Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: Fizika i umjetnost – strujanje zraka i mobil

kafić u prizemlju MSU-a, subota, 15. 6. 2019. od 11.30 do 13.00 sati

Za kraj nastavne godine povezat ćemo fiziku i umjetnost kako bismo kreirali mobile – objekte u pokretu. Mobil je skulptura, objekt ili konstrukcija sastavljena od dijelova koji se gibaju, a bez obzira pokreće li ih strujanje zraka ili elektromotor, za njihovu izradu važno je poznavanje fizike. Stoga ćemo na subotnjoj radionici upoznati svojstva materijala, odrediti međuodnose njihovih dijelova i na kraju doći do uravnotežene konstrukcije.

Naziv mobil potječe iz 1932. godine, a izmislio ga je Marcel Duchamp, jedan od najvažnijih predstavnika dadaizma i autor pojma readymade. Najpoznatiji autor mobila je Alexander Calder koji je osim što je bio umjetnik bio i inženjer. U stalnom postavu MSU-a pogledat ćemo rad Aleksandra Srneca koji objedinjuje svjetlost i pokret.

Na radionici ćemo izrađivati mobile od žice i papira koje će pokretati strujanje zraka te ćemo se u praksi i teoriji dotaknuti znanosti koja je temelj za izradu takvih umjetničkih djela.

Zbog ograničenog broja sudionika, prijave za radionicu su obavezne. Molimo da prijave šaljete na e-mail: edukacija@msu.hr, sa sljedećim informacijama: ime, prezime i dob djeteta i kontakt broj.

Voditeljica radionice: Dunja Martić Štefan, voditeljica Odjela za pedagošku djelatnost

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.