Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Program za Noć muzeja 2018.

Muzej je u Noći muzeja otvoren od 18.00 do 01.00 sati, a ulaz na izložbe i sve programe je besplatan.

U skladu s olimpijskim geslom a ujedno i temom trinaeste Noći muzeja „Muzeji i sport – brže, više, jače../citius, altius, fortius..“, Muzej suvremene umjetnosti ove je godine pripremio dinamičan i zabavan program za sve uzraste. Uz besplatna stručna vodstava po našim izložbama, bit će tu filmova o sportu, predstava za djecu, prigodnog koncerta sportskog naslova, fis-kulture za umjetnike i publiku, a s posebnim zadovoljstvom najavljujemo jedan neobičan turnir u malom nogometu u kojem će sudjelovati ekipe umjetnika, novinara i muzealaca.

Publika će imati priliku besplatno razgledati sve naše izložbe, stalni postav Zbirke u pokretu u kojemu su postavljene još dvije izložbe – hrvatske umjetnice Vlatke Horvat Produžeci ispred Atelijera Kožarić te izložba dvoje međunarodno afirmiranih makedonskih umjetnika Yane Čalovskog i Hristine Ivanoske Dijalog (Oblik odgovora) na trećem katu stalnog postava. Posjetitelje pozivamo da posjete veliku izložbu na dva kata izložbenog prostora Muzeja pod nazivom Glas umjetnika, koja donosi djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom, te izložbu Aleksandra Garbina u MSU galeriji, koju otvaramo upravo u Noći muzeja.

PROGRAM:

18:00 – 19:00
Predstava za djecu: Oprostite, jeste li vi vještica?
Dvorana Gorgona

Članovi grupe M5 s dramskog studija Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih djeca su u dobi između 8 i 11 godina, a za posjetitelje MSU-a u Noći muzeja izvest će predstavu nastalu prema slikovnici „Oprostite, jeste li vi vještica“ autora Emily Horn i Pavela Pawlaka o usamljenom mačku Herbertu koji voli čitati.
Mačak Herbert pokušava naći prijatelje i pronalazi ih na posve neočekivanu mjestu – među likovima iz priča i slikovnica.
Dramatizacija i umj.pedagoško vodstvo: Marija Šorša
Igraju: Ida Bedenik, Lucija Bubaš, Leon Bujanović, Lara Bušac, Elena Čičak, Sara Čolaković, Ana Davidović, Taisha Drpić, Mia Ergović, Sunčica Hajdić, Tomislav Max Marić, Korana Pall, Ema Pavešić, Maša Radošević, Bruna Romac, Barbara Rudić Vranić, Franka Starčević, Nika Sunara, Maks Šeb, Izabela Šprljan, Eva Tambača, Eva Topolko Mirić, Eva Trogrlić

18.30 – 19.30
MSU galerija
Otvorenje izložbe Aleksandra Garbina „Stvari“

Izložba istaknutog rovinjskog umjetnika problematizira pojmove prostora i međuprostora, a time i njihovih međuznačenja i suodnosa, što je primarna karakteristika umjetnikovog dosadašnjeg stvaralaštva.
Kustosica: Ivana Kancir (MSU)

19:00 – 20:00
Glas umjetnika / I Am The Mouth - Djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom, stručno vodstvo kroz izložbu
Prostor za povremene izložbe

Vodi: Radmila Iva Janković, kustosica izložbe (MSU)

19:00 – 20:00
Turnir u malom nogometu
Garaža MSU-a

Sudjeluju: ekipe umjetnika, novinara i muzealaca uz profesionalni plesni ansambl Kelkope, koji će nastupiti u stankama između utakmica.

