Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Putovanje kroz slijepo iskustvo (Voyage Inside a Blind Experience – VIBE)

MSU, od 10.1. do 21.04.2019.

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb sudjeluje u projektu Putovanje kroz slijepo iskustvo (Voyage Inside a Blind Experience – VIBE), čiji je cilj stvoriti izložbu u kojoj mogu uživati osobe s oštećenjima vida, kao i ostala publika. Projekt je sufinanciran programom EU Kreativna Europa, a proizašao je iz suradnje talijanske organizacije Atlante Servizi Culturali, američke institucije The Josef and Anni Albers Foundation,Instituta za slijepe u Milanu, te tri europska muzeja: Santa Maria della Scala u Sieni, Glucksmann Art Gallery u Corku i Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

Na izložbi će biti prikazano oko 50 radova Josefa i Anni Albers, posuđenih iz istoimene fundacije, a posjetitelji s oštećenjima vida izložbu će moći doživjeti taktilno, s pomoću različitih taktilnih modela određenih Albersovih radova, koje su izradili stručnjaci iz Instituta za slijepe u Milanu. Izložbe bazirane na taktilnom doživljaju umjetničkog djela do sada su uglavnom bile ograničene na figuralno slikarstvo i skulpturu, a glavni izazov ovog projekta je omogućiti doživljaj apstraktne umjetnosti na primjeru djela Josefa i Anni Albers. Osim što se na ovaj način umjetnost približava slijepim i slabovidnim osobama, njihov će doživljaj svijeta biti približen i osobama koje umjetnost inače doživljavaju vizualno, unoseći radikalne promjene u prezentaciji djela i postavu izložbe u obliku zatamnjenih prostora s podražajima za sva osjetila osim vida.

Josef Albers (Bottrop 1888 - New Haven 1976) bio je slikar, dizajner, profesor i teoretičar boja koji se bavio propitivanjem mogućnosti materijala. Anni Albers (Annelise Elsa Frieda Fleischmann, Berlin 1899 - New Haven 1994) bila je slikarica, pletilja i profesorica koja je uvidjela ekspresivni potencijal tkanina pretvarajući ih u apstraktna umjetnička djela. Oboje su svoj pionirski rad započeli u okviru škole Bauhaus, napustili figurativnu reprezentaciju i ostatak života posvetili istraživanju apstraktne umjetnosti i njezine mogućnosti prikaza kroz različite materijale, istraživanju oblika i boja te prezentaciji umjetnosti koja može biti doživljena različitim osjetilima.

Termini i lokacije izložbi u sklopu projekta:

05.04 – 04.07.2018. Santa Maria della Scala, Siena, Italija

20.07. – 04.11.2018. Glucksmann Art Gallery, Cork, Irska

10.01. – 21.04.2019. Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Hrvatska

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.