Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Potraga za stvarnošću – Jadranka Fatur i hiperrealno

Prostor za povremene izložbe, 11. 10. – 9. 12. 2018.

Izložba Potraga za stvarnošću predstavlja cjeloviti opus umjetnice Jadranke Fatur i stavlja ga u odnos spram nekih od najcjenjenijih umjetnika američkog hiperrealizma: Roberta Bechtlea, Malcolma Morleyja, Roberta Cottinghama, Richarda McLeana i Dona Eddyja, ali daje i uvid u revival hiperrealizma kod hrvatskih umjetnika mlađe i srednje generacije. Hiperrealizam, poznatiji kao umjetnost doslovnoga realističnog prikazivanja po uzoru na fotografsko prikazivanje, formulirao se tijekom 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća. U hrvatskoj umjetnosti najvažnija predstavnica hiperrealističkog pristupa upravo je slikarica Jadranka Fatur, koja je na hrvatskoj likovnoj sceni prisutna već više od 40 godina. Od samih početaka svojeg djelovanja izdvojila se svojim jasnim, pronicavim i kritičkim pogledom izrazite suptilnosti. Svoju osobnost profilirala je kroz iznimno poznavanje slikarskih tehnika, pri čemu je do izražaja došla njezina iznimna vještina, koja ju je i odredila. Njezin opus, na granici fotografije i slikarstva, ovom izložbom u prostorima MSU-a dobit će kritički osvrt i evaluaciju minulog rada do sada na hrvatskoj muzejskoj sceni neviđenog obima i kvalitete.

Uz opsežan uvid u radove umjetnice, na izložbi će biti predstavljeni neki od najvrjednijih djela američkog hiperrealizma (fotorealizma) zbirke Ludwig bečkog muzeja MUMOK, kao što su primjerice Bez naslova (Volkswagen) Dona Eddyja ili pak Portret Essesovih u Central Parku Malcolma Morleyja.

Koncept projekta obuhvaća i savjetodavni angažman umjetnice Jadranke Fatur kao stručne suradnice u promišljanju, odabiru i predstavljanju umjetnika mlađe i srednje generacije koji su se u jednom segmentu svojeg rada odredili prema hiperrealizmu (odnosno hiperrealnom prikazu) kao načinu svojeg umjetničkog izričaja, gdje do izražaja dolazi i njihovo crtačko umijeće, a oni su: Mario Brakuza, Sebastijan Dračić, Martina Grlić, Janko Ivčić, Ivona Jurić, Goran Novaković, Pavle Pavlović, Patricija Purgar, Stjepan Šandrk, Zlatan Vehabović i Ivana Vulić. Umjetnici će biti predstavljeni i u katalogu, popraćeni tekstovima Jadranke Fatur i Ane Škegro, kustosice tog segmenta izložbe.

Izložbu će pratiti monografski katalog, u kojima tekstove potpisuju Sonja Briski Uzelac, Lada Čale Feldman, Suzana Marjanić, Martina Munivrana, Susanne Neuburger, Krešimir Purgar, Žarko Paić i Leila Topić.

Autorica koncepta i kustosica izložbe: Martina Munivrana

Suradnica i kustosica izložbe umjetnika mlađe i srednje generacije: Ana Škegro

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.