Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Smirna Kulenović: Bosnian Girl 2

Medijska fasada Muzeja suvremene umjetnosti, utorak, 20. 2. 2018. od 18 do 23 sata

Panel: „Transgeneracijski pristup temi suočavanja s prošlošću kroz umjetničku, kustosku i aktivističku praksu”, Kuća ljudskih prava, Selska cesta 112c, utorak 20. 2. 2018. u 19.30 sati

Umjetnička akcija „Bosnian Girl 2“ mlade bosanske umjetnice, kustosice i aktivistice Smirne Kulenović bit će predstavljena na Medijskoj fasadi MSU-a u utorak, 20. veljače od 18 do 23 sata.

„Akcija je“, bilježi umjetnica „nastala 22.11. 2017., na dan kasnog izricanja presude ratnom zločincu Ratku Mladiću od strane U.N. tribunala. Fotografija je snimljena ispred Delegacije Europske unije u BiH, kao podsjetnik na raskorak između ideala Europe i njegovog utjecaja na postratnu generaciju mladih na Balkanu, i stvarnosti u kojoj pravda i dalje nije zadovoljena; budući da lokalne nacionalističke ideologije nastavljaju kreirati nove forme radikalno nasilne i fašističke političke propagande. Rad je direktni odgovor na takve vrste propagande.“

Rad Smirne Kulenović neposredno se, no sada iz perspektive nove, poslijeratne generacije, referira na protestni rad bosanske umjetnice Šejle Kamerić, koji se danas nalazi u stalnom postavu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Riječ je o crno-bijeloj fotografiji „Bosnian Girl“, koja se na ulicama Sarajeva pojavila 11. srpnja 2003., na godišnjicu pada Srebrenice.

U povodu ove akcije, u Kući ljudskih prava (Selska cesta 112 c) u utorak, 20. veljače u 19.30 sati, održat će se panel pod nazivom „Transgeneracijski pristup temi suočavanja s prošlošću kroz umjetničku, kustosku i aktivističku praksu“, na kojem će sudjelovati autorica Smirna Kulenović (putem Skype-a) i Jelena Đokić Jović iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Panel će moderirati Vesna Teršelič. Svi/e zainteresirani/e za diskusiju u sklopu panela mogu sudjelovati u dijalogu.

Rad Smirne Kulenović bio je izložen u Sarajevu 7. veljače 2018. na fasadi Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, a istodobno u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu, zahvaljujući Inicijativi Mladih za Ljudska Prava (YIHR Serbia), gdje je stajao par dana nakon čega je nestao.

Rad će u Zagrebu biti prilagođen Medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti, a u isto vrijeme će biti predstavljen i u Muzeju suvremene umjetnosti u Skopju.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.