Sastav reprezentacije UMJETNIKA: Emil Katanica, Daniel Kovač, Tomislav Buntak, Matko Vekić, Miroslav Nemet, Franjo Ažlovar, Nikola Vukmanić, Goran Parenta, Ivica Malčić, izbornik: Ivica Malčić
Sastav reprezentacije NOVINARA: Ivan Milun, Željko Marciuš, Vanja Babić, Borko Brunović, Ante Raić, Dražen Balenović, Željko Vela, Hrvoje Hrengek, Goran Blagus, izbornik: Saša Pavković
Sastav reprezentacije MSU-a: Vinko Udovičić, Igor Bulatović, Ivan Salečić, Darko Čopec, Branko Kostelnik, izbornik: Branko Kostelnik
Profesionalni plesni ansambl Kelkope osnovan je u Zagrebu 1993. i trenutno broji 8 aktivnih članica, dok podmladak PPA Kelkope broji 10 mladih plesačica. Ansambl je u svojem postojanju izveo 20 cjelovečernjih plesnih predstava, a svaka predstava je imala nekoliko izvedbi pred mnogobrojnom publikom. Glavni pokretač i kreativac cjelovečernjih predstava jest umjetnička voditeljica ansambla Tamara Savićević. MSU je dugogodišnji domaćin njihovih cjelovečernjih plesnih projekata, a sljedeća se premijera u dvorani Gorgona očekuje u travnju 2018.

19:30 – 20:30
Zbirke u pokretu, stalni postav MSU-a

Vodi: Martina Munivrana, kustosica MSU-a

20:00 – 21:00
Koncert Mateja Meštrovića „Sportissimo pianissimo“
Dvorana Gorgona

Pijanist i skladatelj Matej Meštrović bez sumnje je jedan od najsvestranijih umjetnika na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Svoju glazbenu karijeru gradio je u klasičnoj glazbi, ali se istodobno nije libio izaći iz njezinih okvira. U svojoj bogatoj karijeri Meštrović se može pohvaliti brojnim suradnjama, priznanjima i postignućima, a u Noći muzeja posjetiteljima će u dvorani Gorgona MSU-a priuštiti nezaboravan koncertu u duhu ovogodišnje teme citius, altius, fortius..

Fis-kultura za umjetnike i publiku
20.00 – 22.00
Prostor ispred Arhiva i čitaonice Ivana Picelja

U Noći muzeja, pridružite se performansu polaznika Performing arts programa (PAP) koji djeluje pri MSU-u od 2015. godine. Vježbači/instruktori podijelit će s publikom niz tehnika i metoda pristupa tijelu i pokretu koje prakticiraju izvedbeni umjetnici u svom radu.
Uključite se! Program je namijenjen publici svih dobi i tjelesnih sposobnosti, a dolazak je moguć u terminu po izboru. Možete sa sobom ponijeti odjeću za vježbanje prema vlastitoj želji.
Sudionici performansa Vježbači/ instruktori: Selena Beram, Vera Mitrović Vrbanac, Mia Kevo, Darja Mrdjen, Irena Đurkesac, Michal Gosty’nski, Lidija Šola, Ivana Pedjo, Sandra Dunj, Zorica Kratičević.
Voditelj PAP programa: Žak Valenta, plesač, performer, koreograf i kazališni pedagog

21:00 – 23:00
Projekcija filma: Pele: Legenda je rođena
Dvorana Gorgona

Edson Arantes do Nascimento, zvan Pele, smatra se najboljim nogometašem svih vremena. Po prvi puta film „Pele: Legenda je rođena“ donosi na platno priču o njegovom teškom djetinjstvu u Brazilu, odrastanju u siromaštvu, ljubavi prema nogometu, profesionalnim počecima u klubu „Santos“, pa sve do svjetskog prvenstva 1958. godine kada 17-godišnji Pele, na opće iznenađenje, postaje najvažniji nogometaš reprezentacije Brazila i odvodi ih do prve titule svjetskih prvaka. Pele je time postao najmlađi osvajač titule svjetskog prvaka i do danas je jedini nogometaš koji je osvojio tri puta titulu svjetskog prvaka. Bio je to rezultat brazilskog „ginga“ stila nogometne igre, pobjeda nogometne kreativnosti i maštovitosti naspram snage i mehaničnosti.
U stvaranju ovog filma sudjelovao je i sam Pele koji je podržao ovaj projekt, te se čak i pojavljuje u jednoj sceni filma.
Redatelj: Jeff Zimbalist, Michael Zimbalist
Trajanje: 107 min.

