Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

David Smithson: Pučka kuća na solarni pogon (2013. – 2018.) / Solar Powered Vernacular House (2013 – 2018)

MSU galerija, do 12. travnja 2018.

Da bismo suzbili klimatske promjene, očajnički je potrebna promjena političke klime na svjetskoj i na lokalnoj razini. Umjetnik David Smithson svojim je projektom SPVH postavio stvaranje platforme za predstavljanje i razmatranje energetskih alternativa, dok je kao konkretni cilj projekta odredio formulirati korake za poboljšanje energetske učinkovitost MSU-a.

Projekt „Solar Powered Vernacular House (2013 – 2018) / Pučka kuća na solarni pogon(2013. – 2018.)“ autora Davida Smithsona zamišljen je kao interdisciplinarni projekt koji uključuje istraživanja, konferenciju i radionice, a završava izgradnjom izložbenog paviljona na solarni pogon. Projekt se zbog financijskih nemogućnosti nije uspio u cijelosti realizirati.

Izložba će predstaviti ideje i ciljeve projekta, kronologiju i faze koje su realizirane, kao i cjelokupnu dokumentaciju izvedbe projekta. Umjetnik će na izložbi predstaviti interaktivne solarne instalacije, čija će svrha biti približiti posjetiteljima problematiku energetske odgovornosti i održivosti.

Projekt „Solar Powered Vernacular House / Pučka kuća na solarni pogon“ namijenjen je poticanju suradnje i rasprave između umjetnika, znanstvenika, arhitekata, dizajnera, aktivista održivosti te javnosti s posebnim naglaskom na mlađe generacije. Kroz svoje radionice projekt je za vrijeme četverogodišnjeg trajanja educirao javnost te pokazao da se prelazak na obnovljive izvore energije ne mora odviti nauštrb neupućenih masa i uz profit elite, kao što je čest slučaj kod masovnih primjena tehnologija, nego da se može razvijati služeći svima. Cilj projekta bio je educirati o obnovljivim izvorima energije te o tome kako možemo principe energetske održivosti ugraditi u svoje svakodnevne živote, a u svjetlu planiranih ciljeva korištenja do 2030. godine. U sklopu projekta održano je nekoliko međunarodnih radionica i jedna konferencija.

David Smithson studirao je arhitekturu od 1974. na Politehničkom institutu Rensselaer u Troyu u New Yorku. Već tada, tijekom studija, proučavao je obnovljive izvore energije, pasivne solarne tehnologije itd. Potom se obrazuje kao kipar i u proteklih dvadesetak godina, nakon završenog studija, bavi se pitanjima koja se tiču društva, umjetnosti i tehnologije i mogu se sagledati kao sklop umjetničko-aktivističkih strategija.

Kustosica projekta: Martina Munivrana

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture RH

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.