Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Zbirke

Zbirka Benko Horvat

Privatni sakupljač Benko Horvat (1875.-1955.) iz Zagreba, donirao je svoju zbirku gradu Zagrebu 1946. godine i od tada se ona nalazi u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Zbirka sadrži 611 predmeta, od čega najveći dio pripada arheološkom materijalu (metalni predmeti, staklo, geme, mala antička plastika), a manji dio čine slikarska i grafička djela nastala u razdoblju od 15. do 18. stoljeća.

Zbirka je zatvorenog tipa. Izgradnjom nove zgrade Muzeja suvremene umjetnosti na novoj lokaciji, tj. napuštanjem prostorija na Katarininom trgu i u Habdelićevoj ulici u kojima je trenutačno smješten Muzej, otvara se mogućnost trajnog smještaja i otvaranja Zbirke za javnost na jednoj od ovih dviju lokacija.

Benko Horvat, rođen je u Vinkovcima 1875. godine. U Beču studira pravo, a u Grazu pohađa Trgovačku Akademiju. Istodobno pohađa i predavanja iz povijesti umjetnosti i povezuje se s istaknutim numizmatičarima toga vremena. Od 1907. do 1921. živi pretežito u Trstu, a potom u Zagrebu. Iako je bio bankovni činovnik, Benko Horvat razvija široku kulturnu aktivnost.

Pokreće i uređuje časopis Numizmatika, a osnivač je i predsjednik Jugoslavenskog numizmatičkog društva. Bio je tajnik "Društva prijatelja Strossmayerove galerije". Od 1946. godine njegova zbirka postaje javna, najprije u sklopu Galerija grada Zagreba, a zatim u sastavu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Benko Horvat umro je 28. veljače 1955. godine.

Voditeljica zbirke: mr.sc. Snježana Pintarić, viša kustosica

e-mail: snjezana.pintaric@msu.hr


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.