Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Tomislav Brajnović: Direct Link / Direktna veza

MSU galerija, otvorenje: četvrtak 24. svibnja 2018. u 20 sati

Umjetnost je za Tomislava Brajnovića više od istraživanja forme, likovnih sredstava, produkcije i prezentacije djela. Radikalnost umjetničke ideje važnija mu je od radikalnosti umjetničke forme. Njegovi radovi, svjetonazorski, bave se pitanjima etičnosti, društvene pravednosti te su kritička refleksija vremena u kojem živimo. Umjetnost i život prožimaju se bez ostatka. Njegova metodologija je usmjerena na postavljanje pitanja, analizu i kritiku društvenog trenutka, polemiku s pobornicima oprečnih stavova, te nemirenje s uopćenim odgovorima. Raspon tema proteže se od socijalnih, vjerskih, političkih do ekonomskih kontroverzi, a prisutan je u radovima koji nastaju od početaka umjetničkog djelovanja u 90-tim, pa do danas.

Lako prelazi iz medija u medij, pa se koristi videom, instalacijom, zvukom, performansom, ready-madeom i drugim sredstvima koja u određenom trenutku najbolje služe za prijenos ideja. U novije vrijeme koristi društvene mreže kao medij umjetničkog djelovanja jer pružaju mogućnost brzog širenja informacija i osobnih stavova, te iznošenje mišljenja velikog broja korisnika. Na prvoj većoj samostalnoj izložbi u Zagrebu „Direct Link / Direktna veza“, predstavlja instalacije, dokumentaciju, video radove, FB komentare i tekstove preuzete s interneta u kojima otkriva društvenu nejednakost koja se odražava u neravnopravnoj podjeli bogatstva, moći i utjecaja, manipulaciji i zloporabi napredne tehnologije koja postaje sredstvo kontrole slobodne volje i moguće posljedice takvog djelovanja.

Brajnović za naziv izložbe preuzima pojam 'direktna veza' (Direct Link) slovenskog filozofa Slavoja Žižeka. Pojam implicira direktnu povezanost ljudskog mozga i digitalnog prostora. Tehnologija i znanstvena istraživanja donose napredak, a ugradnja implantata zdravstvene dobrobiti. Ono što je prijetnja gubitku autonomije ljudske misli i djelovanja, a u konačnici i slobode, mogućnost je upravljanja ljudskim umom posredovanjem implantiranih čipova i digitalnih veza. Prema Žižeku, za individuu tako nestaje mogućnost odvajanja od vanjskog svijeta i mogućnost povlačenja u svoje unutarnje svjetove, te se nameće pitanje svih pitanja: “Tko će to kontrolirati?” S druge strane, Elon Musk smatra da čovjek već posjeduje odlike kiborga, time što je povezan s digitalnim uređajima, 'oblacima' i prostorom. U najgorem scenariju to može dovesti do ukidanja slobodne volje i prostora slobode te uvođenje cenzure umjetnosti na razini misli i ideje. Stoga Brajnović na izložbi objavljuje manifest o smrti publike kao posljedicu ukidanja umjetnika, publike i umjetnosti.

Nakon MSU-a, izložba će se u smanjenom obimu predstaviti u Galeriji umjetnina Split. Kustosica izložbe u Splitu: Jasminka Babić, viša kustosica.

Tomislav Brajnović rođen je 1965. godine u Zagrebu. Prvu godinu Likovne akademije završio je u Den Haagu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1999. godine u klasi profesora Đure Sedera. Poslijediplomski studij MA Fine Art na Central St Martins College of Art & Design u Londonu završio je 2003. godine. Intenzivno radi i izlaže u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada, stipendija i priznanja. Sudjelovao je u više rezidencijalnih projekata. Predaje Nove medije, Mapiranje grada i Rekontekstualizaciju na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Od 2007. vodi projekt-galeriju Studio Golo Brdo. Autor je projekta 'Večera s umjetnikom'.
www.brajnovic.com
http://golo-brdo.brajnovic.com/
http://supper.brajnovic.com/


Kustosica izložbe: Nataša Ivančević, pomoćnica ravnatelja i muzejska savjetnica

Realizacija izložbe i tisak kataloga omogućeni su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Službe za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru Grada Splita te Grada Rovinja

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.