Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

START'19@MSU, 27.1.2019. od 11-19 sati

START'19 međunarodna je proslava suvremene skulpture koju organizira europska mreža sculpture network, a koja se ove godine događa istovremeno na 70-ak lokacija u više od 20-ak europskih zemalja. Centralna tema događaja bavi se odnosom trodimenzionalne umjetnosti i društva.

START'19@MSU, 27. siječnja 2019., od 11 do 19 sati

START'19 međunarodna je proslava suvremene skulpture koju organizira europska mreža sculpture network, a koja se ove godine događa istovremeno na 70-ak lokacija u više od 20-ak europskih zemalja. Centralna tema događaja bavi se odnosom trodimenzionalne umjetnosti i društva.

Treću godinu za redom i Hrvatska se priključila međunarodnoj zajednici ljubitelja kiparstva i trodimenzionalne umjetnosti, a program se odvija u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Središnja tema programa START'19@MSU susret je i prilika za druženje s umjetnicima, predstavnicima organizacija koje se bave izlaganjem i poticanjem trodimenzionalnog stvaralaštva i svima zainteresiranima, te pregledavanje portfolija i kataloga umjetnika. Okrugli stol i specijalizirana vodstva bave se fenomenom suvremenog društva koji stručnjaci nazivaju društvo gladno dodira. Sve veća prisutnost vizualnih sadržaja i nemogućnost komunikacije dodirom i stvarnom tjelesnom prisutnošću, dovodi do osjećaja otuđenosti i gubitka dodira s društvom i okolišem. Program uključuje svjesno tjelesno i taktilno iskustvo radova izloženih u stalnom postavu, vodstva kustosa s naglaskom na Dvostruki toboganCarstena Höllera, Atelijer Ivana Kožarića i izložbu katalonskog umjetnika Pep Vidala, te multisenzornu izložbu Josef i Anni Albers: Putovanje kroz slijepo iskustvo.Tijekom dana će se odvijati radionice za građanstvo, okrugli stol sa stručnjacima iz područja društvenih i humanističkih znanosti i projekcije dokumentarnih filmova o hrvatskim kiparima u dvorani Gorgona.

Program:

11.00 predstavljanje europske mreže sculpture network, video dobrodošlice, live photo wall

11.00 – 13.00 showroomkataloga i portfolija umjetnika i organizacija koje se bave izlaganjem i poticanjem trodimenzionalnog stvaralaštva, razgovor i druženje

13.00 – 14.00 okrugli stol sa stručnjacima iz područja društvenih i humanističkih znanosti na temu društvo gladno dodira

Na okruglom stolu, akademska kiparica Marina Bauer razgovarat će s gostima o važnosti dodira i tjelesnog iskustva u našim životima te o nedostatku dodira u današnjem društvu. Gosti će govoriti o ulozi i važnosti dodira u našem cjelovitom razvoju kao i utjecaju na psihološke i spoznajne procese i zdravlje. Osvrnuti će se na ulogu tjelesne percepcije i dodira u stvaranju i doživljaju djela iz područja kiparstva i trodimenzionalne umjetnosti te moguću proširenu ulogu i važnost kiparstva u društvu gladnom dodira.

Široki raspon tema obuhvatit će ulogu tijela u perceciji i kreiranju stvarnosti, somatsko mišljenje i pamćenje, ulogu zrcalnih neurona u kinestetičkoj empatiji, teoriju privrženosti u razvojnoj psihologiji, te način na koji nas oblikuje umanjeno kretanje, umanjena percepcija i ograničenost dodira u životu.

Sudjeluju:

Josipa Bubaš, povjesničarka umjetnosti i performerica

Jasminka Sabol Mužinić, psihologinja

Zrinka Šimičić Mihanović, plesna umjetnica i plesna pedagoginja

dr. sc. Iva Šverko, psihologinja

Milan Todorović, fizioterapeut

Specijalizirana vodstva kustosa i umjetnika s naglaskom na tjelesnom i taktilnom iskustvu:

14.30 – 16.00

Zbirke u pokretu, Atelijer Kožarići skulpture u untarnjem i vanjskom prostoru Muzeja

Zbirke u pokretu, 1. kat:Atelijer Kožarić – Laboratorij za oživljavanje „Pep Vidal: Pi / π

16.00 – 17.00

MSU galerija:Josef i Anni Albers - putovanje kroz slijepo iskustvo

13.00 – 16.00 kiparske radionice s građanstvom

Paralelno će se odvijati četiri radionice pod vodstvom iskusnih kiparica Hane Lukas Midžić i Melite Omeragić. Naglasak će biti na taktilnom iskustvu i stvaranju neobičnih formi od svakodnevnog materijala, a sudionici će imati priliku napraviti vlastito djelo. Radionice su prilagođene svim uzrastima, pa i odrasloj dobi, a posjetitelje mlađe od 7 godina molimo da dođu u pratnji.

17.00– 19.00 projekcije filmova o hrvatskim kiparima: Vojin Bakić, Zlatko Bourek, Dušan Đamonja, Ivan Kožarić, dvorana Gorgona

Svi programi su besplatni. Ulaz u stalni postav Zbirke u pokretu se naplaćuje.

Organizacija:

Nataša Ivančević, muzejska savjetnica i pomoćnica ravnatelja MSU

Marina Bauer, akademska kiparica, koordinatorica sculpture network-a za Hrvatsku

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.