Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Odabrani pozvani umjetnici za direktno sudjelovanje na 11. izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost

HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost najveća je i ujedno jedna od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj. Izložba odabranih radova tijekom proteklih se deset godina profilirala u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni, a izborom od tridesetak do četrdesetak radova ravnopravno su se na izložbama prezentirali i nagrađivali umjetnici svih generacija s radovima u različitim medijima. Radove ocjenjuje i odabire međunarodno stručno povjerenstvo, koje je ove godine u sastavu: Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a; Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, umjetnik.

Kao i svake godine, stručno povjerenstvo dodjeljuje tri otkupne nagrade: prvu nagradu u iznosu od 75 tisuća kuna, drugu nagradu u iznosu od 45 tisuća kuna i treću nagradu u iznosu od 40 tisuća kuna. Nagrada publike u iznosu od 10 tisuća kuna isplaćuje se umjetniku čiji rad osvoji najviše glasova publike koje prebrojava posebno povjerenstvo po zatvaranju izložbe. Nagrada nije otkupna i isplaćuje se autoru kao poticaj za daljnji rad. Na natječaj je ove godine prijavljeno 236 radova širokog spektra tema i različitih medijskih izričaja, a međunarodno stručno povjerenstvo, kao i prošlih godina, i ove je izravno pozvalo na direktno izlaganje tri autora, a oni su: Mihael Giba, Dunja Jaković i Zlatan Vrkljan.

Mihael Giba je samostalni multimedijalni umjetnik. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjeku za slikarstvo 2008 godine, uz dekanovu nagradu. Od 2009. do 2015. godine vanjski je suradnik Umjetničke akademije u Splitu, slikarskog odsjeka na kolegijima vezanima uz elektronsku sliku. Već tijekom viših godina na fakultetu počinje s umjetničkim radom, te je do danas ostvario više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Samostalno izlaže od 2008. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Stvaralačke mreže Zebra, a od 2013. je član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika

Više o umjetniku: http://www.mihaelgiba.com/

Dunja Janković je umjetnica čije interdisciplinarno područje rada uključuje intuitivne kolaže, stripove kao apstraktnu naraciju, instalacije, među medijske eksperimente i sitotisak. Diplomirala je slikarstvo na ALU Zagreb, a magistrirala na School of Visual Arts u New Yorku. Članica HDLU u Zagrebu i Rijeci. Članica HZSU. Radovi su joj izdani u raznim publikacijama i izlagala je po cijelom svijetu. Idejna je začetnica i voditeljica ŠKVER art projekta (skver-art.com) u Malom Lošinju, jedna od organizatorica internacionalnog strip festivala THE PROJECTS (Portland, Oregon) te predavačica na Independent Publishing Resource Center-u u Portlandu. Od 2014 godine na otoku Lošinju vodi sitotisak studio i atelje u bivšoj tvornici sardina te sitotisak produkciju pod imenom POLA POLA.

Više o umjetnici: http://cargocollective.com/dunjajankovic

http://dunjajankovicnews.tumblr.com/

Zlatan Vrkljan je rođen 1955. u Zagrebu. Maturirao 1973. u bjelovarskoj gimnaziji. Godine 1979. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Šime Perića. Od 1979. do 1981. suradnik je Majstorske radionice profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Od 1987. do 1994. zaposlen kao asistent i docent na ALU u Zagrebu, gdje je predavao Crtanje na I. godini nastavničkog odjela, Slikanje II. godini nastavničkog odjela te bio voditelj klase na slikarskom odjelu ALU. Inicijator je i jedan od suosnivača galerije Arteria i njezin umjetnički direktor od 1994. do 1999. godine. Od 2006. godine docent je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i član suradnik HAZU.

Više o umjetniku: http://info.hazu.hr/hr/clanovi_akademije/osobne_stranice/vrkljan_z/vrkljan_z_biografija/

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.