Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Izložba "Mangelos Vol 1"

Zbirke u pokretu, 1 kat, do 25.3.2018.

Muzej suvremene umjetnosti obilježava tridesetu godišnjicu smrti Dimitrija Bašičevića Mangelosa izložbom stripa „Mangelos Vol 1“, nastalog u suradnji strip autorice Ivane Armanini i likovnog kritičara i kustosa, Marka Goluba. Strip čine četiri poglavlja, koja obrađuju po jednu različitu dimenziju Mangelosove ličnosti kroz različite tekstove ali i kroz različiti narativni tretman. Tako prvo poglavlje izravno ulazi u Mangelosov umjetnički i teorijski jezik, drugo je biografsko; treće se, kroz prikaz intervjua s Mladenom Stilinovićem, bavi međugeneracijskim dijalogom dok je posljednje nastalo prema predlošku Mangelosove priče, odnosno ne-priče. Sva četiri poglavlja zasnivaju se na tekstovima i manfestima samog Mangelosa, koje autorica i autor stripa interpretiraju kroz vlastitu imaginaciju i likovni senzibilitet.

Najopsežniji dio stripa „Mangelos Vol 1“ bavi se Šidskim manifestom, u kojemu Mangelos iznosi tezu o svojih devet i pol osobnosti. Među njima je Dimitrije Bašičević kao kritičar, ali i kao kustos Galerija grada Zagreba: voditelj Galerije primitivne umjetnosti, Zbirke Benka Horvata i Centra za film, fotografiju i televiziju. Izložbu će pratiti građa iz Dokumentacijskog i informacijskog odjela i knjižnice MSU-a, koja svjedoči ne samo o Bašičevićevoj umjetničkoj aktivnosti, već o njemu i kao kustosu i pokretaču likovne scene.

Strip i izložba ostvareni su uz podršku Grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Artmentor Fondacije Lucerne.

Zahvale: Ivana Bašičević Anić, Nada Beroš, Branka Stipančić, Darko Šimičić

Kustosi izložbe: Jasna Jakšić, Tihomir Milovac

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.