Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Nina Horvat: Provjetravanje

Zbirke u pokretu, 1. kat, od 13.3 do 15.4.2018.

Nina Horvat „Provjetravanje“, zvučna instalacija, 15 min, 2017/2018.

Oblikovanje zvuka: Tomislav Šamec

Puno puta pomišljamo kako bi bilo dobro provjetriti neki prostor, doslovno, ali i simbolički. Međutim najčešće to nije moguće jer su okolnosti takve da je to neizvodivo, doslovno, ali i simbolički. Stalni postav MSU-a „Zbirke u pokretu“ idejno je predvidio promjene pa je tako anticipirao i postupke „provjetravanja“, unošenja novog „svježeg zraka“ u galerijske prostore, doslovno i simbolički. To je praksa povremenih umjetničkih intervencija koje vrlo često otvaraju dijalog s djelima iz postava i iz Zbirki muzeja otvarajući tako neki novi prostor razumijevanju naslijeđenih ideja i praksi. Umjetnica Nina Horvat predložila je realizaciju svog novog zvučnog rada „Provjetravanje“ u pravom trenutku kada je dio stalnog postava ostao ispražnjen od djela, u ovom slučaju članova grupe EXAT51. Prazni izložbeni prostori poticajni su svakom umjetniku. U ovom slučaju ispražnjeni galerijski prostor postao je prostor zvuka, zapis vjetra koji nagovještava osvježenje. Doslovno, ali i simbolički otvoreno je pitanje na koje muzejski djelatnici najčešće nemaju jasan odgovor o tome je li moguće muzejsku instituciju održati svježom i „provjetrenom“? Je li moguća takva simbolička razmjena energija institucije i javnosti koja će proizvesti efekt provjetravanja, dinamiku doslovne izmjene ustajalog sa svježim zrakom.

O tome kako je nastao rad umjetnica kaže: “Kada se ukazala prilika da rad bude postavljen u jednoj ispražnjenoj prostoriji usred stalnog postava, tehnički problemi su postali jednostavniji, ali je sam rad postao složeniji. Nastala je mala “skladba” od praktički isključivo zvukova iz prirode. Ona ima kružno kretanje u prostoru, te lijevo – desno i desno- lijevo kroz prostor. Kružno i pravocrtno kretanje katkad je istovremeno pa su dva smjera kretanja sukobljena ili pak različiti vjetrovi pušu zajedno. Tu su sasvim neočekivani ritmovi i mali zvukovi nastali slučajno te vrlo glasni dijelovi kada se osjeća prirodna, elementarna snaga vjetra”.

U povodu postavljanje zvučne instalacije Nine Horvat „Provjetravanje“ u Zbirkama u pokretu, s umjetnicom će u srijedu, 21.3. 2018. u 14 sati o njezinim zvučnim i video radovima razgovarati Tihomir Milovac i Rada Iva Janković, kustosi MSU-a.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.