Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Odabrani radovi za 11. HT nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost

Odabrano ukupno 36 radova

Od 236 radova pristiglih na jedanaesti natječaj HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost, međunarodno stručno povjerenstvo (u sastavu: mr. sc. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica, ujedno i predsjednica stručnoga povjerenstva; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb, i Ana Škegro, kustosica MSU-a (u odsustvu Ivane Kancir, više kustosice MSU-a)), izabralo je radove koji će biti predstavljeni na ovogodišnjoj izložbi. Uz troje pozvanih umjetnika, izabrana su 33 rada, što čini ukupan broj od 36 umjetničkih djela koja će biti izložena u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb od 20. travnja do 13. svibnja 2018.

Izabrani su, abecednim redom:

Babić, Vanja, Rad u kutiji
Bavoljak, Darko, Izlozi
Bratoš, Mara, Ljubav i Život Žene/In Utero
Deman, Tanja (aka. Tanja Freifrau Von Ketehodt), Potopljeni vrtovi
Dragičević, Edvin, Iluzija sigurnosti
Durić, Dajana, Boravište praznine
Fišer, Robert, Crvotočina 2
Golub, Momčilo, Četverokuti
Ivković, Tea, Arhiv praznine
Katušić, Krešimir, Spona
Kipke, Željko, Antiprogetto turistico per l'acquatorio di Rovigno (Turistički antiprojekt za rovinjski akvatorij)
Knežević, Vladislav, Završni krug
Kožul, Kristian, Forensic Folklore///Pathogenesis
Križanović, Viktorija, Three Voices
Malčić, Ivica, Ten Years Later, 366 dnevničkih crteža od 1.1.2016.-31.12.2016.
Martinis, Dalibor, Galerija suvremene umjetnosti/Zagreb, 1. travnja 1974. / fragment, Data Recovery, 2018.
Matijević, Tihomir, Platon gleda Simpsone
Mihaljević, Niko, Need Your Love So Bad
Mijač, Toni, Vezu ni/je moguće uspostaviti
Mitrov, Hrvoje, Duhovi
Pavelić, Zoran i Zlatec, Katarina, Osunčana mjesta
Perkov, Vedran, Smetnje
Priselac, Dino i Zaplatić, Silvia Roberta, 4 godišnja doba
Rasol, Jasenko, Blijeda slika
Sobota, Damir, Naan
Šolman, Dario, Obilazak galerije s publikom
Škofić, Goran, Na plaži
Todorović, Predrag, Utisnuto 4
Tudek, Ivan, Arhitektura
Vehabović, Zlatan, Galena Sarkofagen / Tamno bijela Zemlja
Vidmar, Vinko, „17. studeni 2017.“
Vodopija, Mirjana, Tranzicija
Živković Kuljiš, Loren, Studije automatskog modeliranja
Pozvani umjetnici koji, prema odabiru stručnog povjerenstva, izravno sudjeluju na izložbi su: Mihael Giba, Dunja Janković i Zlatan Vrkljan.

Ove će godine najveći broj radova na izložbi predstavljati video radovi, poput filma Završni krug Vladislava Kneževića i Vezu ni/je moguće uspostaviti Tonija Mijača u pokušaju rekonstrukcije sjećanja. Video instalacija Oči su prozori pozvane umjetnice Dunje Janković prikazivat će se za vrijeme izložbe na medijskoj fasadi MSU-a. Video radove brojem slijede fotografski ciklusi poput onih Mare Bratoš, Jasenka Rasola i Tanje Deman. Velik će broj umjetnika izložiti instalacije i multimedijalne instalacije kao što su Platon gleda Simpsone Tihomira Matijevića, Tranzicija Mirjane Vodopije i Forensic Folklore///Pathogenesis Kristiana Kožula. Za razliku od prethodnih izložbi, jedanaesta će predstaviti veći broj slikarskih djela poput onih Zlatana Vehabovića, Predraga Todorovića i pozvanog umjetnika Zlatana Vrkljana. Na izložbi će također biti zastupljeni crteži Ivice Malčića, grafike Edvina Dragičevića naziva Iluzija sigurnosti i audio rad 4 godišnja doba Dine Priselca i Silvije Roberte Zaplatić. Dajana Durić radom Boravište praznine kreirat će specifičan ambijent, a Robert Fišer radom Crvotočina igru za oči.

Podsjećamo da će tijekom trajanja izložbe međunarodno stručno povjerenstvo dodijeliti tri otkupne nagrade autorima/autoricama najboljih radova: prvu nagradu u iznosu od 75 tisuća kuna, drugu nagradu u iznosu od 45 tisuća kuna i treću nagradu u iznosu od 40 tisuća kuna. Otkupljeni radovi će postati dijelom već bogate zbirke MSU/HT. O četvrtoj nagradi odlučuje glas publike, a autoru rada dodjeljuje se iznos od 10 tisuća kuna kao poticaj za daljnji rad. Nagrada publike nije otkupna.

Čestitamo odabranima i zahvaljujemo svima koji su se prijavili!

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.