23:00 – 01:00
Projekcija filma: Barcelona - san o nogometnom savršenstvu
Dvorana Gorgona

„Barcelona - San o nogometnom savršenstvu“ vodi nas kroz nevjerojatnu povijest jednog od najpopularnijih nogometnih klubova na svijetu, FC Barcelonu, slavljenu po mitovima i legendama, poput one o Lionelu Messiju, najboljem nogometašu na svijetu, o čuvenom treneru Pepu Guardioli ili o čovjeku koji je unio revoluciju u ovaj sport svojim inovativnim vizijama - Johanu Cruyffu. Film objašnjava dug put do slave i uspjeha koji je dosegnut generacijom Messija, Xavija Hernandeza i Andresa Inieste koji su stvoreni za nogomet u izuzetnoj školi La Masia. Ujedno, film razotkriva tajnu moćnog kluba povezanog s navijačima iz cijeloga svijeta kao i katalanskim identitetom, potvrđujući onu legendarnu „Barca: više od kluba“. Emotivno putovanje u srce kluba koji je utemeljio fascinantni sportaš Joan Gamper prije 115 godina.
Redatelj: Jordi Llompart
Trajanje 120 min.

23:00 – 00:00
Glas umjetnika / I Am The Mouth - Djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom, stručno vodstvo kroz izložbu
Prostor za povremene izložbe

Vodi: Radmila Iva Janković, kustosica izložbe (MSU)

IZLOŽBE

Zbirke u pokretu
Stalni postav MSU-a

U zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti danas se nalazi oko 12.000 djela suvremene umjetnosti, radova domaćih i inozemnih autora nastalih nakon 1950. godine, a više od 600 djela predstavljena su u (ne)stalnom postavu Zbirki u pokretu autora Nade Beroš i Tihomira Milovca.
U sklopu Zbirki u pokretu nalazi se danas i Atelijer Kožarić, radni prostor s više od 6.000 eksponata Ivana Kožarića, jednog od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika.

Glas umjetnika / I Am The Mouth - Djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom
Prostor za povremene izložbe

Naziv izložbe inspiriran naslovom novog video rada poljske umjetnice Agnieszke Polske I Am The Mouth, snažna je izjava koja govori o specifičnosti suvremene umjetnosti u europskim zemljama koje traže svoj identitet u globalnom kontekstu. Djela pedesetak umjetnika iz 15 zemalja srednje i istočne Europe, te nova djela pozvanih hrvatskih autorica na izložbi, glas su generacije umjetnika koji žele preuzeti odgovornost za sliku budućnosti.
Kustosi: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher i Radmila Iva Janković (MSU)

Vlatka Horvat: Produžeci
Atelijer Kožarić - Laboratorij za oživljavanje
MSU, Zbirke u pokretu, 1. kat (ispred Atelijera Kožarić)

Nemirenjem s dovršenošću, spremnost da se uvijek započne iz početka, oduzimanje vlastitim djelima aure nedodirljivosti dinamičnim procesima prekrajanja, premještanja, pretvorbe “smeća u zlato” i obrnuto, artefakti u Kožarićevu atelijeru nerijetko su dobivali priliku za neki novi život.
U performativnim gestama mnogo mlađe umjetnice Vlatke Horvat koje se često događaju in situ, u uvijek drugačijim dinamičnim odnosima arhitekture, tijela i predmeta, ali i mnogo šireg konteksta, neće biti teško prepoznati srodnosti, pa i rezonancije. Radovi u izložbi “Produžeci” – kao i mnogi njezini raniji ansambli – nastali su uglavnom od odbačenih, disfunkcionalnih predmeta.
Kustosica: Radmila Iva Janković

Dijalog (oblik odgovora) - Yane Čalovski i Hristina Ivanoska
Zbirke u pokretu, 3. kat

Izložba „Dijalog (oblik odgovora)“ Yane Čalovskog i Hristine Ivanoske okuplja izbor iz recentne produkcije umjetnika i formira se u prostoru stalnog postava MSU-a Zbirki u pokretu kao intervencija i dijalog umjetnika u kontekstu muzejskog postava. Radovi Yane Čalovskog i Hristine Ivanoske temelje se na umjetničkim istraživanjima povijesnog konteksta i recentnih društvenih pitanja, a dijalog s muzejskim postavom razvija se kao fragmentarna “retrospektiva” koja putem lomova i naglasaka pokušava uspostaviti neke nove, nevidljive veze.
Kustosica: Branka Benčić, Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost

