Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Ein rebellischer Visionär – retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera

Neue Galerie Graz, do 2. rujna 2018.

Nakon Zagreba i Muzeja suvremene umjetnosti, velika retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera bit će predstavljena, u nešto manjem opsegu, i u Grazu pod nazivom „Ein rebellischer Visionär“. Izložba će prikazati više od 100 djela Vjenceslava Richtera, jedne je od ključnih ličnosti hrvatske umjetničke scene druge polovice 20. stoljeća, čije arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo zauzima važno mjesto u europskoj povijesti umjetnosti. Zanimljivo je da će ovo biti druga retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera održana u Grazu, nakon je na međunarodnim izložbama trigona, koje su se održavale u Grazu između 1967. i 1975. Godine, Richter predstavio svoj opus u kojem su polazišne točke bile sinteza i sintezni pristup, ideje utkane u svaki segment njegova stvaralaštva.

Vjenceslav Richter (Omilje, 1917. – Zagreb, 2002.) jedna je od ključnih ličnosti hrvatske umjetničke scene druge polovice 20. stoljeća, čije arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo zauzima i važno mjesto u europskoj povijesti umjetnosti.Umjetničko stvaralaštvo Vjenceslava Richtera istraživano je i prezentirano samo parcijalno, uglavnom kao dio izložbenih projekata Muzeja suvremene umjetnosti u čijem su fokusu bili umjetnički pokreti pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća. Posebno treba istaknuti velike problemske izložbe Konstruktivizam i kinetička umjetnost (Zagreb, 1995.), EXAT 51 i Nove tendencije (Cascais, 2001., Sienna, 2003.), Nove tendencije (Düren/Ingolstadt, 2007.) i Bit International. [Nove] Tendencije – kompjutorska i vizualna istraživanja Zagreb 1961-1973 (Graz, 2007., Karlsruhe, 2008./2009.) na kojima je predstavljen Richterov likovni opus i analizirana njegova pozicija u kontekstu tih umjetničkih strujanja. Pojedini likovni ciklusi Vjenceslava Richtera predstavljani su kontinuirano manjim tematskim izložbama u organizaciji muzeja u zemlji i svijetu od sredine 1960-ih godina do danas.

Vrijedan su doprinos stručnoj obradi pojedinih segmenata Richterova arhitektonskog i umjetničkog stvaralaštva dvije recentne izložbe održane u MSU-u, Arhitektura za humaniji svijet − Jugoslavenski paviljon Vjenceslava Richtera za Expo 58 (Zagreb, 2011.) i Socijalizam i modernost; umjetnost, kultura, politika 1950.-1974. (Zagreb, 2012.), u kojima su obrađeni i prikazani samo neki od najistaknutijih Richterovih arhitektonskih projekata. Osim tih izložbenih projekata u organizaciji MSU-a, njegovi umjetnički radovi u posljednje vrijeme često su izlagani na problemskim izložbama, a cjelokupno stvaralaštvo unazad nekoliko godina postalo je predmet interesa stručnih i znanstvenih istraživanja. Nezaobilazno je mjesto istraživanja umjetničkog i arhitektonskog rada V. Richtera umjetnička donacija gradu Zagrebu, Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter, koja se nalazi na zagrebačkom Vrhovcu i kojom upravlja MSU. U Zbirci se danas čuva dvjestotinjak umjetničkih radova i vrijedna arhivska građa koju je supruga umjetnika poklonila Muzeju suvremene umjetnosti 2007. godine.

Autori izložbe Ein rebellischer Visionär: Vesna Meštrić (MSU Zagreb) i kustoski tim Günther Holler-Schuster i Gudrun Danzer (Neue Galerie Graz)

Likovni postav: Vladimir Končar (Studio Revolucija), Vedran Kasap i Ozana Ursić (Clinica Studio)

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.