Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Susret s umjetnicom: Hrvoslava Brkušić

Prostor izložbe "Glas umjetnika", srijeda, 21.2. u 17 sati

Ove srijede, 21.2. u 17 sati pozivamo vas na susret s umjetnicom Hrvoslavom Brkušić, jednom od triju umjetnica pozvanih na predstavljanje rada u sklopu izložbe „Glas umjetnika / I am the Mouth“. Razgovarat ćemo o njezinom radu „Obrasci planina“, nastalim 2018. godine na temelju pronađenih dijapozitiva filmske tvrtke Zora film, koja se u pedesetim i šezdesetim godinama prošloga stoljeća bavila proizvodnjom nastavnih i obrazovnih filmova. Iz pitoresknog materijala, snimljenog u mnogim krajevima svijeta, namijenjenog školskom predmetu geografije, umjetnica odabire i izdvaja samo jedan motiv – prizore planinskih krajolika. „Planine su uzdignuti dijelovi Zemljine kore, mjesta u daljini koja nas pozivaju na hodanje, na odlazak iz mase, na bivanje sa sobom, na bivanje s prirodom“ bilježi umjetnica referirajući se na Walden, glasovitu knjigu filozofa, pjesnika i prirodnjaka Henryja Davida Thoreaua, koji je zagovarao iskonsku povezanost čovjeka i prirode. Razgovor će se održati na 1. katu izložbe „Glas umjetnika / I am the Mouth“, kraj rada „Obrasci planina“.
Moderatorica: Ana Škegro

Više o umjetnici:
Hrvoslava Brkušić rođena je 1982. godine u Makarskoj. Diplomirala je filmsku montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i magistrirala na Odsjeku za nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Kao montažerka radila je na nizu dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, poput dokumentarnog filma „Blokada“ Igora Bezinovića, te video rada istog autora „Neposredna demokracija zahtijeva neposredan prostor“ koji je u suradnji s Pulskom grupom bio izložen na 13. Međunarodnoj izložbi arhitekture La Biennale di Venezia 2012. Kao izlagačica sudjelovala je na nizu festivala: Ekstravagantna tijela, Improspekcije, Vizura Aperta, Sound Art inkubator… Trenutno surađuje na projektima „Gazing and Dancing“ u organizaciji Mille Plateaux Associés (Francuska), Studentskog centra (Zagreb) i Frenák Pál Társulat (Mađarska), te „Corners of Europe“. Radi u raznovrsnim medijima – film, video i audio instalacija, performans. Jedna je od osnivačica ženskog kolektiva Ljubavnice.
U umjetnosti je zanima istraživanje i saznanja koja izlaže u interpretiranom obliku onog što je saznala tijekom istraživanja kroz različite medije koji se u tom trenutku čine najboljim za kanaliziranje onog što želi reći. Istraživanje neupitno prati proces koji je uvijek otvoren, dopuštajući tako da se njezine misli i uvjerenja formiraju s obzirom na saznanja i iskustva koja dobije tijekom procesa. Umjetnost shvaća kao alat kojim otvara prvo vlastitu percepciju, zatim i percepciju drugih ljudi.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.