno i razborito postupanje sa stvarnošću.

Kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher i Radmila Iva Janković (MSU)

Izložba je ostvarena uz financijsku podršku Deutsche Telekoma, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

CIJENE ULAZNICA ZA IZLOŽBU „GLAS UMJETNIKA / I AM THE MOUTH“

Odrasli: 15,00 kn

Učenici, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom i svi grupni posjeti (10 – 30 osoba): 10,00 kn

Obiteljska ulaznica s djecom do 15 godina: 20,00 kn

Kombinirana ulaznica za stalni postav i izložbu "Glas umjetnika / I Am The Mouth": 35,00 kn

Djeca predškolskog uzrasta, nezaposleni, članovi strukovnih udruga (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, ICOM Hrvatska, Hrvatsko muzejsko društvo, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske) i novinari: slobodan ulaz.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.