Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Jazz orkestar HRT-a: Maurizio Giammarco

Dvorana Gorgona, srijeda, 7. veljače 2018. u 20 sati

Jazz s Mediterana
Maurizio Giammarco, saksofonist, skladatelj, dirigent (Italija)
Jazz orkestar HRT-a
Središnja osobnost jazza u Italiji od početka 1970-ih, Maurizio Giammarco (Pavia, 1952.), nametnuo se kao virtuoz saksofona, svestrani skladatelj i vođa legendarnih sastava tamošnje scene.Nedavno je imenovan i dirigentom Parco della Musica Jazz Orkestra, kućnog big banda kompleksa Auditorium di Roma i jedinog institucionalnog jazz orkestra u Italiji.
Polazeći od dubokog i strastvenog poznavanja povijesti jazza, pokrenut nezaustavljivom potrebom za istraživanjem i rastom, Giammarco se neprestano kreće i u drugim glazbenim područjima, dosežući sintezu osobne ekspresije, i u solističkom i u skladateljskom smislu. Njegov životopis bilježi suradnje s jazzerima međunarodne slave, među kojima su Chet Baker, Lester Bowie, Dave Liebman, Phil Markowitz, Miroslav Vitous i Alex Sipiagin, kao i s brojnim velikanima talijanskog jazza (Erico Rava, Paolo Fresu, Aldo Romano, Fabrizio Bosso…). S Jazz orkestrom HRT-a predstavlja se kao autor, solist i vođa orkestra, donoseći u Zagreb jedan od najvažnijih glasova talijanskog i europskog jazza našega doba.

Ulaznice po cijeni od 50 kn osigurajte na ulaznice.hr ili dva sata prije početka koncerta na blagajni MSU.

Srijeda, 7. ožujka 2018. u 20 sati
Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti

Južnoamerički modernizam i tradicija
Guillermo Klein, pijanist, skladatelj, dirigent (Argentina / SAD)
Jazz orkestar HRT-a
Argentinski skladatelj i pijanist Guillermo Klein (Buenos Aires, 1969.) danas je jedan od najzanimljivijih autora na američkoj sceni. Njegov sastav Las Guachas, koji udružuje glazbenike poput Bena Mondera, Miguela Zenona, Jeffa Ballarda i Chrisa Cheeka, kontinuirano djeluje od 1990. (što je rijetkost za velike jazz sastave) i jedan je od stupova njujorškoga glazbenog života. Pod utjecajem popularne argentinske glazbe, rocka i skladatelja suvremene klasične glazbe, od predstavnika dvanaesttonske tehnike do Messiaena i Stravinskog, Klein je pronašao jedinstveni stil obilježen vatrenim ritmovima i bujnim melodijama. Njegove skladbe, katkad kompleksne, ali nikada hermetične, odlikuju se nezadrživim ritamskim tijekom, obogaćenim harmonijskim progresijama koje se često poigravaju s očekivanjima slušatelja, opredjeljujući se za neočekivana ili nepotpuna rješenja. Guillermo Klein jedan od je od najfascinantnijih glazbenika koji povezuju jazz s elementima ukorijenjenima u tradicionalnoj glazbi sa svih strana svijeta te nikada ne podliježe pukoj imitaciji, već stalno slijedi inovaciju.

Ulaznice po cijeni od 50 kn osigurajte na ulaznice.hr ili dva sata prije početka koncerta na blagajni MSU.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.