Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanje Ivana Moleka „Laibach ironija“ i projekcija filma „LP film Laibach“

Dvorana Gorgona, subota, 15.6.2019. od 17 do 21 sat

Spektakularan koncert Laibacha pratit će kompaktan multimedijalni program koji uključuje otvorenje izložbe fotografija Laibachove turneje po Koreji u suradnji s ljubljanskom Photon galerijom (otvorenje u 20.30 sati) te projekcija filma o Laibachovom prvijencu uz gostovanje redatelja Igora Zupea te predavanje Ivana Moleka.

O filmu:
LP FILM LAIBACH (2018.), dokumentarni, r. Igor Zupe, 52', Slovenija
Dvorana Gorgona, projekcije u 17.00 i 20.30 sati

„LP film Laibach“ (2018.) Slovenca Igora Zupea iz serijala “Glasba je časovna umetnost” (Glazba je umjetnost trenutka), film je koji „okretno vodi u vrijeme i prostore prvog albuma kultne i zloglasne skupine Laibach, kada i gdje je bend nastao i nevjerojatno brzo uspostavio svoj izuzetni status. Zupe formalno slijedi, a ne kopira estetiku benda i kolektiva NSK, te izbjegava inače poznatu PR komunikaciju benda – tako u ovom filmu članove i početak njihovog glazbenog puta upoznajemo kao mladiće i pojedince, na gotovo intiman način.“ – iz obrazloženja za dodjelu posebnog priznanja filmu žirija 12. DORF-a (2018).

O predavanju:
Ivan Molek: Laibach ironija
Dvorana Gorgona u 18.30 sati

Recepcija djelovanja Laibaha u znaku ironije može se pratiti od “XY – neriješeno”, televizijskog intervjua emitiranog lipnja 1983. Prema tada ponuđenom tumačenju, Laibach se služi klasičnom (retoričkom) formom ironije koja posluje prema obrascu preokreta značenja: pred licem javnosti ističe svoje umjetničko djelovanje, a zapravo jedva uspijeva prikriti svoje političko djelovanje u opasnom poigravanju simbolima totalitarizma. Takvo tumačenje stavlja sebe u funkciju “ideološke budnosti”, ali prešutno se ipak oslanja na iskustvo moderne umjetnosti koja odlučno ulaže napore u smjeru autonomije (a ne sprege) od političkih, ekonomskih, religijskih i drugih institucija. Iz perspektive estetike, slabost se takvog tumačenja iskazuje na više od jednog načina. Umjetnički (a ne “politički”) provokativna programska načela “ukidanja svake individualne autorske razlike” i “svjesnog odricanja od osobnog ukusa, uvjerenja, rasuđivanja” već unaprijed otvaraju put ironijskom raskoraku: “antiestetika” Laibacha uspostavlja tenziju sa zahtjevom tradicionalne estetike, ona je “u borbi za ljepotu svijeta” i “ljepote ima jedino u borbi”. Učiniti sada još jedan potez klasične (retoričke) ironije, ali u suprotnom smjeru, s namjerom da se poništi prvi preokret i napokon utvrdi pravo značenje djelovanja Laibacha pokazuje se ipak nedostatnim. “Disharmonija svijeta” (D. Heller-Roazen), na koju se Laibach poziva u svojim manifestima, oduzima tlo takvim harmonizacijskim pokušajima slaganja misli (jezika) i stvari. Uz to, obnovljeno zanimanje za retoriku (P. de Man) svraća pozornost da nije opravdano uzimati simbol i ironiju za dvije posve autonomne (misaono-jezične) figure.

Umjetnička grupa Laibach osnovana je lipnja 1980. u slovenskom Trbovlju. Rane koncertne i izložbene nastupe održava u prostorima ljubljanskog ŠKUC-a, zagrebačke galerije Proširenih medija, beogradskog SKC-a, a već 1983. nastupa na 12. Muzičkom biennalu u Zagrebu te organizira svoju prvu europsku turneju. Iste godine sklapa s diskografskim nakladnikom RTV Ljubljana ugovor za objavljivanje prvog albuma pod naslovom Nebo žari. U toj ranoj fazi djelovanje grupe praćeno je kontroverznim reakcijama i zabranama pa tako album prvijenac izlazi 1985. kod drugog nakladnika i s drugim naslovom. Kratko potom zajedno sa slikarskom grupom Irwin i kazališnom grupom Kazalište sestara Scipiona Nasice osniva Neue slowenische Kunst. (Reprezentativan izbor dokumenata ove umjetničke organizacije objavljen je u knjizi kod zagrebačkog Grafičkog zavoda Hrvatske 1991.) Na tom su albumu predstavljene skladbe “Cari amici”, “Sila”, “Sredi bojev”, “Država”, “Dekret”, “Mi kujemo bodočnost”, “Brat moj” i “Panorama”, a njegovo geslo “Politika je najviša i sveobuhvatna umjetnost i mi koji stvaramo suvremenu slovensku umjetnost smatramo sebe političarima” jedna je od ranih artikulacija programa NSK.

Ulaznice za manifestaciju Ljeto u MSU 2019 možete kupiti putem sustava EVENTIM i na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati. Broj ulaznica je ograničen, a cijena za svaki pojedinačni koncert plus još 4 dodatna popratna programa je i dalje nevjerojatnih 85 kn! Cijena ulaznica za koncert LAIBACHA je 120 kn, a na dan koncerta 150 kn.


Urednik programa: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a
Autorica umjetničkih akcija i performansa: Ana Škegro
Kustosica izložbe Mirjane Vodopije: Martina Munivrana
Urednik programa književnih tribina: Luka Ostojić
Izbor filmova Best of Metropolis: Zlatko Vidačković
Asistenti producenta: Miranda Herceg i Orjen Ridanović

Projekt su podržali: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH, Turistička zajednica Grada Zagreba, Hrvatsko društvo skladatelja i Eventim.hr
Sponzori projekta: Adriatic osiguranje, Radenska, K PIVOVARI d.o.o.
Medijski pokrovitelji: Radio 101, Jutarnji list, RTL, CMC TV, Tportal, Mixer.hr, Muzika.hr i PRiredba

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.