Aleksandar Garbin: Stvari
MSU galerija

Aleksandar Garbin prisutan je na hrvatskoj umjetničkoj sceni gotovo tri desetljeća istražujući mogućnosti izraza u području postmodernističkih praksi. Garbinove serije radova su povezane. Nastaju proizlazeći i nadovezujući se jedna na drugu, ne držeći se pri tome nužno datumom nastanka. Nizovi nazvani Teritoriji, Površine, Međuprostori, Disfunkcije, Produženja… čine neprekinut slijed međuodnosa i prožimanja premreženih vremenom i prostorom. U zadnje vrijeme bavi se procesom izmjene reda veličine stvari. Predmeti svakodnevice bivaju produljeni ili skraćeni gubeći svoju prvobitno određenu funkciju. Mogu se promatrati kao disfunkcionalni, ali isto tako i kao funkcionalni, ali unutar nekog drugog, šireg, ludičkog konteksta. Relativizirajući odnose, a time i smisao, gledatelju se ostavlja na iščitavanje da sam shvati ili zaključi o čemu je riječ, jer odgonetnuti zagonetku obično znači razumjeti autorovu metaforu, odnosno pronaći ključ gledanja.
Kustosica izložbe: Ivana Kancir

PROGRAM U ARHIVU TOŠO DABAC, Ilica 17

18:00 - 23:00
Izložba fotografija Toše Dabca iz ciklusa „Ljudi s ulice“ i izložba najboljih radova s fotoradionica održanih tijekom 9. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac

PROGRAM U ZBIRCI RICHTER, Vrhovec 38

18:00 – 24:00
Izložba Sintart09: Ksenija Turčić - Procjepi

Site-specific instalacija Procjepi novi je umjetnički rad Ksenije Turčić čije je polazište u istraživanju prostora, a nadovezuje se na Richterova promišljanja prostora kao trodimenzionalne slike, odnosno jedinstvenog likovnog svijeta. Povijesni ambijent prizemlja obiteljske kuće, u kojem se danas nalazi izložbeni prostor, umjetnica dematerijalizira zrcalima i gradi fragmentirani ambijent prepun različitih perspektiva i odnosa. Novi ambijent iscrtava obrisima Richterovih skulptura te dokumentira proces u kojem istražuje odnose između djela, promatrača i nje same.

21:00 – 22:00
Razgovor s umjetnicom Ksenijom Turčić i vodstvo izložbom „Procjepi“

MSU SHOP 50% happy hour!
U povodu Noći muzeja u našem dućanu ne propustite iskoristiti jedinstveni popust od 50 % na kataloge: Bauhaus: umrežavanje teorije i prakse, Tošo Dabac: Unutar okvira – fotografije baštine, Ivan Prtenjak: Ab ovo, Viktor Popović: Bez naziva – Arhiv ST3: Vojna bolnica i Merci Picelj: Iz arhiva i knjižnice Ivana Picelja.

Posjetitelj #1M - Milijunti posjetitelj MSU!
Pratite i posjećujte programe Muzeja suvremene umjetnosti i možda baš vi postanete Posjetitelj #1M - naš milijunti posjetitelj! Svojeg milijuntog posjetitelja MSU očekuje tijekom 2018. godine. Milijuntog posjetitelja očekuje i vrijedne nagrade - putovanje u Beč, besplatna posjeta bečkom muzeju moderne umjetnosti Mumok (Museum Moderner Kunst), poklon paket muzejskih suvenira MSU i druge nagrade. MSU ovom prilikom zahvaljuje partnerima - putničkoj agenciji Atlas i bečkom muzeju Mumok na podršci akciji proglašenja Posjetitelja #1M!

Facebook event NOĆ MUZEJA 2018. U MSU

Kontakt osoba za Noć muzeja ispred MSU-a:
mr.sc. BRANKO KOSTELNIK
Mobitel: 0911927574
E-mail: branko.kostelnik@msu.hr

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.