Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

„Lađa“ - 23. edukativno-muzejska akcija u povodu Međunarodnog dana muzeja 2018.

Od 18. travnja do 18. svibnja čak 65 hrvatskih muzeja i ustanova postat će „lađe“ i time se uključiti u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja 2018. godine.

Hrvatsko muzejsko društvo 23. put za redom organizira Edukativno-muzejsku akciju povodom Međunarodnog dana muzeja. Domaćin ovogodišnje 23. EMA-e je Gradski muzej Karlovac, a za temu je izabrana "Lađa". Pojam lađa najčešće podrazumijeva riječni brod, a u širem smislu može se tumačiti kao bilo koje polovilo. Svaka plovidba ujedno je i putovanje, od jedne sigurne luke do druge, preko širokih i dubokih voda. Muzeji su, u simboličnom smislu lađe pune različitosti i bogatstva skrivenog u dušama muzejskih predmeta koje čuvamo i ''prevozimo'' po vodama današnjice za buduće naraštaje ''lađara''. [1]
Kao i do sada, 23. akciju EMA prati posebna knjižica s kuponima, koja se može kupiti po cijeni od 10 kuna u jednom od 65 muzeja koji sudjeluju u Akciji, a vrijedi kao ulaznica u sve ustanove uključene u ovogodišnju EMA-u.

Izložba „Kud plovi ovaj brod“, 18.4. – 18.5.2018.
U sklopu ovogodišnje Edukativne muzejske akcije u dvorani Školica Muzeja suvremene umjetnosti bit će izloženi likovni radovi učenika prvih i šestih razreda OŠ Gornje Vrapče i OŠ Marije Jurić Zagorke. Učenici su pod vodstvom učiteljica Andreje Škribulje Horvat i Mirjane Sever izradili likovne radove na temu lađe u grafičkim tehnikama karton tiska i monotipije, te u tehnici kolaža. Izložba će ostati otvorena za cijelo vrijeme trajanja EMA-e, do 18. svibnja 2018.

Martinisov vremeplov, 28.4.2018., 15.00 - 16.30
Video instalacijom Dalibora Martinisa New York, New York iz 1984. stupamo u prostor jednog broda. Što taj brod prenosi? Doslovno: dvije brodske ležaljke okrenute dvama monitorima koji naizgled prikazuju identičnu vizuru Manhattana s mora. No, pomnijim promatranjem uočavamo da je jedan video prikaz udaljavanja, a drugi približavanja Manhattanu, s iste razdaljine. Simbolički, Martinisov ''brod'' priziva sjećanje, doživljaje koji su gotovo međusobno zamjenjivi. Rad time postavlja pitanje kako sakupljamo sjećanja, što pamtimo i zašto baš to, ali i koliko su sjećanja varljiva i kako se mijenjaju s vremenom. Po uzoru na Martinisov „vremeplov“, polaznici radionice će izraditi i svoj primjerak na temelju jednog sjećanja koje žele poslati u budućnost.
Dob sudionika: 7 – 13 godina
Voditeljica radionice: Renata Filčić, povjesničarka umjetnosti

Mali i veliki lađari, 5.5.2018., 11.00 - 12.30
Draga djeco, dragi roditelji, drage bake i najdraži djedovi!
Svake prve subote u mjesecu u MSU se održava obiteljska edukativna radionica za djecu od 5 do 13 godina koja uključuje dijete u pratnji odrasle osobe. U subotu 5. svibnja 2018., u povodu 23. Edukativne-muzejske akcije povodom Međunarodnog dana muzeja odvažite se na putovanje MSU-om u kojem ćete otkriti bogatstvo skriveno u stalnom postavu Muzeja suvremene umjetnosti naziva – ZBIRKE U POKRETU. Polaznici edukacije će se nakon uvodnog vođenja kroz stalni postav upoznati s djelima Ivana Kožarića, Penezića i Rogine, Kristine Leko, Borisa Bućana, Vjenceslava Richtera, Vojina Bakića, Ivana Picelja, Miroslava Šuteja, Victora Vasarelyja, Ivana Čižmeka, Jurja Dobrovića, J. Raphaela Sota, Petra Dabca i Marina Tartaglie. Potom će odabrati djelo koje im se najviše svidjelo te će uz pomoć člana svoje obitelji imati priliku izraditi i prezentirati vlastiti rad. Ukrcajmo vlastito djelo inspirirano onim što nas se najviše dojmilo u našu osobnu lađu!
Voditeljica radionice: dr.art. Ivana Gorički, profesorica likovne kulture

Povodom uključivanja u 23. EMA-u, iznimno je omogućeno besplatno sudjelovanje zainteresiranim polaznicima na svim radionicama u sklopu programa. No, zbog ograničenog broja sudionika, prijave za svaku radionicu su obavezne. Molimo da prijave šaljete na e-mail: eduakcija@msu.hr, sa sljedećim informacijama: ime, prezime i dob djeteta, naziv radionice za koju se prijavljujete i kontakt broj.

[1] Preuzeto iz : Hrvatsko muzejsko društvo, 23.Edukativno-muzejska akcija povodom Međunarodnog dana muzeja 2018. godine, tema: Lađa

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.