Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Muzeji izvan muzeja: program MSU-a

Od 16. do 20. svibnja 2018

U povodu Međunarodnog dana muzeja, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb od 16. do 20. svibnja sudjelovat će u manifestaciji „Muzeji izvan muzeja“ koju organizira Hrvatski prirodoslovni muzej u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba. Projekt je zamišljen kao svojevrstan iskorak i izlazak muzeja izvan muzejskih prostora, kako bi u znatnoj mjeri približio bogatu kulturnu baštinu posjetiteljima među kojima je sve više turista, a istovremeno poboljšao interakciju muzeja i posjetitelja putem novog medija i otvorenog, javnog prostora. Program bi, također, doprinio boljoj međumuzejskoj komunikaciji što je jedan od preduvjeta za planiranje zajedničkih muzejskih projekata koji bi mogli biti važna okosnica buduće kulturne strategije Grada Zagreba.

Muzeji će biti predstavljeni u tzv “MIM paviljonu“ (na uglu Bakačeve i Cesarčeve ulice, u neposrednoj blizini Trga bana Jelačića), impozantnoj i atraktivnoj instalaciji izgrađenoj od prozračne drvene strukture, a u obliku gnijezda, u čijem „krilu“ su smješteni muzeji sudionici: Hrvatski prirodoslovni muzej (inicijator i nositelj projekta), Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i Tehnički muzej Nikola Tesla. Sama struktura „paviljona“ odražavala bi u potpunosti duh ideje o zajedničkoj prezentaciji muzejske baštine te uspostavljala vizualnu komunikaciju između posjetitelja i muzejskih eksponata. Svaki od muzeja sudionika predstavit će se u svom modulu u najboljem svijetlu izlažući prepoznatljive predmete ili vjerne kopije, a sudjelovat će i u organizaciji popratnih sadržaja ovog kulturnog događanja (radionicama, predavanjima, promocijama i sl.).

MSU vid(e)okrug
Od preseljenja u novu zgradu 2009. MSU svoje Zbirke prezentira u stalnom postavu na 3500 četvornih metara, a u prostoru za povremene izložbe, na 1500 četvornih metara tematske i retrospektivne izložbe najznačajnijih autora i pojava na hrvatskoj i međunarodnoj suvremenoj sceni. U okviru projekta Muzeji izvan muzeja publika će, putem video projekcija u izložbenom prostoru MSU-a, imati priliku vidjeti kako je, nakon više od osam godina na novoj lokaciji, Muzej suvremene umjetnosti postao jedan od simbola Novog Zagreba, živo i prepoznatljivo mjesto stvaranja i interakcije, okupljanja i druženja svih generacija u kojem se svakodnevno odvijaju različiti programi, od kazališnih i plesnih performansa, filmskih projekcija, susreta s umjetnicima, kritičarima i kustosima preko dječjih rođendaonica, stručnih vodstava, koncerata do edukativnih i kreativnih radionica za djecu, roditelje, srednjoškolce, studente, osobe s invaliditetom, umirovljenike...

Popratni program MSU-a

Četvrtak, 17.5.2018.
Radionica: Bombardiranje očnog živca
MIM paviljon, Ulica Augusta Cesarca, od 14.30 do 15.30 sati
Slijedom rada Miroslava Šuteja naziva Bombardiranje očnog živca cilj je polaznike radionice osvijestiti o učinku vizualnih informacija na pojedinca. Najčešći nositelji vizualnih informacija promotivni su i reklamni materijali, te će se upravo kolažiranjem njihovih fragmenata rekonstruirati Šutejev rad.
Dob sudionika: od 7 do 12 godina
Voditeljica: Renata Filčić, povjesničarka umjetnosti
Zbog ograničenog broja sudionika, prijave za radionicu su obavezne. Molimo da prijave šaljete na e-mail: renata.filcic@msu.hr do srijede, 16.5.2018. do 15.30 sati, sa sljedećim informacijama: ime, prezime i dob djeteta te kontakt broj.

