Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba „Josef i Anni Albers - Putovanje kroz slijepo iskustvo“

Lewis Glucksman Gallery, Cork, Irska, 27. 7. – 4. 11. 2018.

U četvrtak, 26. srpnja 2018. u Lewis Glucksmann Art Gallery u Corku otvorit će se izložba pod nazivom „Josef i Anni Albers – Putovanje kroz slijepo iskustvo“ koja je dio istoimenog projekta „Voyage Inside a Blind Experience – VIBE“ sufinanciranog programom EU Kreativna Europa. Projekt je proizašao iz suradnje talijanske organizacije Atlante Servizi Culturali, američke institucije The Josef and Anni Albers Foundation, Instituta za slijepe u Milanu, te tri europska muzeja: Santa Maria della Scala u Sieni, The Lewis Glucksmannn Art Gallery u Corku i Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb. Po završetku, izložba iz Irske seli u MSU Zagreb, gdje će biti otvorena za javnost od 10. siječnja do 21. travnja 2019.

Izložbom se ostvaruje svrha projekta VIBE, a to je približiti apstraktnu umjetnost osobama oštećena vida kroz inovativni prikaz radova Josefa i Anni Albers, ključnih ličnosti za povijest apstraktne umjetnosti u svijetu. Na izložbi će biti prikazana 52 rada Josefa i Anni Albers, posuđena iz Fundacije Josefa i Anni Albers (Connecticut, SAD), što će biti najveća izložba djela Albersovih na ovim prostorima. Izložba je organizirana tako da u njoj mogu uživati i sudjelovati s jednakim interesom i videće osobe i osobe oštećena vida. Za videće osobe bit će izgrađen osjetilni hodnik, u potpunom mraku, u kojem će posjetitelji moći istražiti neke od prepoznatljivih radova Albersovih. Posjetitelji oštećena vida izložbu će moći doživjeti taktilno, uz pomoć različitih taktilnih modela određenih radova. Također je velika važnost dana i auditivnoj percepciji. Publika će moći koristiti hi-tech silikonsku narukvicu koja tijekom taktilnog istraživanja pomoćnih sredstava omogućuje primanje relevantnih i lokaliziranih audio informacija. Legende će biti na Brailleovom pismu, radi se i na katalogu izložbe u potpunosti na Brailleovom pismu s termografski otisnutim unutarnjim taktilnim reprodukcijama. Ne mogu sve osobe oštećena vida čitati Brailleovo pismo te pružanje takvih opisa izložbe može potaknuti daljnje opismenjavanje i razvoj te vrste čitanja.

Izložbe bazirane na taktilnom doživljaju umjetničkog djela do sada su uglavnom bile ograničene na figuralno slikarstvo i skulpturu, a glavni izazov ovog projekta je omogućiti doživljaj apstraktne umjetnosti na primjeru djela Josefa i Anni Albers. Osim što se tako umjetnost približava slijepim i slabovidnim osobama, njihov će doživljaj svijeta biti približen i osobama koje umjetnost inače doživljavaju vizualno, unoseći radikalne promjene u prezentaciji djela i postavu izložbe u obliku zatamnjenih prostora s podražajima za sva osjetila osim vida.

Josef i Anni Albers bili su među pionirima modernizma 20. stoljeća. Josef Albers (1888–1976) bio je utjecajan nastavnik, pisac, slikar i teoretičar boja, a danas je najpoznatiji po ciklusu Hommage kvadratu koji je naslikao između 1950. i 1976. te po inovativnoj knjizi Interakcija boja iz 1963. Anni Albers (1899–1994) bila je tekstilna dizajnerica, tkalja, spisateljica i grafičarka koja je poticala da se na tkaninu, i u njezinoj funkcionalnoj ulozi i u ulozi zidnog ukrasa gleda kao na oblik umjetnosti. Par se upoznao u Weimaru u Njemačkoj 1922. na visokoj školi Bauhaus. Ta nova obrazovna ustanova, koja je preoblikovala moderni dizajn, naglašavala je povezanost umjetnika, arhitekata i obrtnika. Oboje su svoj pionirski rad započeli u okviru Bauhausa, napustili figurativni izričaj i ostatak života posvetili istraživanju apstraktne umjetnosti i njezine mogućnosti prikaza kroz različite materijale, oblike i boje, te prezentaciji umjetnosti koja može biti doživljena različitim osjetilima.

Više o projektu saznajte putem web stranice: http://www.vibe-euproject.com/index.php/en/

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.