Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

JAŠA: performans "At the Dawn of Yet Another Age of Absurdity: Composition no. 4"

MSU galerija, četvrtak 14. 6. 2018. u 19 sati

Poznati slovenski konceptualni umjetnik JAŠA izvest će prostornu i performativnu intervenciju koja se nadovezuje na njegov rad na Bijenalu u Veneciji 2015. Kroz performans istražuje temu umjetničkog otpora na psihološko stanje društva uzrokovano nestabilnom političkom situacijom u Europi i svijetu.

Taj projekt At the Dawn of Yet Another Age of Absurdity nastavlja razvio se u seriju performativnih akcija koje JAŠA realizira na različnim lokacijama diljem svijeta, sa željom da postanu umjetničke vježbe za poetski otpor. Do sada je izveo tri varijante projekta - Composition No. 1 u kHorasheh +gRunert Gallery u New Yorku, Composition No. 2 u HOP Projects, Folkstone, u Velikoj Britaniji i Composition No. 3 u Maria Pintu, u Čileu.

JAŠA (Mrevlje – Pollak) rođen je 1978. godine u Ljubljani. Diplomirao je 2006. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji, a za vrijeme studija bio je član međunarodne umjetničke grupe Crash in Progress. Nakon povratka u domovinu 2007. godine, privukao je pažnju kulturne scene ostvarujući suradnje na mnogim značajnim međunarodnim i domaćim projektima.

Umjetnik živi i djeluje na relaciji Ljubljana – New York te ga je nedavno renomirani njujorškičasopis Modern Painters uvrstio na popis stotinu svjetskih umjetnika na koje treba obratiti pozornost. On je istaknuti konceptualni umjetnik koji je predstavljao Sloveniju na 56. venecijanskom bijenalu 2015. godine.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.