Petak, 18.5.2018.
Radionica: Abeceda boja
MIM paviljon, Ulica Augusta Cesarca, od 13.00 do 14.00 sati

Na radionici Abeceda boja posvetit ćemo se bojama, jednom od temeljnih alata u stvaranju bilo kojeg umjetničkog djela. Što nam boje govore, koje asocijacije vežemo uz njih... neka su od pitanja kojih ćemo se dotaći. Osnovne ćemo boje pridružiti raznolikim figurama koje će polaznici kreirati na temelju osnovnih oblika kao što su krug, kvadrat i trokut. Boje ćemo na kraju združiti poput slagalice i rekreirati spektar boja.
Dob sudionika: od 4 do 7 godina
Voditeljica: Renata Filčić, povjesničarka umjetnosti
Zbog ograničenog broja sudionika, prijave za radionicu su obavezne. Molimo da prijave šaljete na e-mail: renata.filcic@msu.hr do četvrtka, 17.5.2018. do 15.30 sati, sa sljedećim informacijama: ime, prezime i dob djeteta te kontakt broj.

Predavanje: Snježana Pintarić i Ivana Gorički „MSU avantura“
Kavana Johann Franck, mezanin, od 16.30 do 17.30

MSU je najveći muzejski objekt u Hrvatskoj i jedan je od rijetkih namjenski sagrađenih muzeja u Zagrebu. K tome je jedini muzej u Hrvatskoj koji sakuplja i izlaže isključivo radove suvremenih umjetnika. Od 2009. naovamo u MSU-u otvoreno je gotovo 300 izložbi, realizirano više od tisuću kreativnih radionica i ostalih događanja, stotinjak kazališnih i plesnih predstava, mnogo filmskog programa, koncerata...Na predavanju publici će biti predstavljeno ukupno 11 zbirki, zatim brojni multimedijski sadržaji Muzeja te novi edukativni projekt Avantura u MSU.
Predavačice: Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a i dr.art. Ivana Gorički, prof. likovne kulture i muzejska pedagoginja pripravnica MSU-a

Subota, 19.5.2018.
Radionica: Detektivi umjetničke baštine
MIM paviljon, Ulica Augusta Cesarca, od 11.30 do 12.30 sati

Detektivskim metodama razotkrit ćemo umjetničku baštinu u centru Zagreba. Te gotovo misteriozne ukrasne objekte razgledat ćemo uzduž poprijeko, prepipati detalje, a potom u detektivsku bilježnicu zapisati intuitivne zaključke o njihovoj ulozi i poruci.
Dob sudionika: od 7 do 13 godina
Voditeljica: Renata Filčić, povjesničarka umjetnosti
Zbog ograničenog broja sudionika, prijave za radionicu su obavezne. Molimo da prijave šaljete na e-mail: renata.filcic@msu.hr do petka, 18.5.2018. do 15.30 sati, sa sljedećim informacijama: ime, prezime i dob djeteta te kontakt broj.

Nedjelja, 20.5.2018.
Radionica: Znanost umjetnosti
MIM paviljon, Ulica Augusta Cesarca, od 11.30 do 12.30

Znanost i umjetnost su oduvijek bile usko vezane, te su napreci u znanosti često omogućavali nove vidove umjetnosti i načine umjetničkog izražavanja. Upravo tako je i Vjenceslav Richter, znameniti arhitekt i umjetnik, iskoristio svoje znanje iz fizike odnosno statike kako bi stvorio svoju čuvenu skulpturu Nadu. Na radionici će djeca kroz sličan eksperiment pokušati stvoriti djela koja su na granici između znanosti i umjetnosti od svakodnevno dostupnih materijala.
Dob sudionika: od 10 od 14 godina
Voditeljica: Sara Marković, kustosica pripravnica MSU-a
Zbog ograničenog broja sudionika, prijave za radionicu su obavezne. Molimo da prijave šaljete na e-mail: sara.markovic@msu.hr do subote, 19.5.2018. do 15.30 sati, sa sljedećim informacijama: ime, prezime i dob djeteta te kontakt broj.


Autori programa:
mr.sc. Snježana Pintarić, ravnateljica, muzejska savjetnica, voditeljica Zbirke slikarstva i Zbirke Benko Horvat MSU-a
Ana Škegro, kustosica, voditeljica Odjela pedagoške djelatnosti MSU-a
Sonja Barbarić, suradnica u odnosima s javnošću MSU-a

Cijeli program Muzeja izvan muzeja možete pročitati ovdje.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.